Električna energija

Ambiciozan plan Petrola – do kraja godine 102 solarne elektrane na pumpama

petrol solar pumpe

Foto: Petrol

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Petrol grupa pustila je u rad prve dve solarne elektrane na krovovima svojih benzinskih stanica u okviru projekta Petrol Green. Do kraja godine kompanija bi, kako je saopštila, trebalo da ima ukupno 102 ovakve elektrane na svojim prodajnim mestima.

Petrol je distributer fosilnih goriva, električne energije i daljinskog grejanja, ali ima i  dva vetroparka u Hrvatskoj. Pre nešto više od godinu dana predstavio je plan da postavi solarne panela na sve svoje pumpe.

Krovne solarne elektrane deo su projekta Petrol Green koji je podeljen u tri faze: Petrol Green 1 (46 lokacija), Petrol Green 2 (24) i Petrol Green 3 (17).

Solarna energija će obezbediti 50 odsto potrošnje pumpi

Osim ovih 87 solarnih elektrana iz projekta Petrol Green kompanija već ima 15 postrojenja koja proizvode energiju od 2010, pa će tako ukupna snaga sva 102 postrojenja biti 5,25 MW, što će obezbediti 5.500 MWh električne energije godišnje.

Postavljanjem solarnih panela, kako je navedeno, dobija se zelena energija za napajanje Petrolovih prodajnih mesta, što će doprineti smanjenju emisija CO2, a istovremeno će obezbediti i do 50 odsto ukupne potrošnje pumpi.

Prve dve solarne elektrane, u okviru projekta Petrol Green, puštene su u rad na pumpama Poljčane i Na Poljane Maribor, a istovremeno se priprema dokumentacija i dobijaju dozvole za narednu fazu projekta u Sloveniji i njegovo proširenje na Hrvatsku.

Solarni paneli će proizvoditi i energiju za električna vozila

Petrol će, takođe, energijom iz solarnih panela podržati e-mobilnost jer će je koristiti za snabdevanje punjača za električna vozila.

Za realizaciju pomenute tri faze, Petrol će dobiti bespovratna sredstva za instalaciju malih  proizvodnih objekata za proizvodnju električne energije korišćenjem solarne energije od Ministarstva infrastrukture.

Inače, kako je navela kompanija, projekat Petrol Green pokrenut je  2022. kako bi solarne elektrane bile postavljene na prodajnim mestima i drugim objektima kompanije. Na taj način će se doprineti ispunjenju Petrolovih strateških ciljeva održivosti, kao i visokih nacionalnih energetskih i klimatskih ciljeva i evropskog cilja klimatske neutralnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

21. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

21. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

21. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji