Biodiverzitet

Severna Makedonija proglasila Ohridsko jezero područjem od međunarodnog značaja

Severna Makedonija Ohridsko jezero medunarodnog znacaja

Photo: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

10.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je proglasila Ohridsko jezero i Studenčiško blato svojim trećim područjem na Ramsarskoj listi vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Poslednja močvara u ohridskom regionu Severne Makedonije dobila je viši stepen zaštite – Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije uvrstilo je Ohridsko jezero i Studenčiško blato na Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Nivo biodiverziteta na Ohridskom jezeru je, srazmerno površini, jedan od najvećih među svim vodenim površinama na svetu izuzev okeana i mora. To je treća i najveća oblast na ovom spisku u Severnoj Makedoniji, nakon što su pomenuti status dobili Prespansko i Dojransko jezero.

Ohridsko jezero ima najveću prosečnu dubinu u Evropi. U programu svetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) nalazi se od 1979. godine.

Područje zadovoljava svih devet kriterijuma iz Ramsarske konvencije. Ukupna površina premašuje 25.000 hektara, a nalazi se u opštinama Ohrid, Struga i Debarca.

Podsticaj za razvoj

Uključivanje na listu će omogućiti da Ohridsko jezero i Studenčiško blato dobiju bolji i odgovorniji sistem upravljanja i poboljšanje zaštite vrsta i staništa kao i podsticaj za naučnoistraživačke delatnosti i međunarodnu saradnju, ekoturizam, socio-ekonomski razvoj i finansiranje, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Ohridsko jezero je na Uneskovoj listi svetske baštine od 1979. godine

Zvaničnici su zahvalili građanskoj inicijativi SOS Ohrid i udruženju Front 21/24 što su pokrenuli ovo pitanje i pružili podršku za prijavu.

Ohridsko jezero ima nizak nivo hranljivih materija i bogato je kiseonikom, kažu u Sekretarijatu Ramsarske konvencije i dodaju da je u rečenom području registrovano 1.200 vrsta, od kojih su više od 200 endemske. Među njima su slatkovodni puž Acroloxus macedonicus, riba zrakoperka Salmo ohridanus i baršunasti turpan (Melanitta fusca), velika patka ronac.

Jedinstvena mikrostaništa

U saopštenju organizacije stoji da je raznolikost hemijskog sastava podzemnih vodotokova kroz krečnjačke stene omogućila stvaranje jedinstvenih mikrostaništa za beskičmenjake. Bogatstvo kiseonika i bistrina vode stvorili su uslove za vertikalna staništa dubine do 150 metara s mrežom organizama od fitoplanktona do riba grabljivica.

U Studenčiškom blatu na istočnoj obali jezera nalaze se alkalne močvare i bare koje filtriraju hranljive materije i pogodne su za gnežđenje i zimovanje ptica i mrešćenje riba. Sekretarijat napominje da se površina smanjila usled korišćenja zemljišta i degradacije staništa, ali da se i dalje mogu sresti retke biljke i insekti i zaštićeni gmizavci i vodozemci.

Ohridsko jezero je naseljeno već više od osam hiljada godina i ima značajno mesto u paleološkim istraživanjima. Izvor je vode i ribe za stotine hiljada ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

10. maj 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

10. maj 2021. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

10. maj 2021. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

10. maj 2021. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj