OIE

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Selo Samarina u grčkim planinama otapaće sneg i led uz pomoć geotermalne enerije

Foto: Samarina

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Samarina, kojoj stanovnici iz milošte dodaju i epitet lepa, poznato je turističko mesto, ujedno i najviše selo u Grčkoj. Samarina je u opštini Grevena, čiji su zvaničnici najavili uvođenje geotermalnog sistema koji će otapati led i sneg na javnim površinama.

Opština Grevena je 2017. pokrenula inicijativu za renoviranje javnih zgrada uz primenu geotermalne energije. Sada je tu novi projekat, čiji je cilj da se uz stečeno znanje funkcionalno i estetski nadogradi trg u Samarini.

Samarina je na 1.550 metara nadmorske visine i centar je grčkog planinskog turizma. Najpoznatija atrakcija je nacionalno skijalište Vasilica. Zime su oštre, pa sneg često zatrpa javne površine ovog malog mesta.

Sistemi za odleđivanje javnih površina su uobičajeni na severu Evrope, posebno u skandinavskim zemljama. Međutim, ovo će biti prvi primer primene geotermalne energije na ovaj način na jugu kontinenta.

Renoviranje i proširivanje trga, uz primenu neiscrpnog obnovljivog izvora energije, daće ovoj destinaciji inovativni karakter uz istovremeno jačanje lokalnog razvoja i dinamike turizma, ističu lokalni zvaničnici.

Samarina trg

Gradonačelnik Grevene Jorgos Dastamanis rekao je da je do sada za program energetske nadogradnje javnih zgrada utrošeno više od šest miliona evra. Zahvaljujući ovim ulaganjima, troškovi grejanja i hlađenja u opštini su smanjeni do 70 odsto.

Projekat je omogućio korišćenje resursa u korist građana, istovremeno doprinoseći smanjenju energetskog siromaštva, ali i smanjenju ugljeničnog otiska.

„Naš cilj je sada da ovu ekološku praksu primenimo i na centralni trg Samarine, kako bi tokom zime uvek bio prohodan i čist, kroz sistem odleđivanja javnih površina geotermalnom energijom, jer visina snega ponekad dostiže čak četiri metra“, istakao je Dastamanis.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW nagrade 2023: Predstavljanje finalista, energetska zadruga KLIK

Hrvatska energetska zadruga KLIK pomaže građanima da sami proizvedu energiju

20. mart 2023. - KLIK je energetska zadruga iz Hrvatske koja je stigla do završnice konkursa za nagrade EUSEW 2023 nagrada u kategoriji lokalne energetske akcije

EUSEW nagrade 2023 Predstavljanje finalista, Anastasija-Marija Moshovi donosi energetske inovacije u Grčku

Finalistkinja EUSEW 2023: žena u energetici Anastasija-Marija Moshovi

20. mart 2023. - Anastasija-Marija Moshovi je doktorka hemijskog inženjerstva koja pokreće energetske inovacije u Grčkoj. Jedna je od finalistkinja u izboru za EUSEW nagrade.

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

20. mart 2023. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

20. mart 2023. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja