Električna energija

SEEPEX i PKS organizuju skup Učešće industrije na tržištu električne energije

SEEPEX PKS skup Ucesce industrije na trzistu elektricne energije radionica

Foto: SEEPEX

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Privredna komora Srbije i srpska berza električne energije SEEPEX organizuju skup Učešće industrije na tržištu električne energije u utorak 27. februara u prostorijama PKS. Organizatori kažu da je cilj radionice pokretanje dijaloga svih zainteresovanih strana o daljem razvojem tržišta električne energije u Srbiji.

Namera je da se sve zainteresovane strane upoznaju sa daljim razvojem tržišta električne energije u Srbiji, kretanjem veleprodajnih cena u prethodnom periodu i očekivanjima za naredni period (link za prijave). Na skupu će biti predstavljeni i modaliteti za aktivno učešće industrije i proizvođača energije iz obnovljivih izvora na tržištu električne energije, vrste i primene ugovora o otkupu električne energije (eng. PPA), kao i tendencije i prioriteta u Evropskoj Uniji u svetlu reforme tržišta.

U SEEPEX-u kažu da je liberalizacija povećala efikasnost elektroenergetskih sistema, mogućnost izbora snabdevača, više standarde usluga, unapređenje sigurnosti i bezbednosti snabdevanja, a kao konačni rezultat i podizanje konkurentnosti privrede. Industrijski potrošači su, dodaju, u tom procesu su imali ključnu ulogu.

Privreda nedovoljno koristi mogućnosti koje pruža berza

Evidentno je da mogućnosti i prednosti koje pruža berza odnosno organizovano tržište električne energije industrija u Srbiji nedovoljno koristi, tako da da postoji potreba za dodatnom edukacijom i dizanjem kapaciteta svih zainteresovanih strana u toj oblasti, poručuju iz SEEPEX-a.

Zelena agenda, odnosno dekarbonizacija energetskog sektora, je dovela do razvoja i integracije velike količine obnovljivih izvora energije, što je tendencija koja će se nastaviti u još većem obimu u budućnosti.

Klasični načini investiranja su se pokazali nedovoljnim i neefikasnim

Klasični načini investiranja u takve projekte su se pokazali nedovoljnim i neefikasnim u trenutnoj situaciju na tržištu električne energije, pa je, kako ističu u PKS, potrebno naći i druge načine finansiranja projekta, uz efikasniji pristup tržištu.

Mogućnosti su vrlo brojne i diversifikovane, uz primenu različitih vrsta PPA ugovora i dodatno osiguranje kroz finansijske derivate.

Kao jedan od bitnih ciljeva, potrebno je stvoriti uslove za uspostavljanje direktne konekcije između industrije i obnovljivih izvora energije, čime se omogućava dugoročna stabilna cena električne energije, kako za industriju tako i za investitore u obnovljive izvore energije, poručuju organizatori skupa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

15. februar 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

15. februar 2024. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

15. februar 2024. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

15. februar 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije