OIE

SET Green Technology gradi četiri elektrane na biogas u Šapcu

SET Green Technology gradi cetiri elektrane na biogas u sapcu

Slika: SET Green Technology

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Firma SET Green Technology planira da u Šapcu izgradi četiri elektrane na biogas, ukupne snage 4 MW, u koje će investirati oko 12 miliona evra. Prva elektrana biće puštena u rad do kraja godine.

Gradnja elektrana na biogas doživljava pravi bum poslednjih godina zahvaljujući podsticajima koje dodeljuje država u cilju razvoja obnovljivih izvora energije. Svaka elektrana na biogas po proizvedenom kilovat-satu električne energije dobija od od 15 do 18,3 evrocenti po proizvedenom kilovat-satu električne energije. Reč je u suštini o kogeneraciji odnosno proizvodnji električne i toplotne energije na biogas.

Očekivana proizvodnja električne energije je 34 GWh, a toplotne 36 GWh

U registar povlašćenih i privremenih proizvođača energije iz obnovljivih izvora energije trenutno je upisana 131 elektrana snage 110 MW, s tim da je samo tridesetak izgrađeno, dok su ostale u izgradnji. Među njima su i četiri elektrane firme SET Green technology, koje će dobijati fid-in tarife.

Miloš Srećković, direktor firme, kaže za Balkan Green Energy News da će pustiti u rad četiri elektrane svaka snage od po 1 MW, dok je ukupna očekivana proizvodnja električne energije oko 34.000 MWh i oko 36.000 MWh toplotne energije.

On ističe da će kao sirovine biti korišćeni žetveni ostaci (pšenična i sojina slama, kukuruzovina) i surutka iz susedne Mlekare.

Razvijena je mreža kooperanata za dopremanje sirovina iz celog Mačvanskog okruga

„Svaka od elektrana će imati svoju recepturu, gde ćemo koristiti sve vrste organskog otpada, pored ovih osnovnih sirovina, kako bi doprineli zaštiti životne sredine i bezbednom zbrinjavanju organskog otpada“, ističe Srećković, i dodaje da je već razvijena mreža kooperanata za dopremanje sirovina iz celog Mačvanskog okruga.

Prva elektrana, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude puštena u rad do kraja ove godine, druga i treća do polovine 2022. a četvrta tokom 2023. godine.

SET Green Technology gradi cetiri elektrane na biogas u sapcu slama
Sirovine za rad biogasnih elektrana (slika: SET Green Technology)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom