OIE

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Foto: Samarina

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Samarina, kojoj stanovnici iz milošte dodaju i epitet lepa, poznato je turističko mesto, ujedno i najviše selo u Grčkoj. Samarina je u opštini Grevena, čiji su zvaničnici najavili uvođenje geotermalnog sistema koji će otapati led i sneg na javnim površinama.

Opština Grevena je 2017. pokrenula inicijativu za renoviranje javnih zgrada uz primenu geotermalne energije. Sada je tu novi projekat, čiji je cilj da se uz stečeno znanje funkcionalno i estetski nadogradi trg u Samarini.

Samarina je na 1.550 metara nadmorske visine i centar je grčkog planinskog turizma. Najpoznatija atrakcija je nacionalno skijalište Vasilica. Zime su oštre, pa sneg često zatrpa javne površine ovog malog mesta.

Sistemi za odleđivanje javnih površina su uobičajeni na severu Evrope, posebno u skandinavskim zemljama. Međutim, ovo će biti prvi primer primene geotermalne energije na ovaj način na jugu kontinenta.

Renoviranje i proširivanje trga, uz primenu neiscrpnog obnovljivog izvora energije, daće ovoj destinaciji inovativni karakter uz istovremeno jačanje lokalnog razvoja i dinamike turizma, ističu lokalni zvaničnici.

Samarina trg

Gradonačelnik Grevene Jorgos Dastamanis rekao je da je do sada za program energetske nadogradnje javnih zgrada utrošeno više od šest miliona evra. Zahvaljujući ovim ulaganjima, troškovi grejanja i hlađenja u opštini su smanjeni do 70 odsto.

Projekat je omogućio korišćenje resursa u korist građana, istovremeno doprinoseći smanjenju energetskog siromaštva, ali i smanjenju ugljeničnog otiska.

„Naš cilj je sada da ovu ekološku praksu primenimo i na centralni trg Samarine, kako bi tokom zime uvek bio prohodan i čist, kroz sistem odleđivanja javnih površina geotermalnom energijom, jer visina snega ponekad dostiže čak četiri metra“, istakao je Dastamanis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

20. mart 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

20. mart 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. mart 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu