x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

RWE preuzeo hrvatsku firmu za projektovanje i montažu solarnih elektrana

07.05.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Solarna elektrana na Kosovu, snage 6 MW, koju je instalirala firma Relatio ES Adria (RWE)
RWE preuzeo hrvatsku firmu za projektovanje i montažu solarnih elektrana

Nemačka kompanija RWE preuzela je firmu Relatio ES Adria, koja je jedna od najvećih u Hrvatskoj u sektoru projektovanja, isporuke, montaže i puštanja u pogon solarnih elektrana, preneo je Novac.hr.

Relatio ES Adria, sa sedištem u Varaždinu, osnovana je 2012. godine i do 2019. je u Hrvatskoj, ali i u BiH i na Kosovu*, projektovala, instalirala i pustila u rad solarne elektrane snage 17 MW.

Do početka 2019. poslovala je pod nazivom Relatio ES Adria, a zatim je preuzela firma RWE Hrvatska. Naziv je promenjen u RWE Solar, a sedište je preseljeno iz Varaždina u Zagreb, navodi se na sajtu firme RWE Solar.

Kako prenosi Novac.hr, kupoprodajna transakcija okončana je početkom marta, a cena nije saopštena.

Početkom aprila firma je dobila i novog direktora, Vedrana Belamarića, koji je došao iz kompanije Innogy SE, ćerke firme RWE-a, u kojoj je radio na razvoju novih proizvoda i biznisa.

RWE Solar, kako se navodi na sajtu RWE Solara, je deo nemačke kompanije Innogy SE. Ova kompanija je nastala 2016. izdvajanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE), mreža i infrastrukture, i maloprodaje iz RWE-a, najvećeg nemačkog snabdevača električnom energijom.

RWE postaje 3. najveći proizvođač električne energije iz OIE u EU

Prošle godine RWE je sa, takođe, nemačkom kompanijom, E.ON dogovorio transakciju, koja podrazumeva pre svega zamenu imovine. Suština dogovora, koji je nedavno dobio odobrenje EU, je da RWE preuzima kapacitetete za OIE kompanije E.ON, što će ga sa elektranama Innogy SE učiniti 3. proizvođačem energije iz OIE u Evropi. Prvi je italijanski Enel sa 43 GW, druga španska Iberdrola sa 29 GW i treći RWE sa 24 GW.

E.ON će, na drugoj strani, preuzeti mreže i maloprodaju RWE-a, i spojiti ih sa svojim sličnim kapacitetima.

Na sajtu firme RWE Solar navodi se da je Innogy SE jedna od vodećih energetskih kompanija u Evropi sa 42.000 zaposlenih u 16 zemalja i godišnjim prihodima od 44 milijarde evra.

Kompanija snabdeva električnom energijom 22 miliona potrošača u 10 evropskih zemalja i godišnje proizvede 3,7 GWh zelene energije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.