Električna energija

Raspisan poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za izgradnju i finansiranje HE Dabar instalisane snage 160 MW

Raspisan poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za izgradnju i finansiranje HE Dabar instalisane snage 160 MW

Foto: HET

Objavljeno

02.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrana Dabar, preduzeće koje posluje u sastavu Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), je raspisalo javni poziv za dostavljanje izjava o zainteresovanosti za ugovor za izgradnju HE Dabar instalisane snage 160 MW po sistemu “ključ u ruke”/EPC.

Procenjena vrednost projekta izgradnje i finansiranja preostalih objekata HE Dabar je oko 200 miliona evra, navodi se u pozivu koji je na svojoj internet prezentaciji objavio HET, zavisno društvo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Preferirani finansijski model bi podrazumevao da budući projektni partner preduzeća Hidroelektrana Dabar obezbedi kredit za najmanje 85% vrednosti ugovora za izgradnju uz garanciju vlade Republike Srpske. Otplata kredita bi bila u novcu ili električnoj energiji tokom perioda od 15 godina, uz grejs period od četiri godine. Kamatna stopa bi bila oko 3%.

Preduzeće Hidroelektrana Dabar, koje bi finansiralo ostatak vrednosti ugovora iz sopstvenih izvora, bi bila vlasnik 100% hidroelektrane na reci Trebišnjici. Hidroelektrana Dabar je već izvela pripremne radove za projekat.

Rok za dostavljanje izjava o zainteresovanosti je 20. jul, a budući projektni partner bi imao četiri godine da završi izgradnju hidroelektrane.

HE Dabar, koja je deo šireg projekta hidroelektrana sistema Gornji horizonti, bi povećala bilans proizvodnje HET-a za oko 50%.

Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a, je rekao agenciji Srna da su tri kineske kompanije i jedna kompanija iz Evrope do sad bile zainteresovane za projekat izgradnje i finansiranja preostalih objekata HE Dabar.

Očekuje se da uskoro bude raspisan javni poziv za izgradnju HE Buk Bijela

Petar Đokić, ministar energetike Republike Srpske, je nedavno izjavio da očekuje da ERS uskoro raspiše javni poziv za izgradnju HE Buk Bijela na reci Drini po sistemu “ključ u ruke”, kao i da smatra da bi radovi trebalo da počnu do kraja godine, javila je Fena.

Đokić je ranije izjavio da bi projekat izgradnje HE Buk Bijela instalisane snage 93,52 MW imao procenjenu vrednost od oko 200 miliona evra.

Đokić je rekao da će kineske kompanije biti partneri u izvođenju radova, kao i u finansiranju putem kineskih banaka, ali da će hidroelektrana biti u potpunosti u vlasništvu Republike Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

2. jul 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

2. jul 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

2. jul 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

2. jul 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu