OIE

EPHZHB položila kamen temeljac za CHE Vrilo snage 66 MW

EPHZHB-polozila-kamen-temeljac-za-CHE-Vrilo-snage-66-MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

16.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2018.

Komentari

0

Podeli

JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) je 16. jula održala svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju crpne hidroelektrane (CHE) Vrilo na Šuici, reci ponornici, u blizini Tomislavgrada.

CHE Vrilo, u čiju će izgradnju biti uloženo 89,1 milion evra, će imati dva agregata ukupne instalisane snage 66 MW, a puštanje u rad se očekuje 2023. godine. Godišnja proizvodnja CHE Vrilo se planira na nivou 196 GWh električne energije, prema najavi na internet prezentaciji EPHZHB.

Većinski vlasnik EPHZHB je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), a kompanija je jedno od dva elektroenergetska javna preduzeća u FBiH. Drugi entitet BiH, Republika Srpska, ima svoju elektroenergetsku kompaniju.

Profit kompanije EPHZHB, sa sedištem u Mostaru, je u 2017. dostigao 237.441 KM (oko 120.000 evra), a iskorišćen je za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Kompanija je proizvela 1.287 GWh električne energije prošle godine, za 18,26% manje od plana, što se pripisuje sušnoj godini.

EPHZHB proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, a većina kapaciteta joj se sastoji od hidroelektrana.

U martu 2018. godine je pustila u rad Mesihovinu, prvi vetropark u Bosni i Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

16. jul 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

16. jul 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

16. jul 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

16. jul 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana