OIE

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

shell energy europe cropex garancije porekla

Foto: u_dmobkt686b from Pixabay

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama za garancije porekla na hrvatskoj berzi električne energije CROPEX.

Shell Energy Europe sa sedištem u Londonu i 3Degrees Group sa sedištem u San Francisku, pridružili su se kao novi učesnici u aukcijama sa garancijama porekla potpisivanjem ugovora sa berzom CROPEX, saopštila je hrvatska berza.

Shell Energy je, kako se dodaje, jedan od najvećih trgovaca električnom energijom i prirodnim gasom u Evropi.

3Degrees poseduje ekspertizu u  savetovanju za održivi razvoj, tržišta životne sredine, razvoj projekata obnovljive energije i CO2, kao i rešenjima za dekarbonizaciju transporta i komunalnim programima obnovljive energije, dodao je CROPEX.

CROPEX trenutni ima 48 učesnika na aukcijama sa garancijama porekla

Na spisku učesnika na aukcijama garancija porekla CROPEX sada ima 48 firmi.

Na poslednjoj aukciji, održanoj 29. aprila, CROPEX je prodao 208.245 garancija porekla za energiju iz vetroelektrana. Cena je bila 1,28 evra po MWh.

Inače, CROPEX je nedavno najavio da će  državna Hrvatska elektroprivreda (HEP) biti prva u regionu koja će prodati svoje garancije porekla putem berze električne energije.

Shell Energy Europe trenutno ima 1,6 GW proizvodnih kapaciteta

Shell Energy Europe je deo naftnog giganta Shell. Firma trguje električnom energijom, prirodnim gasom i sertifikatima u više od 20 evropskih zemalja. Trenutno kontroliše elektrane snage 1,6 GW, a razvija projekte od oko 8,4 GW širom Evrope, navodi se na njenom sajtu.

Prema Globalnom izveštaju o tržištu ofseta ugljenika, njegova vrednost za 2024. procenjuje se na 133,1 milion dolara, dok se očekuje da do 2032. dostigne 806,1 milion dolara.

3Degrees Group je među glavnim igračima na tržištu ofseta ugljenika, navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

9. maj 2024. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

9. maj 2024. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

9. maj 2024. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

9. maj 2024. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost