Životna sredina

Skoplje subvencioniše nabavku peći na pelet

Skoplje subvencionise nabavku peci na pelet

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.04.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.04.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Skoplje nudi subvencije svojim stanovnicima za nabavku peći na pelet, kako bi ih ohrabrili da pređu na čistije, energetski efikasnije rešenje za grejanje, navodi se u tekstu javnog poziva na sajtu makedonske prestonice.

Jedan od uslova za dobijanje subvencija je da mogu da ih dobiju rezidenti, koji nisu povezani na sistem daljinskog grejanja, kao i da koriste ugalj, drvo, ulje ili lož ulje za grejanje.

Skoplje, jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, redovno ima kritične nivoe finih čestica u zimskom periodu, zbog čega se uvode vanredne mere, kao što je omogućavanje odsustvovanja sa posla za trudnice, starije osobe i ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima početkom januara ove godine.

Studija, koju je uradio Finski institut za meteorologiju, utvrdila je da grejanje domaćinstva najviše doprinosi zagađenju vazduha, i da je odgovorno za 32 odsto emisija zagađujućih materija, dok je saobraćaj na drugom mestu sa 20 odsto.

Subvencije, koje je sada najavio Grad Skoplje, mogu da pokriju najviše 70 odsto troškova kupovine, ali ne više od 30.000 denara (oko 488 evra), uključujući porez na dohodak fizičkih lica po domaćinstvu. Sredstva će se distribuirati po redosledu prijavljivanja, do 21. maja ili dok budžet u ove svrhe ne bude potrošen.

Makedonska vlada u martu je najavila da je u ovoj godini obezbedila 228.000 evra za pokrivanje do 50 odsto troškova prelaska na grejanje na pelet i kupovinu odgovarajuće peći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

13. april 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

13. april 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

13. april 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

13. april 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik