OIE

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Foto: Samarina

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Samarina, kojoj stanovnici iz milošte dodaju i epitet lepa, poznato je turističko mesto, ujedno i najviše selo u Grčkoj. Samarina je u opštini Grevena, čiji su zvaničnici najavili uvođenje geotermalnog sistema koji će otapati led i sneg na javnim površinama.

Opština Grevena je 2017. pokrenula inicijativu za renoviranje javnih zgrada uz primenu geotermalne energije. Sada je tu novi projekat, čiji je cilj da se uz stečeno znanje funkcionalno i estetski nadogradi trg u Samarini.

Samarina je na 1.550 metara nadmorske visine i centar je grčkog planinskog turizma. Najpoznatija atrakcija je nacionalno skijalište Vasilica. Zime su oštre, pa sneg često zatrpa javne površine ovog malog mesta.

Sistemi za odleđivanje javnih površina su uobičajeni na severu Evrope, posebno u skandinavskim zemljama. Međutim, ovo će biti prvi primer primene geotermalne energije na ovaj način na jugu kontinenta.

Renoviranje i proširivanje trga, uz primenu neiscrpnog obnovljivog izvora energije, daće ovoj destinaciji inovativni karakter uz istovremeno jačanje lokalnog razvoja i dinamike turizma, ističu lokalni zvaničnici.

Samarina trg

Gradonačelnik Grevene Jorgos Dastamanis rekao je da je do sada za program energetske nadogradnje javnih zgrada utrošeno više od šest miliona evra. Zahvaljujući ovim ulaganjima, troškovi grejanja i hlađenja u opštini su smanjeni do 70 odsto.

Projekat je omogućio korišćenje resursa u korist građana, istovremeno doprinoseći smanjenju energetskog siromaštva, ali i smanjenju ugljeničnog otiska.

„Naš cilj je sada da ovu ekološku praksu primenimo i na centralni trg Samarine, kako bi tokom zime uvek bio prohodan i čist, kroz sistem odleđivanja javnih površina geotermalnom energijom, jer visina snega ponekad dostiže čak četiri metra“, istakao je Dastamanis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka balansiranje vetar solar rezerva lajon hirt

Nemački paradoks: pet puta uvećana snaga elektrana na solar i vetar, a rezerve za balansiranje smanjene 50 odsto

20. mart 2023. - Objava Lajona Hirta, profesora energetske politike na berlinskom fakultetu Hertie School i direktora u firmi Neon, opet je uzburkala duhove

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

20. mart 2023. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

20. mart 2023. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

20. mart 2023. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni