OIE

Šabac će se snabdevati toplotnom energijom iz biomase

Photo: Grad Šabac

Objavljeno

20.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Šabac snabdevaće se toplotnom energijom iz postrojenja na biomasu kapaciteta 20 MW, izjavio je gradski energetski menadžer Slobodan Jerotić za BGEN. Biomasa će zameniti prirodni gas, koji je tri do četiri puta skuplji energent.

Projekat će biti realizovan kao javno-privatno partnerstvo. Javno preduzeće Toplane Šabac će preuzimati energiju iz postrojenja, a privatni partner će izgraditi postrojenje i organizovati snabdevanje gorivom. Grad je procenio vrednost projekta na 5 miliona evra, koje će uložiti partner.

“Mi nećemo partneru ograničavati da li da gradi postrojenje samo za proizvodnju toplotne energije ili će graditi kogeneraciono postrojenje, koje košta mnogo više. Ali mi kao grad s njim ugovaramo isključivo kupovinu toplotne energije”, rekao je Jerotić.

Planirano je da tender bude raspisan 1. jula, a postupak traženja partnera već je počeo. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je u fazi angažovanja konsultanata koji će dati zvaničnu procenu vrednosti investicije. Nakon toga će se obaviti intervjui sa potencialnim partnerima.

“Nama je već na razgovorima bilo 12 firmi, uglavnom iz Evrope ali i domaćih, koje su zainteresovane da uđu u partnerstvo sa Gradom. Oni će biti intervjuisani od strane EBRD konsultanata ”, rekao je gradski energetski menadžer.

Toplana treba da počne sa radom od 1. oktobra 2018. Kako kaže Jerotić, teško je reći koliko će grejanje pojeftiniti zbog prelaska na biomasu, ali smanjenja će sigurno biti jer je biomasa znatno jeftinija od prirodnog gasa.

Prema studiji koju je uradio GIZ, u krugu od 25 kilometara od centra Šapca postoji 50.000 tona raspoložive biomase. Za rad postrojenja je potrebno 14.000 tona godišnje. Zapušteno zemljište bi po potrebi moglo biti iskorišćeno za sadnju energetskih biljaka, a poljoprivrednici bi mogli da proizvode biomasu na zemljištu u vlasništvu grada.

Trend promocije obnovljivih izvora energije u Srbiji je i dalje skroman, pa se tako ni ogroman potencijal  biomase za proizvodnju toplotne i električne energije još uvek ne koristi. Takođe, na celom Zapadnom Balkanu znatno se manje koristi agro-biomasa nego drvna biomasa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUSEW javno glasanje evropske lidere ciste energije najbolje projekte

EUSEW otvorio javno glasanje za evropske lidere čiste energije, najbolje projekte

27 септембра 2021 - Dvanaest izuzetnih osoba i projekata, od kojih je tri iz Jugoistočne Evrope, u izboru je za Nagrade EU za održivu energetiku u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.