OIE

Raspisan poziv za studiju vetra za vetropark Poklečani

studija-vetra-vetropark-Poklecani

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda HZHB (EPHZHB) raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vetropark Poklečani u opštini Posušje, navodi se u obaveštenju na sajtu kompanije. Ukupna procenjena vrednost ugovora je 22.000 konvertibilnih maraka (oko 11.250 evra).

Rok za dostavljanje ponuda za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vetropark Poklečani je 10. jul 2019. godine, a ponude će biti otvorene istog dana, navodi se u obaveštenju.

Kriterijum za dodelu ugovora će biti najniža cena, a odabrani izvođač će imati rok od osam meseci da završi izradu studije.

Tehnički uslovi za učešće u tenderu su detaljno opisani u tenderskoj dokumentaciji, dok ekonomski i finansijski uslovi ne postoje, stoji u obaveštenju. Plaćanje se vrši u roku od 30 dana nakon završetka usluga u ugovorenom obimu.

Ugovor o koncesiji potpisan u junu 2014. godine

Prema ranijim izveštajima, EPHZHB dobila je koncesiju za izgradnju i korišćenje VE Poklečani pre pet godina. Ugovor o koncesiji potpisan je 7. juna 2014. godine.

Prema tom ugovoru, koncesionar treba da izgradi i koristi postrojenja za pretvaranje energije vetra u električnu energiju, snage od 5 MW po lokaciji, na najviše 36 lokacija na lokalitetu Poklečani, navodi se u ranijim izveštajima.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u aprilu 2010. godine donela odluku kojom se EPHZHB zadužuje da “nastavi i intenzivira aktivnosti” na pripremama za izgradnju vetroparka Poklečani snage 72 MW. Prema toj odluci, okvirni rok za završetak izgradnje je bio kraj 2014. godine.

Prema ranijim izveštajima, EPHZHB je u martu 2018. godine pustio u rad vetropark Mesihovina, prvi u Bosni i Hercegovini (BiH), kapaciteta 50,6 MW. Izgradnju ovog vetroparka pomogla je nemačka razvojna banka KfW zajmom od 71 milion evra. Ukupna vrednost projekta bila je oko 82 miliona evra.

U julu 2018. godine, EPHZHB je položio kamen temeljac za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (HE) Vrilo snage 66 MW na reci ponornici Šuici u opštini Tomislavgrad, čije se puštanje u rad očekuje 2023.

U novembru 2018. godine, Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB-a, je rekao je da će kompanija nastaviti sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uključujući i VE Velika Vlajna/Jastrebinka, kao i pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kosovo do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW USAID

Kosovo* do 2030. dobija solarne elektrane snage 900 MW – USAID

27 July 2021 - Kosovo* bi do 2030. moglo da instalira 250 MW solarnih kapaciteta za sopstvenu potrošnju, u sektoru domaćinstava i privrede.

Konkurs za solarne panele u septembru, priprema se vodic za instalaciju za gradjane i firme

Konkurs za subvencije za solarne panele u septembru, priprema se vodič za instalaciju

27 July 2021 - Početkom septembra biće raspisan javni poziv za subvencije za solarne panele, a do kraja godine i drugi poziv za zamenu stolarije.

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.