OIE

Raspisan poziv za studiju vetra za vetropark Poklečani

studija-vetra-vetropark-Poklecani

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda HZHB (EPHZHB) raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vetropark Poklečani u opštini Posušje, navodi se u obaveštenju na sajtu kompanije. Ukupna procenjena vrednost ugovora je 22.000 konvertibilnih maraka (oko 11.250 evra).

Rok za dostavljanje ponuda za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vetropark Poklečani je 10. jul 2019. godine, a ponude će biti otvorene istog dana, navodi se u obaveštenju.

Kriterijum za dodelu ugovora će biti najniža cena, a odabrani izvođač će imati rok od osam meseci da završi izradu studije.

Tehnički uslovi za učešće u tenderu su detaljno opisani u tenderskoj dokumentaciji, dok ekonomski i finansijski uslovi ne postoje, stoji u obaveštenju. Plaćanje se vrši u roku od 30 dana nakon završetka usluga u ugovorenom obimu.

Ugovor o koncesiji potpisan u junu 2014. godine

Prema ranijim izveštajima, EPHZHB dobila je koncesiju za izgradnju i korišćenje VE Poklečani pre pet godina. Ugovor o koncesiji potpisan je 7. juna 2014. godine.

Prema tom ugovoru, koncesionar treba da izgradi i koristi postrojenja za pretvaranje energije vetra u električnu energiju, snage od 5 MW po lokaciji, na najviše 36 lokacija na lokalitetu Poklečani, navodi se u ranijim izveštajima.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u aprilu 2010. godine donela odluku kojom se EPHZHB zadužuje da “nastavi i intenzivira aktivnosti” na pripremama za izgradnju vetroparka Poklečani snage 72 MW. Prema toj odluci, okvirni rok za završetak izgradnje je bio kraj 2014. godine.

Prema ranijim izveštajima, EPHZHB je u martu 2018. godine pustio u rad vetropark Mesihovina, prvi u Bosni i Hercegovini (BiH), kapaciteta 50,6 MW. Izgradnju ovog vetroparka pomogla je nemačka razvojna banka KfW zajmom od 71 milion evra. Ukupna vrednost projekta bila je oko 82 miliona evra.

U julu 2018. godine, EPHZHB je položio kamen temeljac za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (HE) Vrilo snage 66 MW na reci ponornici Šuici u opštini Tomislavgrad, čije se puštanje u rad očekuje 2023.

U novembru 2018. godine, Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB-a, je rekao je da će kompanija nastaviti sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uključujući i VE Velika Vlajna/Jastrebinka, kao i pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

24. jun 2019. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Objavljen-plan-aukcija-za-vetroparkove-solarne-elektrane-u-Srbiji

Usvojen plan aukcija za vetroparkove, solarne elektrane u Srbiji

24. jun 2019. - Sprovođenje prvih aukcija za električnu energiju iz vetroelektrana i solarnih parkova u Srbiji predviđeno je do kraja juna

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

24. jun 2019. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

24. jun 2019. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023