OIE

Raspisan poziv za studiju vetra za vetropark Poklečani

studija-vetra-vetropark-Poklecani

Foto: Pixabay

Objavljeno

24.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda HZHB (EPHZHB) raspisala je javni poziv za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vetropark Poklečani u opštini Posušje, navodi se u obaveštenju na sajtu kompanije. Ukupna procenjena vrednost ugovora je 22.000 konvertibilnih maraka (oko 11.250 evra).

Rok za dostavljanje ponuda za nabavku usluga izrade studije potencijala vetra za vetropark Poklečani je 10. jul 2019. godine, a ponude će biti otvorene istog dana, navodi se u obaveštenju.

Kriterijum za dodelu ugovora će biti najniža cena, a odabrani izvođač će imati rok od osam meseci da završi izradu studije.

Tehnički uslovi za učešće u tenderu su detaljno opisani u tenderskoj dokumentaciji, dok ekonomski i finansijski uslovi ne postoje, stoji u obaveštenju. Plaćanje se vrši u roku od 30 dana nakon završetka usluga u ugovorenom obimu.

Ugovor o koncesiji potpisan u junu 2014. godine

Prema ranijim izveštajima, EPHZHB dobila je koncesiju za izgradnju i korišćenje VE Poklečani pre pet godina. Ugovor o koncesiji potpisan je 7. juna 2014. godine.

Prema tom ugovoru, koncesionar treba da izgradi i koristi postrojenja za pretvaranje energije vetra u električnu energiju, snage od 5 MW po lokaciji, na najviše 36 lokacija na lokalitetu Poklečani, navodi se u ranijim izveštajima.

Vlada Federacije BiH (FBiH) je u aprilu 2010. godine donela odluku kojom se EPHZHB zadužuje da “nastavi i intenzivira aktivnosti” na pripremama za izgradnju vetroparka Poklečani snage 72 MW. Prema toj odluci, okvirni rok za završetak izgradnje je bio kraj 2014. godine.

Prema ranijim izveštajima, EPHZHB je u martu 2018. godine pustio u rad vetropark Mesihovina, prvi u Bosni i Hercegovini (BiH), kapaciteta 50,6 MW. Izgradnju ovog vetroparka pomogla je nemačka razvojna banka KfW zajmom od 71 milion evra. Ukupna vrednost projekta bila je oko 82 miliona evra.

U julu 2018. godine, EPHZHB je položio kamen temeljac za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (HE) Vrilo snage 66 MW na reci ponornici Šuici u opštini Tomislavgrad, čije se puštanje u rad očekuje 2023.

U novembru 2018. godine, Marinko Gilja, generalni direktor EPHZHB-a, je rekao je da će kompanija nastaviti sa izgradnjom kapaciteta za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, uključujući i VE Velika Vlajna/Jastrebinka, kao i pripreme za izgradnju malih hidroelektrana i solarnih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

24. jun 2019. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

24. jun 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

24. jun 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. jun 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.