Otpad

Rumunija uvela depozitni sistem, drugi najveći u Evropi

rumunija depozitni sistem ambalaza tomra

Foto: TOMRA

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rumunija se pridružila grupi od 13 evropskih zemalja koje imaju depozitni sistem za jednokratnu ambalažu za piće. Mehanizam je obavezan za sve proizvođače i trgovce koji prodaju ambalažu uključenu u ovaj sistem kauciranja i povraćaja boca za piće.

Rumunski sistem depozita za jednokratne staklene boce, limenke i plastične boce za piće (eng. deposit refund system or deposit return system) bi trebalo da bude drugi po veličini u Evropi i najveći svetski centralizovani nacionalni sistem po broju boca i limenki, saopštio je proizvođač reciklomata TOMRA.

Naime, ambalaža će se prikupljati na 80.000 lokacija.

Kroz sistem, pokrenut 30. novembra, godišnje bi trebalo da prođe sedam milijardi boca. Sistem se odnosi na jednokratnu ambalažu, za sva pića osim mleka, od stakla, plastike i metala, zapremine od 0,1 do tri litra.

Potrošač dobija keš ili vaučer

Depozitni sistem, kako je navela TOMRA, predviđa da potrošač plaća depozit od 0,50 rumunskih leja (0,10 evra) prilikom kupovine pića obeleženog određenom etiketom. Nakon konzumiranja, potrošači mogu da vrate bocu do automatizovanog ili ručnog reciklomata na lokacijama maloprodajnih objekata, gde dobijaju novac u kešu ili vaučere.

Boce se mogu vratiti u sve prodavnice koje prodaju boce za piće sa predviđenom nalepnicom, objasnila je firma.

Implementacija depozitnog sistema  pomoći će Rumuniji da ispuni svoje obaveze u okviru Evropske unije u vezi sa prikupljanjem i recikliranjem otpada. Ciljevi za plastične boce uključuju odvojenu stopu prikupljanja od 77 odsto do 2025. i 90 odsto do 2029. godine, dodaje TOMRA.

Ministar za životnu sredinu Mirčea Fečet: Rumunski sistem je drugi po veličini u Evropi posle Nemačke

Sistem su zvanično pokrenuli Nikolae-Jonel Čiuka, predsednik parlamenta, Mirčea Fečet, ministar životne sredine, voda i šuma, Mihaela Frasineanu, državna savetnica u kabinetu premijera, Gema Veb, izvršni direktor firme RetuRO, koja je  administrator sistema, Dorin Mihai, generalni direktor kompanije TOMRA Collection Romania.

Oni su svečano otvorili reciklirate u trgovini La Cocos u Bukureštu.

Ministar Mirčea Fečet rekao je da je sistem  u Rumuniji drugi po veličini posle nemačkog.

Stopa  u zemlji je 12-13%, dok je cilj za 2026. 90%

„Svi želimo da sistem transformiše našu zemlju iz zemlje deponije u zemlju reciklaže. Istovremeno, želim da ovaj projekat bude nasleđe koje ostavljamo našoj deci, kao poruku, stav i tačku iza koje nema povratka u smislu vrednovanja prirode“, dodao je on.

Ministar je naveo da je stopa odvojenog prikupljanja otpada u Rumuniji 12-13 odsto, dok je cilj za 2024. 65 odsto, 80 odsto za 2025. i 90 odsto za 2026.

Administrator sistema RetuRO je najavio da će u narednih godinu dana otvoriti 17 centara u koje će prevoziti ambalažu prikupljenu od oko 80.000 trgovaca.

Mihai: Sistem depozita donosi mogućnosti za trgovce na malo

Dorin Mihai, generalni direktor kompanije TOMRA Collection Romania, rekao je da su mnoge zainteresovane strane bile uključene i konsultovane u pripremi sistema, kao što su trgovci na malo i proizvođači pića.

„Pristupačnost i lakoća korišćenja su od ključne važnosti za potrošače kada vraćaju ambalažu, što je dragocen podatak za trgovce na malo u planiranju svojih sistema za kauciranje i povraćaj boca. Činjenica da veliki broj potrošača u zemljama gde je uveden depoziti sistem  koristi dobijen novac za plaćanje namirnica u istoj prodavnici u kojoj vraćaju boce takođe pokazuje poslovne mogućnosti koje ovaj sistem donosi trgovcima na malo“, dodao je Mihai.

87 odsto potrošača koristi novac od povraćaja boca za kupovine u istoj prodavnici u kojoj su ih vratili

Istraživanje kompanije TOMRA iz 2023. pokazuje da 87 odsto potrošača koristi novac od povraćaja boca za kupovine u istoj prodavnici u kojoj su tu ambalažu i vratili. Glavni motivi za vraćanje boca su dobijanje depozita (76 odsto ispitanika), briga za životnu sredinu (59 odsto) i održavanje čistoće svojih domova (44 odsto).

Prilikom odabira prodavnice za vraćanje boca treći najvažniji razlog bio je dobar sistem u samim radnjama, čak je to važnije od lakog parkiranja.

TOMRA Collection Romania, deo TOTRA Grupe, obezbeđuje reciklomate trgovinama svih veličina. Kompanija ima oko 82.000 mašina instaliranih na više od 60 tržišta, i ukupno godišnje prikuplja 45 milijardi komada ambalaže za piće širom sveta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

4. decembar 2023. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

Potpuna dekarbonizija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine, Matijas Predojević

Potpuna dekarbonizacija proizvodnje je strateški cilj Eliksir Grupe do 2030. godine

4. decembar 2023. - Na proizvodnoj lokaciji u Prahovu, koja je centar Eliksirove hemijske proizvodnje, do 2027. godine biće izgrađena četiri nova grinfield postrojenja sa potpuno novom industrijskom infrastrukturom, što su investicije vrednosti oko 300 miliona evra

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

Sakupljači sekundarnih sirovina-siva zona ili oslonac cirkularne ekonomije

4. decembar 2023. - U Srbiji sistem sakupljanja otpada, gotovo da ne postoji, te se cirkularna ekonomija oslanja na preko 60.000 neformalnih sakupljača, uglavnom Roma

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

4. decembar 2023. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači