Energetska efikasnost

Rijeka dobila nagradu za projekat energetske efikasnosti

Photo: rijeka.hr

Objavljeno

04.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Rijeka dobio je nagradu za tehnološki projekat koji doprinosi energetskoj efikasnosti. Nagradudodeljuje Međunarodno udruženje Eurocities – mreža velikih evropskih gradova, koja okuplja 130 velikih i 40 partnerskih gradova iz 35 država Evrope.

Rijeka je dobila nagradu u okviru Zelene digitalne povelje, inicijative čiji je cilj da evropski gradovi preko inovacija pronalaze nova i kreativna rešenja za suočavanje sa klimatskim promenama. U konkurenciji je pobedila Amsterdam i Valensiju, saopšteno je iz gradske uprave.

Rijeka je nagrađena za sistem, razvijen u okviru programa iURBAN, koji omogućava lokalnim samoupravama da analiziraju potrošnju energije u javnim objektima i otkrivaju neefikasno korišćenje energije, poput grajanja i svetla koje ostaje uključeno preko noći ili tokom vikenda, ili uređaja koji mnogo troše a mogu biti isključeni ili zamenjeni.

Sistem takođe pomaže upravnicima zgrada da otkriju gde treba da ulože u izolaciju, čiji izostanak je glavni uzrok gubitka energije, naročito u manje razvijenim zemljama. Privatni korisnici mogu imati naročitu korist od tog servisa jer im može umanjiti račune za utrošenu energiju.

Kroz projekat iURBAN 26 objekata Grada Rijeke i komunalnog preduzeća Energo d.o.o. opremljeno je pametnim meračima, koji u realnom vremenu daju podatke o potrošnji. Razvijeno je informatičko rešenje za praćenje potrošnje u javnim zgradama.

Na osnovu prikupljenih podataka sistem sugeriše Gradu kako da poboljša energetsku efikasnost, a preduzeću Energo pomaže pri optimizaciji tarifnih politika i uvođenju novih poslovnih modela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

4. februar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

4. februar 2017. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

4. februar 2017. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

4. februar 2017. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela