Mobilnost

Sarajevski studenti i studentice predstavili inovacije na električni pogon

Slika: Grad Sarajevo

Objavljeno

29.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Studenti i studentice Mašinskog fakulteta u Sarajevu su 25. maja predstavili svoj naučno–istraživački rad u okviru kojeg su prezentovali električni automobil, bicikla, karting auto i uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha.

Ovom događaju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda-GIZ Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), Joachim Gaube, te Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta.

„Ove godine, dobili smo kao donaciju, automobil firme Volksvagen Sarajevo, kojeg smo opremili sa električnim pogonom. Ovo električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdrživost baterije“, istakao je Prof.dr. Boran Pikula. Tom prilikom je naglasio i da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio električno karting auto i električna bicikla.

Doc.dr. Adnan Mašić je tokom prezentacije objasnio da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio i vlastiti uređaj za mjerenje kvaliteta zraka u koji su ugrađeni senzori za mjerenje čestica, a koji se putem drona podiže na visinu i do 500 m. Mašić je tim povodom pojasnio „dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji, tako da ovim uređajem mjerimo kvalitet vazduha i količinu čestica pm1, pm2, pm5 na različitim visinama i lokacijama.“ Nadalje je naveo da se radi o česticama u vazduhu koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), direktno negativno utiču na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja na ovu temu već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Naglasio je i da je Grad Sarajevo nedavno u Berlinu potpisao pismo namjere koje se odnosi na regionalni projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope“, a koji će provoditi njemačka razvojna Organizacija GIZ u okviru  svog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost.

Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta je navela da je GIZ već godinama aktivna u regionu, posebno u oblasti energetske efikasnosti. Istakla je „ovo što smo danas vidjeli na fakultetu ćemo prenijeti partnerima i u drugim zemljama“, te je podrobnije predstavila predstojeći GIZ projekat, koji će se realizirati u saradnji sa gradovima Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština i Tirana, a uz partnersku podršku EU gradova Freiburg i Zagreb.

Projekat ima za cilj razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za transport u gradovima jugoistočne Evrope i to putem prenošenja dobrih praksi iz EU i Njemačke u zemlje JIE, ali i harmonizacijom sa EU 2030 Energetskom Strategijom, te globalnim održivim razvojnim ciljevima (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i općine).

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

29. maj 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

29. maj 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

29. maj 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

29. maj 2017. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW