OIE

S. Makedonija: U ugljokopu Oslomej biće solarna elektrana od 100 MW

U ugljokopu Oslomej bice solarna elektrana od 100 MW

Foto: PublicDomainPictures, Pixabay

Objavljeno

13.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.02.2020.

Komentari

0

Podeli

Poziv traje do 8. maja, a investitor će odvojiti svih 80 miliona evra, na koliko je procenjen trošak. Elektrani na Severna Makedonija određene su za javnog partnera za Oslomej, gde solarna elektrana treba da se gradi u dve celine.

Premijer Oliver Spasovski rekao je da će fotonaponski pogon u nekadašnjem rudniku kod Kičeva pokrivati potrebe 20.000 domaćinstava. Severna Makedonija traži partnera za prostor rudarsko-energetskog kombinata – REK Oslomej, gde planira da se solarna energija crpi u dve jednake celine od ukupno 100 megavata.

Elektrani na Severna Makedonija ad ili ESM, državni proizvođač struje, predvodiće javno-privatno partnerstvo. Ovaj poziv je za dosad najveći kapacitet i to je doprinos tranziciji na čistu i neugljeničnu energiju, kazao je predsednik vlade u Skoplju.

U drugoj polovini godine će na mrežu biti povezana desetina ukupne planirane snage, tvrdi Spasovski. Severna Makedonija je u novembru s turskom kompanijom Girişim Elektrik AŞ potpisala sporazum o instaliranju 10 megavata na istom mestu i za Oslomej najavila da će tu biti još tolika solarna elektrana koju ESM pravi samostalno. Ranije se zvao ELEM.

Premijer je istakao ambiciju da se ova država pridruži grupi evropskih zemalja koje su prešle put od zavisnosti od fosilnih goriva na sunce, vetar i vodu. Na nekadašnjim izvorima zagađenja narastaju kapaciteti za proizvodnju zelene energije, kazao je.

Vlada je sa Zakonom o energetici uvela koncepciju podrške sektoru u vidu premija i javno-privatnih partnerstava

Vlada je sa Zakonom o energetici uvela koncepciju podrške sektoru u vidu premija i javno-privatnih partnerstava, izjavio je ministar ekonomije Krešnik Bekteši. Tekući projekti će fotonaponsku snagu u ovoj balkanskoj zemlji podići na preko dvesta megavata, naveo je.

ESM-ov čelnik Vasko Kovačevski dodao je da javni poziv traje do 8. maja i da je poduhvat procenjen na do 80 miliona evra, koliko treba da odvoji investitor. Ugovor će biti na 35 godina i zatim vlasništvo prelazi na javnog partnera, otkrio je.

Na ime ustupanja zemljišta i sistemskih usluga i informisanja, privatnik će plaćati 10 procenata od prihoda od električne energije, gde je referentna cena na regionalnoj berzi HUPX, saopštili su zvaničnici. Investitor treba i da preuzme sto zaposlenih iz zatvorenog rudnika, rečeno je.

Termoelektrana Oslomej radi samo par meseci godišnje.

Severna Makedonija je za prvi projekat za Oslomej, sa izvođačem Girişimom, računala na trošak od 8,7 miliona evra ali je, uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj, cena pala i solarna elektrana se gradi za sedam miliona.

Grčka planira fotonapoonska postrojenja od neverovatna dva gigavata u kopovima lignita koje gasi u pokrajini Zapadna Makedonija. Srbija je ranije pokrenula projekte za energiju iz obnovljivih izvora na svojim jalovištima u kompleksu uglja kod Kostolca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

13. februar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. februar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. februar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

13. februar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije