Energetska efikasnost

Rijeka dobila nagradu za projekat energetske efikasnosti

Photo: rijeka.hr

Objavljeno

04.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Rijeka dobio je nagradu za tehnološki projekat koji doprinosi energetskoj efikasnosti. Nagradudodeljuje Međunarodno udruženje Eurocities – mreža velikih evropskih gradova, koja okuplja 130 velikih i 40 partnerskih gradova iz 35 država Evrope.

Rijeka je dobila nagradu u okviru Zelene digitalne povelje, inicijative čiji je cilj da evropski gradovi preko inovacija pronalaze nova i kreativna rešenja za suočavanje sa klimatskim promenama. U konkurenciji je pobedila Amsterdam i Valensiju, saopšteno je iz gradske uprave.

Rijeka je nagrađena za sistem, razvijen u okviru programa iURBAN, koji omogućava lokalnim samoupravama da analiziraju potrošnju energije u javnim objektima i otkrivaju neefikasno korišćenje energije, poput grajanja i svetla koje ostaje uključeno preko noći ili tokom vikenda, ili uređaja koji mnogo troše a mogu biti isključeni ili zamenjeni.

Sistem takođe pomaže upravnicima zgrada da otkriju gde treba da ulože u izolaciju, čiji izostanak je glavni uzrok gubitka energije, naročito u manje razvijenim zemljama. Privatni korisnici mogu imati naročitu korist od tog servisa jer im može umanjiti račune za utrošenu energiju.

Kroz projekat iURBAN 26 objekata Grada Rijeke i komunalnog preduzeća Energo d.o.o. opremljeno je pametnim meračima, koji u realnom vremenu daju podatke o potrošnji. Razvijeno je informatičko rešenje za praćenje potrošnje u javnim zgradama.

Na osnovu prikupljenih podataka sistem sugeriše Gradu kako da poboljša energetsku efikasnost, a preduzeću Energo pomaže pri optimizaciji tarifnih politika i uvođenju novih poslovnih modela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu