OIE

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Foto: Petrol

Objavljeno

23.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger imenovan za predsednika tog tela. Odlazeća čelnica Nada Drobne Popović izjavila je da je ta slovenačka kompanija u odličnom finansijskom stanju.

Mandat predsednice Petrolovog Upravnog odbora Nade Drobne Popović, koja je na to mesto stupila u oktobru 2019, okončan je uz obostrani sporazum. Nadzorni odbor je odlučio da će je naslediti član upravnog odbora Sašo Berger.

Pre preuzimanja nove uloge, bio je zadužen za poslovanje sa kompanijama (B2B) i državom (B2G), prodaju, električnu energiju, prirodni gas i IT.

Sašo Berger je i u najvišem rukovodstvu kompanije Kontron

Nada Drobne Popović ostaje u kompaniji do kraja godine radi primopredaje svojih zadataka i dužnosti. Izjavila je da ostavlja kompaniju sa sedištem u Ljubljani i Petrol grupu u odličnom finansijskom stanju, uprkos teškim i nepredvidljivim izazovima sa kojima se suočila na njenom čelu, od zdravstvene preko energetske krize. Drobne Popović je izrazila uverenje da će ovogodišnji plan biti premašen.

Sašo Berger je radio u upravama kompanija Tehnoimpex i S&T Slovenija. U Petrolu je predsedavao nadzornom odboru više od godinu dana do aprila 2021.

Od prošle godine je takođe Kontronov generalni direktor u Sloveniji i izvršni potpredsednik matične kompanije Kontron AG.

Petrol, u kojem država ima manjinski udeo, osnovan je 1945. godine. Do početka ovog veka je prevashodno bio orijentisan na trgovinu naftnim proizvodima i prirodnim gasom i upravljanjem benzinskim stanicama. Zatim je krenuo u ekspanziju na Balkanu i proširio poslovanje na sektore električne energije, energetskih usluga, daljinske energetike i razvoja projekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i upravljanja takvim elektranama.

Petrol je najveća energetska kompanija u Sloveniji. Inače, upravo je objavio da će pre kraja godine u Hrvatskoj pustiti u rad solarnu elektranu od 22 megavata, prenosi Montel. Ona bi u ovom trenutku čak bila najveća u zemlji i povećala bi tamošnji firmin kapacitet za proizvodnju zelene struje na 74 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

23. novembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

23. novembar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. novembar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. novembar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače