Otpad

Recikleri: Sadašnji sistem finansiranja procesa upravljanja otpadom neodrživ

Udruzenje reciklera Sadasnji sistem finansiranja procesa upravljanja otpadom neodrziv

Slika: Pixabay

Objavljeno

27.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.04.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Reciklerima opasnog otpada u Srbiji isplaćeno je 75% od ukupno ostvarenih podsticajnih sredstava za 2017. godinu, a nisu naplaćena ni sva potraživanja iz 2016. godine, rekao je Nikola Egić iz Udruženja reciklera Srbije, i dodao da je neophodno promeniti sistem finansiranja.

Sadašnji sistem finansiranja procesa upravljanja otpadom u Srbiji nije održiv, a posledice se manifestuju na životnu sredinu, ocenio  je Ergić na sastanku povodom potpisivanja ugovora o isplati podsticajnih sredstava za prerađeni otpad u 2017. godini sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Reciklerima je uskraćeno više od 25 odsto novca za ono što je urađeno tokom 2017, a još nisu naplatili svoja potraživanja iz 2016. godine, u visini od 950 miliona dinar, rečeno je na sastanku.

Egić je napomenuo da već četiri meseca u ovoj godini recikleri tretiraju otpad u skladu sa svojim poslovnim obavezama, a konkurs o dodeli sredstava za 2018. još nije raspisan, navodi se u saopštenju Udruženja reciklera.

“Za sav otpad koji sada prerađujemo u skladu za zakonskom regulativom i za čiji izvoz avansno plaćamo, finansijsku nadoknadu ćemo ostvariti tek iz budžeta Republike Srbije za 2019. godinu. Obrtna novčana sredstva radi dnevne likvidnosti tokom godine uzimamo od poslovnih banaka, tako da se ispostavilo da zbog plaćanja tih kamata korist od eko taksi imaju banke”, naveo je Egić.

Ministarstvo zaštite životne sredine dobilo je iz republičkog budžeta samo polovinu novca koja je naplaćena od ekoloških taksi, rekao je sekretar tog ministarstva Branislav Atanasković. Uz komentar da njegovo ministarstvo razume probleme reciklažne industrije, zaključio je da bi o načinu budućeg finansiranja dve strane trebalo da se dogovore sa Ministarstvom finansija.

“Imali smo u martu obavezu da preliminarno uradimo projekcije budžeta za narednu godinu. Prijavili smo za Ministarstvo zaštite životne sredine 11 milijardi dinara, od čega 3,5 milijardi za reciklažnu industriju. Od Ministarstva finansija zavisi koliko ćemo novca dobiti”, izjavio je Atanasković.

Iz Udruženja reciklera Srbije podsećaju da je od ekoloških taksi u 2017. godini prikupljeno u republički budžet 10,8 milijardi dinara, dok je za tretman opasnog otpada sada isplaćeno samo 2,19 milijardi dinara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad