OIE

SET Green Technology gradi četiri elektrane na biogas u Šapcu

SET Green Technology gradi cetiri elektrane na biogas u sapcu

Slika: SET Green Technology

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma SET Green Technology planira da u Šapcu izgradi četiri elektrane na biogas, ukupne snage 4 MW, u koje će investirati oko 12 miliona evra. Prva elektrana biće puštena u rad do kraja godine.

Gradnja elektrana na biogas doživljava pravi bum poslednjih godina zahvaljujući podsticajima koje dodeljuje država u cilju razvoja obnovljivih izvora energije. Svaka elektrana na biogas po proizvedenom kilovat-satu električne energije dobija od od 15 do 18,3 evrocenti po proizvedenom kilovat-satu električne energije. Reč je u suštini o kogeneraciji odnosno proizvodnji električne i toplotne energije na biogas.

Očekivana proizvodnja električne energije je 34 GWh, a toplotne 36 GWh

U registar povlašćenih i privremenih proizvođača energije iz obnovljivih izvora energije trenutno je upisana 131 elektrana snage 110 MW, s tim da je samo tridesetak izgrađeno, dok su ostale u izgradnji. Među njima su i četiri elektrane firme SET Green technology, koje će dobijati fid-in tarife.

Miloš Srećković, direktor firme, kaže za Balkan Green Energy News da će pustiti u rad četiri elektrane svaka snage od po 1 MW, dok je ukupna očekivana proizvodnja električne energije oko 34.000 MWh i oko 36.000 MWh toplotne energije.

On ističe da će kao sirovine biti korišćeni žetveni ostaci (pšenična i sojina slama, kukuruzovina) i surutka iz susedne Mlekare.

Razvijena je mreža kooperanata za dopremanje sirovina iz celog Mačvanskog okruga

„Svaka od elektrana će imati svoju recepturu, gde ćemo koristiti sve vrste organskog otpada, pored ovih osnovnih sirovina, kako bi doprineli zaštiti životne sredine i bezbednom zbrinjavanju organskog otpada“, ističe Srećković, i dodaje da je već razvijena mreža kooperanata za dopremanje sirovina iz celog Mačvanskog okruga.

Prva elektrana, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude puštena u rad do kraja ove godine, druga i treća do polovine 2022. a četvrta tokom 2023. godine.

SET Green Technology gradi cetiri elektrane na biogas u sapcu slama
Sirovine za rad biogasnih elektrana (slika: SET Green Technology)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

EPS najavio puštanje u rad vetroparka Kostolac za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...

EU predstavila REPowerEU plan za ubrzanje energetske tranzicije

18 маја 2022 - Evropska komisija je predstavila akcioni plan REPowerEU, za ubrzano smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva...