Električna energija

Ambiciozan plan Petrola – do kraja godine 102 solarne elektrane na pumpama

petrol solar pumpe

Foto: Petrol

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka Petrol grupa pustila je u rad prve dve solarne elektrane na krovovima svojih benzinskih stanica u okviru projekta Petrol Green. Do kraja godine kompanija bi, kako je saopštila, trebalo da ima ukupno 102 ovakve elektrane na svojim prodajnim mestima.

Petrol je distributer fosilnih goriva, električne energije i daljinskog grejanja, ali ima i  dva vetroparka u Hrvatskoj. Pre nešto više od godinu dana predstavio je plan da postavi solarne panela na sve svoje pumpe.

Krovne solarne elektrane deo su projekta Petrol Green koji je podeljen u tri faze: Petrol Green 1 (46 lokacija), Petrol Green 2 (24) i Petrol Green 3 (17).

Solarna energija će obezbediti 50 odsto potrošnje pumpi

Osim ovih 87 solarnih elektrana iz projekta Petrol Green kompanija već ima 15 postrojenja koja proizvode energiju od 2010, pa će tako ukupna snaga sva 102 postrojenja biti 5,25 MW, što će obezbediti 5.500 MWh električne energije godišnje.

Postavljanjem solarnih panela, kako je navedeno, dobija se zelena energija za napajanje Petrolovih prodajnih mesta, što će doprineti smanjenju emisija CO2, a istovremeno će obezbediti i do 50 odsto ukupne potrošnje pumpi.

Prve dve solarne elektrane, u okviru projekta Petrol Green, puštene su u rad na pumpama Poljčane i Na Poljane Maribor, a istovremeno se priprema dokumentacija i dobijaju dozvole za narednu fazu projekta u Sloveniji i njegovo proširenje na Hrvatsku.

Solarni paneli će proizvoditi i energiju za električna vozila

Petrol će, takođe, energijom iz solarnih panela podržati e-mobilnost jer će je koristiti za snabdevanje punjača za električna vozila.

Za realizaciju pomenute tri faze, Petrol će dobiti bespovratna sredstva za instalaciju malih  proizvodnih objekata za proizvodnju električne energije korišćenjem solarne energije od Ministarstva infrastrukture.

Inače, kako je navela kompanija, projekat Petrol Green pokrenut je  2022. kako bi solarne elektrane bile postavljene na prodajnim mestima i drugim objektima kompanije. Na taj način će se doprineti ispunjenju Petrolovih strateških ciljeva održivosti, kao i visokih nacionalnih energetskih i klimatskih ciljeva i evropskog cilja klimatske neutralnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Baterija napravljena od cinka i lignina

Ekološki prihvatljiva baterija napravljena od cinka i lignina

21. avgust 2023. - Istraživači sa Univerziteta u Linćepingu u Švedskoj napravili su novu vrstu baterije, od cinka i lignina. Jeftina je i reciklabilna.

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

21. avgust 2023. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

21. avgust 2023. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

21. avgust 2023. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost