Električna energija

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Slika: Wikimedia/Combi2000

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

1

Podeli

Kineska korporacija China International Water & Electric (CWE) dostavila je ponudu za finansiranje 85 odsto projekta izgradnje hidroelektrane Dabar (HE Dabar), u Republici Srpskoj (RS).

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra, a kineska kompanija je u novembru 2016. godine najavila da će kroz nekoliko meseci dostaviti konkretnu ponudu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je na sastanku sa predstavnicima CWE prošle nedelje rekao da će Vlada RS razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o uslovima pošto o tome razgovara sa predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje ima koncesiju za izgradnju hidroelektrane a vlasništvu  je preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici.

Đokić je podsetio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, odnosno da su počeli na izgradnji tunela i drugih objekata. Gradnja tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra) počela je u septembru prošle godine.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su Đokića sa mogućnostima kreditiranja projekta kod kineske Exim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita. Oni su rekli da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspešnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji tog projekta.

HE Dabar, čiji će instalisani kapacitet biti 159 MW, deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti u slivu Trebišnjice a obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća.

Komentara: (1)
Jevto / 02.09.2021.

Predsednik Vlade RS je saopštio da će ugovor o Izgradnji HE Dabar biti potpisan za 30 dana a od tada je prošlo 50 dana i još nema ugovora.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

17. jul 2017. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju

barselona turisticka taksa solar paneli

Barselona će prihode od turističke takse investirati u solarne panele na školama

17. jul 2017. - Gradske vlasti tako žele da poprave uslove za decu u školama, ali i da odobrovolje one starije koji nisu baš oduševljeni najezdom turista

EIB-kreditira-izgradnju-vetroelektrane-Vlasic-u-Bosni

EIB kreditira izgradnju vetroelektrane Vlašić u Bosni

17. jul 2017. - Ogranak Evropske investicione banke EIB Global odobrio je 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić kod Travnika

vojvodina subvencije navodnjavanje solar

Vojvodina daje subvencije od 12 miliona dinara za korišćenje solarne energije

17. jul 2017. - Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj pripremio je sredstva za promociju obnovljivih izvora energije