Mobilnost

Slovenački ELES partner kompanije Renault na projektu e-mobilnosti

ELES-renault

Slika: ELES

Objavljeno

09.08.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenački operator prenosnog sistema ELES po prvi put će sarađivati sa automobilskom kompanijom Renault u okviru evropskog projekta u oblasti e-mobilnosti, saopštila je ova slovenačka firma, i dodala da projekat snažno podržava i torinska automobilska industrija, ali o tome nije navela više detalja.

ELES je jedan od 33 partnera iz 8 zemalja koji su osmislili projekat Large demonstratIoN of user CentrIc urban and long-range charging solutions to boosT an engaging deployment of Electric Vehicles in Europe – INCIT-EV. Projekat INCIT-EV sufinansira Evropska unija kroz program Horizon 2020 u iznosu od 15 miliona evra.

Kako je naveo ELES, zbog potencijalnih negativnih uticaja brzog rasta u sektoru e-mobilnosti na elektroenergetski sistem, vrlo je važno da se u razvoj e-mobilnosti uključe i operatori prenosnog sistema za električnu energiju. Prvi operatori koji su se pozabavili ovim izazovom i usko povezali sa automobilskom industrijom, bile su kompanije iz Slovenije i Španije.

Projekat će se baviti podsvesnim preferencijama korisnika EV

Projekat ima za cilj da obezbedi inovativan skup infrastruktura za punjenje električnih vozila (EV), tehnologija i povezanih poslovnih modela, koji mogu da poboljšaju iskustvo korišćenja ovih vozila za one korisnike koji nisu u grupi ranih usvajača (early adopters) odnosno onih koji ih već koriste, šireći tako njihovu zastupljenost u EU, naveo je ELES.

Projekat će se baviti nesvesnim (podsvesnim) preferencijama korisnika EV oslanjajući se na najnovije tehnike neuronauke kako bi se tehnološki razvoj prilagodio subjektivnim očekivanjima korisnika.

Projekat INCIT-EV osmišljen je u skladu sa E8 konceptom integralnog razvoja infrastrukture za masovno punjenje EV

Namera je da se dođe do tehnologije koja će omogućiti korisnicima da koriste električna vozila što intuitivnije, a da pritom ne utiču negativno na elektroenergetski sistem, saopštila je slovenačka kompanija.

ELES je naglasio da je projekat INCIT-EV osmišljen u skladu sa E8 konceptom integralnog razvoja infrastrukture za masovno punjenje električnih vozila. Koncept E8 sastoji se od 8 prioriteta koji su ključni za masovni prelazak na održivu e-mobilnost od strane svih zainteresovanih strana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija elektricni automobili revoz tvingo memorandum golob

Slovenija potpisala memorandum o proizvodnji novog električnog Reno Tvinga

9. avgust 2019. - Vlada Slovenije i Reno potpisali su memorandum o razumevanju o proizvodnji nove verzije električnog modela Twingo u pogonima firme Revoz

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

9. avgust 2019. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

9. avgust 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

9. avgust 2019. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile