Mobilnost

Sarajevski studenti i studentice predstavili inovacije na električni pogon

Slika: Grad Sarajevo

Objavljeno

29.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2017.

Komentari

0

Podeli

Studenti i studentice Mašinskog fakulteta u Sarajevu su 25. maja predstavili svoj naučno–istraživački rad u okviru kojeg su prezentovali električni automobil, bicikla, karting auto i uređaj za mjerenje kvaliteta vazduha.

Ovom događaju prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić, dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Izet Bijelonja, menadžer sektorskog fonda-GIZ Otvoreni regionalni fond za JIE – Energetska efikasnost (ORF-EE), Joachim Gaube, te Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta.

„Ove godine, dobili smo kao donaciju, automobil firme Volksvagen Sarajevo, kojeg smo opremili sa električnim pogonom. Ovo električno vozilo je pilot projekat kojim ćemo mjeriti otpore kretanja, potrošnju električne energije, te izdrživost baterije“, istakao je Prof.dr. Boran Pikula. Tom prilikom je naglasio i da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio električno karting auto i električna bicikla.

Doc.dr. Adnan Mašić je tokom prezentacije objasnio da je Mašinski fakultet u Sarajevu razvio i vlastiti uređaj za mjerenje kvaliteta zraka u koji su ugrađeni senzori za mjerenje čestica, a koji se putem drona podiže na visinu i do 500 m. Mašić je tim povodom pojasnio „dosadašnja mjerenja mjernih stanica su bila isključivo vezana za mjerenja na zemlji, tako da ovim uređajem mjerimo kvalitet vazduha i količinu čestica pm1, pm2, pm5 na različitim visinama i lokacijama.“ Nadalje je naveo da se radi o česticama u vazduhu koje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), direktno negativno utiču na zdravlje čovjeka, posebno na respiratorni sistem.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Milan Trivić je ovom prigodom izrazio zadovoljstvo što je imao priliku vidjeti koliko je istraživanja na ovu temu već urađeno na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Naglasio je i da je Grad Sarajevo nedavno u Berlinu potpisao pismo namjere koje se odnosi na regionalni projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope“, a koji će provoditi njemačka razvojna Organizacija GIZ u okviru  svog Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost.

Dubravka Bošnjak, GIZ ORF-EE voditeljica projekta je navela da je GIZ već godinama aktivna u regionu, posebno u oblasti energetske efikasnosti. Istakla je „ovo što smo danas vidjeli na fakultetu ćemo prenijeti partnerima i u drugim zemljama“, te je podrobnije predstavila predstojeći GIZ projekat, koji će se realizirati u saradnji sa gradovima Sarajevo, Skopje, Podgorica, Priština i Tirana, a uz partnersku podršku EU gradova Freiburg i Zagreb.

Projekat ima za cilj razvoj energetski efikasnih, održivih i zelenih rješenja za transport u gradovima jugoistočne Evrope i to putem prenošenja dobrih praksi iz EU i Njemačke u zemlje JIE, ali i harmonizacijom sa EU 2030 Energetskom Strategijom, te globalnim održivim razvojnim ciljevima (posebno Cilj 11 – Održivi gradovi i općine).

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik

EU-Parlament-zabrana-benzinaca-i-dizelasa-2035

Istorijska odluka Evropskog parlamenta: od 2035. zabrana prodaje automobila sa unutrašnjim sagorevanjem

14 јуна 2022 - Evropski parlament je u Strazburu prošle nedelje doneo, reklo bi se, istorijsku odluku o zabrani...

Evropski parlament prekogranicnog poreza na CO2 CBAM

Evropski parlament odložio odluku o uvođenju prekograničnog poreza na CO2 – CBAM

08 јуна 2022 - Evropski poslanici su odbacili niz predloga iz paketa Fit for 55, među kojima je pregovaračka pozicija o prekograničnom porezu na CO2 – CBAM