Mobilnost

Slovenački ELES partner kompanije Renault na projektu e-mobilnosti

ELES-renault

Slika: ELES

Objavljeno

09.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenački operator prenosnog sistema ELES po prvi put će sarađivati sa automobilskom kompanijom Renault u okviru evropskog projekta u oblasti e-mobilnosti, saopštila je ova slovenačka firma, i dodala da projekat snažno podržava i torinska automobilska industrija, ali o tome nije navela više detalja.

ELES je jedan od 33 partnera iz 8 zemalja koji su osmislili projekat Large demonstratIoN of user CentrIc urban and long-range charging solutions to boosT an engaging deployment of Electric Vehicles in Europe – INCIT-EV. Projekat INCIT-EV sufinansira Evropska unija kroz program Horizon 2020 u iznosu od 15 miliona evra.

Kako je naveo ELES, zbog potencijalnih negativnih uticaja brzog rasta u sektoru e-mobilnosti na elektroenergetski sistem, vrlo je važno da se u razvoj e-mobilnosti uključe i operatori prenosnog sistema za električnu energiju. Prvi operatori koji su se pozabavili ovim izazovom i usko povezali sa automobilskom industrijom, bile su kompanije iz Slovenije i Španije.

Projekat će se baviti podsvesnim preferencijama korisnika EV

Projekat ima za cilj da obezbedi inovativan skup infrastruktura za punjenje električnih vozila (EV), tehnologija i povezanih poslovnih modela, koji mogu da poboljšaju iskustvo korišćenja ovih vozila za one korisnike koji nisu u grupi ranih usvajača (early adopters) odnosno onih koji ih već koriste, šireći tako njihovu zastupljenost u EU, naveo je ELES.

Projekat će se baviti nesvesnim (podsvesnim) preferencijama korisnika EV oslanjajući se na najnovije tehnike neuronauke kako bi se tehnološki razvoj prilagodio subjektivnim očekivanjima korisnika.

Projekat INCIT-EV osmišljen je u skladu sa E8 konceptom integralnog razvoja infrastrukture za masovno punjenje EV

Namera je da se dođe do tehnologije koja će omogućiti korisnicima da koriste električna vozila što intuitivnije, a da pritom ne utiču negativno na elektroenergetski sistem, saopštila je slovenačka kompanija.

ELES je naglasio da je projekat INCIT-EV osmišljen u skladu sa E8 konceptom integralnog razvoja infrastrukture za masovno punjenje električnih vozila. Koncept E8 sastoji se od 8 prioriteta koji su ključni za masovni prelazak na održivu e-mobilnost od strane svih zainteresovanih strana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

9. avgust 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

9. avgust 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

9. avgust 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

9. avgust 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu