OIE

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

shell energy europe cropex garancije porekla

Foto: u_dmobkt686b from Pixabay

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama za garancije porekla na hrvatskoj berzi električne energije CROPEX.

Shell Energy Europe sa sedištem u Londonu i 3Degrees Group sa sedištem u San Francisku, pridružili su se kao novi učesnici u aukcijama sa garancijama porekla potpisivanjem ugovora sa berzom CROPEX, saopštila je hrvatska berza.

Shell Energy je, kako se dodaje, jedan od najvećih trgovaca električnom energijom i prirodnim gasom u Evropi.

3Degrees poseduje ekspertizu u  savetovanju za održivi razvoj, tržišta životne sredine, razvoj projekata obnovljive energije i CO2, kao i rešenjima za dekarbonizaciju transporta i komunalnim programima obnovljive energije, dodao je CROPEX.

CROPEX trenutni ima 48 učesnika na aukcijama sa garancijama porekla

Na spisku učesnika na aukcijama garancija porekla CROPEX sada ima 48 firmi.

Na poslednjoj aukciji, održanoj 29. aprila, CROPEX je prodao 208.245 garancija porekla za energiju iz vetroelektrana. Cena je bila 1,28 evra po MWh.

Inače, CROPEX je nedavno najavio da će  državna Hrvatska elektroprivreda (HEP) biti prva u regionu koja će prodati svoje garancije porekla putem berze električne energije.

Shell Energy Europe trenutno ima 1,6 GW proizvodnih kapaciteta

Shell Energy Europe je deo naftnog giganta Shell. Firma trguje električnom energijom, prirodnim gasom i sertifikatima u više od 20 evropskih zemalja. Trenutno kontroliše elektrane snage 1,6 GW, a razvija projekte od oko 8,4 GW širom Evrope, navodi se na njenom sajtu.

Prema Globalnom izveštaju o tržištu ofseta ugljenika, njegova vrednost za 2024. procenjuje se na 133,1 milion dolara, dok se očekuje da do 2032. dostigne 806,1 milion dolara.

3Degrees Group je među glavnim igračima na tržištu ofseta ugljenika, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

9. maj 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

9. maj 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

9. maj 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

9. maj 2024. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore