Biodiverzitet

Severna Makedonija proglasila Ohridsko jezero područjem od međunarodnog značaja

Severna Makedonija Ohridsko jezero medunarodnog znacaja

Photo: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

10.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija je proglasila Ohridsko jezero i Studenčiško blato svojim trećim područjem na Ramsarskoj listi vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Poslednja močvara u ohridskom regionu Severne Makedonije dobila je viši stepen zaštite – Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Severne Makedonije uvrstilo je Ohridsko jezero i Studenčiško blato na Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Nivo biodiverziteta na Ohridskom jezeru je, srazmerno površini, jedan od najvećih među svim vodenim površinama na svetu izuzev okeana i mora. To je treća i najveća oblast na ovom spisku u Severnoj Makedoniji, nakon što su pomenuti status dobili Prespansko i Dojransko jezero.

Ohridsko jezero ima najveću prosečnu dubinu u Evropi. U programu svetske baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) nalazi se od 1979. godine.

Područje zadovoljava svih devet kriterijuma iz Ramsarske konvencije. Ukupna površina premašuje 25.000 hektara, a nalazi se u opštinama Ohrid, Struga i Debarca.

Podsticaj za razvoj

Uključivanje na listu će omogućiti da Ohridsko jezero i Studenčiško blato dobiju bolji i odgovorniji sistem upravljanja i poboljšanje zaštite vrsta i staništa kao i podsticaj za naučnoistraživačke delatnosti i međunarodnu saradnju, ekoturizam, socio-ekonomski razvoj i finansiranje, saopštila je Vlada Severne Makedonije.

Ohridsko jezero je na Uneskovoj listi svetske baštine od 1979. godine

Zvaničnici su zahvalili građanskoj inicijativi SOS Ohrid i udruženju Front 21/24 što su pokrenuli ovo pitanje i pružili podršku za prijavu.

Ohridsko jezero ima nizak nivo hranljivih materija i bogato je kiseonikom, kažu u Sekretarijatu Ramsarske konvencije i dodaju da je u rečenom području registrovano 1.200 vrsta, od kojih su više od 200 endemske. Među njima su slatkovodni puž Acroloxus macedonicus, riba zrakoperka Salmo ohridanus i baršunasti turpan (Melanitta fusca), velika patka ronac.

Jedinstvena mikrostaništa

U saopštenju organizacije stoji da je raznolikost hemijskog sastava podzemnih vodotokova kroz krečnjačke stene omogućila stvaranje jedinstvenih mikrostaništa za beskičmenjake. Bogatstvo kiseonika i bistrina vode stvorili su uslove za vertikalna staništa dubine do 150 metara s mrežom organizama od fitoplanktona do riba grabljivica.

U Studenčiškom blatu na istočnoj obali jezera nalaze se alkalne močvare i bare koje filtriraju hranljive materije i pogodne su za gnežđenje i zimovanje ptica i mrešćenje riba. Sekretarijat napominje da se površina smanjila usled korišćenja zemljišta i degradacije staništa, ali da se i dalje mogu sresti retke biljke i insekti i zaštićeni gmizavci i vodozemci.

Ohridsko jezero je naseljeno već više od osam hiljada godina i ima značajno mesto u paleološkim istraživanjima. Izvor je vode i ribe za stotine hiljada ljudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Skoro 40.000 vrsta IUCN Crvenoj listi pretnjom nestanka Crvena lista

Skoro 40.000 vrsta na IUCN Crvenoj listi je pod pretnjom nestanka

08 September 2021 - Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000...

srbija pks dubai expo 2020 poziv klima biodiverzitet

Poziv privrednicima Srbije za prvu tematsku nedelju “Dubai Expo 2020” – Klima i biodiverzitet

03 August 2021 - Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi je "Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost".

Severna Makedonija koncesije male hidroelektrane

Severna Makedonija će poništiti koncesije za male hidroelektrane

08 June 2021 - Premijer Zoran Zaev je izjavio da će većina koncesionih ugovora za male hidroelektrane u Severnoj Makedoniji biti poništena bez obzira na tužbe

medjunarodni dan biodiverziteta 2021

Međunarodni dan biodiverziteta 2021 – Budi deo rešenja

20 May 2021 - Sve veći broj ljudi širom sveta zabrinut je kako se odnosimo prema prirodi, zbog čega menjaju navike i zahtevaju mere za zaštitu planete.