Električna energija

Regulatorni odbor Energetske zajednice dobio novog predsednika i usvojio program za 2018.

Regulatorni odbor Energetske zajednice dobio novog predsednika i usvojio program za 2018.

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

10.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Giorgi Pangani izabran je za novog predsednika Regulatornog odbora Energetske zajednice (ECRB) za 2018. i 2019. godinu, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice u saopštenju nakon sednice ECRB-a.

Bivši predsednik Branislav Prelević prvi put je izabran u decembru 2013, a mandat mu je istekao krajem 2017. godine.

Advokat po profesiji, Pangani radi u Gruzijskoj nacionalnoj regulatornoj komisiji za energetiku i vodosnabdevanje od 2010. godine. Predsednik komisije postao je 2015. godine, a trenutno je u njegovoj nadležnosti je prihvatanje acquis (pravne tekovine EU) Energetske zajednice u gruzijskom zakonodavstvu i koordinacija zainteresovanih strana.

„Čast mi je što su me moje kolege u Regulatornom odboru Energetske zajednice podržale. Radujem se nastavku naše odlične saradnje na regulatornim pitanjima od regionalnog značaja. Oslanjajući se na stručnost i iskustvo uspostavljeno tokom proteklih godina, verujem da zajedno možemo učiniti ECRB još snažnijim“, rekao je novi predsjednik.

Pangani je 2005. godine diplomirao na Državnom univerzitetu u Tbilisiju, na Fakultetu međunarodnog prava. Od 2005. do 2008. radio je za Gruzijsku nacionalnu regulatornu komisiju za energetiku i vodosnabdevanje. Pridružio se JSC „Telasi“ 2008. godine, gde je bio advokat do 2010. godine, kada se vratio u komisiju.

Regulatorni odbor Energetske zajednice je na sastanku takođe usvojio niz dokumenata, među kojima je i detaljni izveštaj o razvoju tržišta električne energije i gasa u članicama Energetske zajednice, pregled usklađenosti acquis o transparentnosti u oblasti električne energije i gasa, kao i izveštaj o praćenju raspodele prekograničnih transportnih kapaciteta za električnu energiju. Regulatorni odbor Energetske zajednice je objavio i svoj Program rada u 2018.

Regulatorni odbor Energetske zajednice savetuje Ministarsko veće Energetske zajednice i Stalna grupu na visokom nivou o detaljima zakonskih, tehničkih i regulatornih pravila i daje preporuke u slučaju prekograničnih sporova između regulatora. ECRB je nezavisno regionalno telo energetskih regulatora u Energetskoj zajednici i šire.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. januar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. januar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. januar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

10. januar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji