OIE

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Foto: Petrol

Objavljeno

23.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger imenovan za predsednika tog tela. Odlazeća čelnica Nada Drobne Popović izjavila je da je ta slovenačka kompanija u odličnom finansijskom stanju.

Mandat predsednice Petrolovog Upravnog odbora Nade Drobne Popović, koja je na to mesto stupila u oktobru 2019, okončan je uz obostrani sporazum. Nadzorni odbor je odlučio da će je naslediti član upravnog odbora Sašo Berger.

Pre preuzimanja nove uloge, bio je zadužen za poslovanje sa kompanijama (B2B) i državom (B2G), prodaju, električnu energiju, prirodni gas i IT.

Sašo Berger je i u najvišem rukovodstvu kompanije Kontron

Nada Drobne Popović ostaje u kompaniji do kraja godine radi primopredaje svojih zadataka i dužnosti. Izjavila je da ostavlja kompaniju sa sedištem u Ljubljani i Petrol grupu u odličnom finansijskom stanju, uprkos teškim i nepredvidljivim izazovima sa kojima se suočila na njenom čelu, od zdravstvene preko energetske krize. Drobne Popović je izrazila uverenje da će ovogodišnji plan biti premašen.

Sašo Berger je radio u upravama kompanija Tehnoimpex i S&T Slovenija. U Petrolu je predsedavao nadzornom odboru više od godinu dana do aprila 2021.

Od prošle godine je takođe Kontronov generalni direktor u Sloveniji i izvršni potpredsednik matične kompanije Kontron AG.

Petrol, u kojem država ima manjinski udeo, osnovan je 1945. godine. Do početka ovog veka je prevashodno bio orijentisan na trgovinu naftnim proizvodima i prirodnim gasom i upravljanjem benzinskim stanicama. Zatim je krenuo u ekspanziju na Balkanu i proširio poslovanje na sektore električne energije, energetskih usluga, daljinske energetike i razvoja projekata za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i upravljanja takvim elektranama.

Petrol je najveća energetska kompanija u Sloveniji. Inače, upravo je objavio da će pre kraja godine u Hrvatskoj pustiti u rad solarnu elektranu od 22 megavata, prenosi Montel. Ona bi u ovom trenutku čak bila najveća u zemlji i povećala bi tamošnji firmin kapacitet za proizvodnju zelene struje na 74 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

23. novembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

23. novembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

23. novembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

23. novembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju