Električna energija

SEEPEX i PKS organizuju skup Učešće industrije na tržištu električne energije

SEEPEX PKS skup Ucesce industrije na trzistu elektricne energije radionica

Foto: SEEPEX

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Privredna komora Srbije i srpska berza električne energije SEEPEX organizuju skup Učešće industrije na tržištu električne energije u utorak 27. februara u prostorijama PKS. Organizatori kažu da je cilj radionice pokretanje dijaloga svih zainteresovanih strana o daljem razvojem tržišta električne energije u Srbiji.

Namera je da se sve zainteresovane strane upoznaju sa daljim razvojem tržišta električne energije u Srbiji, kretanjem veleprodajnih cena u prethodnom periodu i očekivanjima za naredni period (link za prijave). Na skupu će biti predstavljeni i modaliteti za aktivno učešće industrije i proizvođača energije iz obnovljivih izvora na tržištu električne energije, vrste i primene ugovora o otkupu električne energije (eng. PPA), kao i tendencije i prioriteta u Evropskoj Uniji u svetlu reforme tržišta.

U SEEPEX-u kažu da je liberalizacija povećala efikasnost elektroenergetskih sistema, mogućnost izbora snabdevača, više standarde usluga, unapređenje sigurnosti i bezbednosti snabdevanja, a kao konačni rezultat i podizanje konkurentnosti privrede. Industrijski potrošači su, dodaju, u tom procesu su imali ključnu ulogu.

Privreda nedovoljno koristi mogućnosti koje pruža berza

Evidentno je da mogućnosti i prednosti koje pruža berza odnosno organizovano tržište električne energije industrija u Srbiji nedovoljno koristi, tako da da postoji potreba za dodatnom edukacijom i dizanjem kapaciteta svih zainteresovanih strana u toj oblasti, poručuju iz SEEPEX-a.

Zelena agenda, odnosno dekarbonizacija energetskog sektora, je dovela do razvoja i integracije velike količine obnovljivih izvora energije, što je tendencija koja će se nastaviti u još većem obimu u budućnosti.

Klasični načini investiranja su se pokazali nedovoljnim i neefikasnim

Klasični načini investiranja u takve projekte su se pokazali nedovoljnim i neefikasnim u trenutnoj situaciju na tržištu električne energije, pa je, kako ističu u PKS, potrebno naći i druge načine finansiranja projekta, uz efikasniji pristup tržištu.

Mogućnosti su vrlo brojne i diversifikovane, uz primenu različitih vrsta PPA ugovora i dodatno osiguranje kroz finansijske derivate.

Kao jedan od bitnih ciljeva, potrebno je stvoriti uslove za uspostavljanje direktne konekcije između industrije i obnovljivih izvora energije, čime se omogućava dugoročna stabilna cena električne energije, kako za industriju tako i za investitore u obnovljive izvore energije, poručuju organizatori skupa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

15. februar 2024. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

15. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

15. februar 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

15. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar