Električna energija

Rumunija, Grčka već 2026. više neće upotrebljavati ugalj

Rumunija Grcka 2026. vise nece upotrebljavati ugalj

Foto: iStock

Objavljeno

02.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2024.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Rumunski operator prenosnog sistema Transelectrica predviđa da 2026. u toj zemlji više neće raditi nijedna termoelektrana na ugalj, saznali su novinari. Zvanični plan je da to fosilno gorivo prestane da se upotrebljava 2032. godine. Sličan izveštaj je objavila grčka elektroprivreda PPC.

Transelectrica radi na planu za period do 2033. godine. Sudeći po informacijama do kojih su došli mediji, u nacrtu tog dokumenta već 2026. nema nimalo struje iz uglja u prenosnom sistemu u Rumuniji. Tako je i grčka elektroprivreda Public Power Corp. (PPC ili, na grčkom, DEI) upravo objavila da će poslednji takav blok ugasiti 2026. godine. Za to vreme, Bugarska se bori da na mreži zadrži barem jedinu državnu termoelektranu na ugalj.

Ove tri zemlje pre par godina još oklevale da utvrde rokove za prestanak upotrebe tog fosilnog goriva ili su ih odlagale. Sada čak i noviji i rekonstruisani pogoni širom Evrope koriste sve manje svog kapaciteta ili se naglo zatvaraju. Na primer, termoelektrana ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj je nedavno otpustila skoro sve zaposlene.

Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj otpustila je nedavno skoro sve zaposlene

Troškovi rada su visoki jer proizvođači moraju da u okviru Sistema za trgovanje emisijama Evropske unije (EU ETS) kupuju dozvole za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte. Takođe moraju da uvedu sve strože standarde zaštite životne sredine.

To čini struju iz uglja nekonkurentnom. Međutim, nekontrolisano urušavanje ovog sektora bi verovatno ugrozilo bezbednost snabdevanja. Brzo gašenje elektrana na ugalj čini potrošače ranjivima pri hladnim talasima u zimskoj sezoni.

Rumunija se u planu da 2026. odbaci ugalj oslanja na gasne elektrane

Tržište je desetkovalo proizvodnju struje iz uglja. U Rumuniji je to jasno vidljivo po iznuđenoj transformaciji elektroprivrede Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia), koja upravlja rudnicima uglja i termoelektranama.

Aktivni blokovi su u aprilu sve skupa imali 1,9 gigavata, u poređenju sa 5,3 gigavata iz 2012. godine. CE Oltenia planira da ih najkasnije 2026. na lokacijama svojih postrojenja Ișalnița i Turceni nadomesti gasnim turbinama. Zajedno sa projektima drugih kompanija kao što je Electrocentrale Bucharest (ELCEN), kapacitet bi trebalo da dostigne 4,5 gigavata.

Bilo bi gore bez elektrana na obnovljive izvore

Ministar energetike Sebastijan Burduža rekao je nedavno da će državna kompanija Transelectrica u svom izveštaju ukazati na delove nacionalnog elektroenergetskog sistema koji su u deficitu. Poslednji toplotni talas je u čitavom regionu poremetio trgovanje na veliko i katapultirao cene.

Burduža je naglasio da bi situacija bila mnogo gora bez elektrana na obnovljive izvore.

Vlasti žele da ugalj izbace iz igre najkasnije 2026. jer će Rumunija sledeće godine udvostručiti kapacitet svojih interkonekcija sa susednim zemljama na sedam gigavata, ocenio je Radu Miruca. On je poslanik iz opozicione stranke desnog centra USR i njen lider u Goržu. U toj oblasti su neki od glavnih rudnika i termoelektrana na ugalj. Moćnici guraju unapređivanje interkonekcija da bi kupovali električnu energiju, a ne da bi je prodavali, po Mirucinom mišljenju.

Pod znakom pitanja je sudbina zaposlenih u industriji uglja kao i čitavih zajednica u takvim krajevima. I nacionalne privrede će snositi ozbiljne posledice. Po svemu sudeći, Evropska unija treba da pojača programe za pravičnu tranziciju za svoje članice. Pritom zemlje Zapadnog Balkana, osim Albanije, u kojoj nema aktivnih termoelektrana, nemaju ni toliku podršku.

PPC skratio plan gašenja termoelektrana na ugalj na 2026. godinu

U odgovoru na poslaničko pitanje, grčki PPC je objavio da namerava da svoju poslednju termoelektranu na ugalj zatvori 2026. odnosno dve godine pre nego što je vlada planirala. Kada je Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa 2019. došla na vlast, najavio je da gađa već 2023. godinu.

U međuvremenu je bilo mnogo rasprava i pomeranja, a 2028. je postala formalni rok i to uz određene rezerve. Već ovog meseca se gase blokovi 1 i 2 u postrojenju Agios Dimitrios. Elektroprivreda je navela da se tako dogovorila sa kompanijom IPTO (Admie), operatorom sistema prenosa.

Termoelektrane Meliti i Megalopolis odlaze u istoriju pre kraja godine, piše u rasporedu. Onda 2025. prestaju s radom Agios Dimitrios 3, 4 i 5.

Preostala bi Ptolemaida 5, novo postrojenje na lignit. Jedna ranija ideja je bila da se u nekom trenutku pre kraja decenije prebaci na prirodni gas. Međutim, PPC je poručio da je trenutno u igri 2026. godina. Ukazao je na aktuelne cene gasa i dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte u EU.

Ova termoelektrana je počela da radi krajem 2023, iako je završena godinu dana ranije, a u februaru svečano otvorena. Sve vreme je u režimu testiranja, umesto da ravnopravno nastupa na tržištu.

PPC drži sve termoelektrane na ugalj u Grčkoj. Za ovu poslednju bi ubrzo morao da izdejstvuje takozvani kapacitetni mehanizam kod vlade i EU. Kompanija bi onda Ptolemaidu 5 možda mogla da prebaci na gas. Inače mora da je proda ili zatvori.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija Grcka 2026. vise nece upotrebljavati ugalj

Rumunija, Grčka već 2026. više neće upotrebljavati ugalj

2. avgust 2024. - Transelectrica predviđa da 2026. u Rumuniji više neće raditi nijedna termoelektrana na ugalj, saznali su novinari

kina solar vetar ugalj 2024 rystad

Solar i vetar nadmašili snagu termoelektrana na ugalj u Kini

2. avgust 2024. - Konsultantska kuća Rystad Energy predviđa da će do 2026. godine samo fotonaponske elektrane nadmašiti termoelektrane na ugalj

OMV investirati zelenu energiju Srbija Bugarska

OMV će investirati u zelenu energiju u regionu – u fokusu i Srbija i Bugarska

2. avgust 2024. - OMV namerava da u proširi poslovanje u domenu obnovljivih izvora energije. Saopštio je da Rumunija, Srbija, Bugarska i Mađarska imaju sjajan potencijal.

hep se korlat vetroelektrana aukcije hrote

HEP nije uspeo da dobije subvencije na državnim aukcijama

2. avgust 2024. - Državna agencija HROTE je pre nekoliko dana dodelila premije za solarne elektrane i hidroelektrane ukupne snage skoro 420 MW