Energetska efikasnost

Skupštinski zastupnici Sjeverne Makedonije raspravljaju o zadacima i izazovima iz poglavlja 15. i 27. EU zakona

poslanici-Severna-Makedonija-rasprava-poglavlja-15-i-27-EU

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

14.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2019.

Komentari

0

Podeli

Okupivši parlamentarce i parlamentarke Republike Sjeverne Makedonije i predstavnike Ministarstva ekonomije, Ministarstva okoliša, Sekretarijata za evropska pitanja, te nevladinog sektora, Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) je u saradnji sa svojim partnerom, Centrom za istraživanje i izradu politika (Center for Research and Policy Making – CRPM), 13. marta u prostorijama parlamenta Sjeverne Makedonije održao skupštinsko saslušanje.

Glavna tema sjednice je bila koordinacija, uz diskusiju o mogućnostima za poboljšanje sektorske saradnje u cilju što bržeg i efikasnijeg zatvaranja poglavlja 15. (Energetska efikasnost) i 27. (Okoliš) pregovaračkog okvira EU-a. Učesnici su govorili o izazovima i zadacima sa kojima se Republika Sjeverna Makedonija suočava u svjetlu pregovora o punom članstvu u EU. Posebna pažnja je posvećena potrebi za jačanjem upravnih kapaciteta u relevantnim institucijama, kako bi one mogle efektivno predvoditi proces pregovora i implementirati direktive i propise koje diktira pravo Evropske unije.

Skupštinski zastupnici Ljiljana Zaturoska, Maja Moračanin i Hari Lokvenec su naglasili da je bilo primjera kada je usvajanje novog zakona nehotice dovelo do sukoba sa drugim, već postojećim zakonom, posebno kod zakona koji se odnose na okoliš i mineralne resurse. Podsjetili su da takve situacije treba izbjegavati i adekvatno rješavati. Na sjednici je naglašeno i to da je novi Zakon o energetskoj efikasnosti pri kraju procedure i da se njegovo usvajanje može očekivati krajem maja, nakon predsjedničkih izbora.

Predstavnici GIZ ORF-EE-a i CRPM-a, Samir Mehmedov i Zlatko Simonovski, su ovu priliku iskoristili da predstave Bijelu knjigu (eng. White Paper) pod naslovom „Izazovi i zadaci vezani za poglavlja 15. i 27. zakona EU“, vodiča za energetsku efikasnost i klimatske promjene. Ovaj dokument sadrži pregled očekivanja i obaveza iz ova dva poglavlja koja se smatraju posebno važnim za Sjevernu Makedoniju. Zadaci i obaveze su u njemu precizirani pomoću jasnih mjera kako bi se osigurala efektivna harmonizacija sa pravom EU i potpisanim i ratifikovanim međunarodnim sporazumima.

Svi učesnici skupštinske sjednice su se jednoglasno složili da ovaj oblik koordinacije i saradnje treba nastaviti i ubuduće. Očekuje se da će se na sljedećoj sjednici utvrditi konkretne stavke za raspravu i razmjenu informacija, čime će se ubrzati otvaranje i zatvaranje poglavlja 15. i 27.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

14. mart 2019. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

14. mart 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

14. mart 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

14. mart 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.