Energetska efikasnost

Skupštinski zastupnici Sjeverne Makedonije raspravljaju o zadacima i izazovima iz poglavlja 15. i 27. EU zakona

poslanici-Severna-Makedonija-rasprava-poglavlja-15-i-27-EU

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

14.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Okupivši parlamentarce i parlamentarke Republike Sjeverne Makedonije i predstavnike Ministarstva ekonomije, Ministarstva okoliša, Sekretarijata za evropska pitanja, te nevladinog sektora, Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) je u saradnji sa svojim partnerom, Centrom za istraživanje i izradu politika (Center for Research and Policy Making – CRPM), 13. marta u prostorijama parlamenta Sjeverne Makedonije održao skupštinsko saslušanje.

Glavna tema sjednice je bila koordinacija, uz diskusiju o mogućnostima za poboljšanje sektorske saradnje u cilju što bržeg i efikasnijeg zatvaranja poglavlja 15. (Energetska efikasnost) i 27. (Okoliš) pregovaračkog okvira EU-a. Učesnici su govorili o izazovima i zadacima sa kojima se Republika Sjeverna Makedonija suočava u svjetlu pregovora o punom članstvu u EU. Posebna pažnja je posvećena potrebi za jačanjem upravnih kapaciteta u relevantnim institucijama, kako bi one mogle efektivno predvoditi proces pregovora i implementirati direktive i propise koje diktira pravo Evropske unije.

Skupštinski zastupnici Ljiljana Zaturoska, Maja Moračanin i Hari Lokvenec su naglasili da je bilo primjera kada je usvajanje novog zakona nehotice dovelo do sukoba sa drugim, već postojećim zakonom, posebno kod zakona koji se odnose na okoliš i mineralne resurse. Podsjetili su da takve situacije treba izbjegavati i adekvatno rješavati. Na sjednici je naglašeno i to da je novi Zakon o energetskoj efikasnosti pri kraju procedure i da se njegovo usvajanje može očekivati krajem maja, nakon predsjedničkih izbora.

Predstavnici GIZ ORF-EE-a i CRPM-a, Samir Mehmedov i Zlatko Simonovski, su ovu priliku iskoristili da predstave Bijelu knjigu (eng. White Paper) pod naslovom “Izazovi i zadaci vezani za poglavlja 15. i 27. zakona EU”, vodiča za energetsku efikasnost i klimatske promjene. Ovaj dokument sadrži pregled očekivanja i obaveza iz ova dva poglavlja koja se smatraju posebno važnim za Sjevernu Makedoniju. Zadaci i obaveze su u njemu precizirani pomoću jasnih mjera kako bi se osigurala efektivna harmonizacija sa pravom EU i potpisanim i ratifikovanim međunarodnim sporazumima.

Svi učesnici skupštinske sjednice su se jednoglasno složili da ovaj oblik koordinacije i saradnje treba nastaviti i ubuduće. Očekuje se da će se na sljedećoj sjednici utvrditi konkretne stavke za raspravu i razmjenu informacija, čime će se ubrzati otvaranje i zatvaranje poglavlja 15. i 27.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović

Lideri EU usvojili budzet zelene podsticaje cilj od 55 odsto za emisije

Lideri EU usvojili budžet, zelene podsticaje, cilj od 55 odsto za emisije

11 December 2020 - Evropskom parlamentu je prosleđen predlog za sedmogodišnji budžet EU, zelene podsticaje i cilj da se emisije smanje za 55 procenata