OIE

RWE preuzeo hrvatsku firmu za projektovanje i montažu solarnih elektrana

RWE-hrvatska-firma-projektovanje-montaza-solarnih-elektrana

Slika: Solarna elektrana na Kosovu, snage 6 MW, koju je instalirala firma Relatio ES Adria (RWE)

Objavljeno

07.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka kompanija RWE preuzela je firmu Relatio ES Adria, koja je jedna od najvećih u Hrvatskoj u sektoru projektovanja, isporuke, montaže i puštanja u pogon solarnih elektrana, preneo je Novac.hr.

Relatio ES Adria, sa sedištem u Varaždinu, osnovana je 2012. godine i do 2019. je u Hrvatskoj, ali i u BiH i na Kosovu*, projektovala, instalirala i pustila u rad solarne elektrane snage 17 MW.

Do početka 2019. poslovala je pod nazivom Relatio ES Adria, a zatim je preuzela firma RWE Hrvatska. Naziv je promenjen u RWE Solar, a sedište je preseljeno iz Varaždina u Zagreb, navodi se na sajtu firme RWE Solar.

Kako prenosi Novac.hr, kupoprodajna transakcija okončana je početkom marta, a cena nije saopštena.

Početkom aprila firma je dobila i novog direktora, Vedrana Belamarića, koji je došao iz kompanije Innogy SE, ćerke firme RWE-a, u kojoj je radio na razvoju novih proizvoda i biznisa.

RWE Solar, kako se navodi na sajtu RWE Solara, je deo nemačke kompanije Innogy SE. Ova kompanija je nastala 2016. izdvajanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE), mreža i infrastrukture, i maloprodaje iz RWE-a, najvećeg nemačkog snabdevača električnom energijom.

RWE postaje 3. najveći proizvođač električne energije iz OIE u EU

Prošle godine RWE je sa, takođe, nemačkom kompanijom, E.ON dogovorio transakciju, koja podrazumeva pre svega zamenu imovine. Suština dogovora, koji je nedavno dobio odobrenje EU, je da RWE preuzima kapacitetete za OIE kompanije E.ON, što će ga sa elektranama Innogy SE učiniti 3. proizvođačem energije iz OIE u Evropi. Prvi je italijanski Enel sa 43 GW, druga španska Iberdrola sa 29 GW i treći RWE sa 24 GW.

E.ON će, na drugoj strani, preuzeti mreže i maloprodaju RWE-a, i spojiti ih sa svojim sličnim kapacitetima.

Na sajtu firme RWE Solar navodi se da je Innogy SE jedna od vodećih energetskih kompanija u Evropi sa 42.000 zaposlenih u 16 zemalja i godišnjim prihodima od 44 milijarde evra.

Kompanija snabdeva električnom energijom 22 miliona potrošača u 10 evropskih zemalja i godišnje proizvede 3,7 GWh zelene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

7. maj 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. maj 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. maj 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. maj 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage