OIE

SET Green Technology gradi četiri elektrane na biogas u Šapcu

SET Green Technology gradi cetiri elektrane na biogas u sapcu

Slika: SET Green Technology

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.08.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Firma SET Green Technology planira da u Šapcu izgradi četiri elektrane na biogas, ukupne snage 4 MW, u koje će investirati oko 12 miliona evra. Prva elektrana biće puštena u rad do kraja godine.

Gradnja elektrana na biogas doživljava pravi bum poslednjih godina zahvaljujući podsticajima koje dodeljuje država u cilju razvoja obnovljivih izvora energije. Svaka elektrana na biogas po proizvedenom kilovat-satu električne energije dobija od od 15 do 18,3 evrocenti po proizvedenom kilovat-satu električne energije. Reč je u suštini o kogeneraciji odnosno proizvodnji električne i toplotne energije na biogas.

Očekivana proizvodnja električne energije je 34 GWh, a toplotne 36 GWh

U registar povlašćenih i privremenih proizvođača energije iz obnovljivih izvora energije trenutno je upisana 131 elektrana snage 110 MW, s tim da je samo tridesetak izgrađeno, dok su ostale u izgradnji. Među njima su i četiri elektrane firme SET Green technology, koje će dobijati fid-in tarife.

Miloš Srećković, direktor firme, kaže za Balkan Green Energy News da će pustiti u rad četiri elektrane svaka snage od po 1 MW, dok je ukupna očekivana proizvodnja električne energije oko 34.000 MWh i oko 36.000 MWh toplotne energije.

On ističe da će kao sirovine biti korišćeni žetveni ostaci (pšenična i sojina slama, kukuruzovina) i surutka iz susedne Mlekare.

Razvijena je mreža kooperanata za dopremanje sirovina iz celog Mačvanskog okruga

„Svaka od elektrana će imati svoju recepturu, gde ćemo koristiti sve vrste organskog otpada, pored ovih osnovnih sirovina, kako bi doprineli zaštiti životne sredine i bezbednom zbrinjavanju organskog otpada“, ističe Srećković, i dodaje da je već razvijena mreža kooperanata za dopremanje sirovina iz celog Mačvanskog okruga.

Prva elektrana, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude puštena u rad do kraja ove godine, druga i treća do polovine 2022. a četvrta tokom 2023. godine.

SET Green Technology gradi cetiri elektrane na biogas u sapcu slama
Sirovine za rad biogasnih elektrana (slika: SET Green Technology)
Komentara: (1)
Milic Sobic / 12.11.2022.

Pitao bih,koliko elektrana mora biti udaljena od naselja to jest prve stambene kuce.
Radi bezbednosti mestana ,ako dodje do pozara ili curenja gasa .
Takodje da li ce iste dovesti do dehumusacije zemljista s obzirom da se zetveni ostaci na ovaj nacin unistavaju.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. avgust 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. avgust 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.