x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

17.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Wikimedia/Combi2000
Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Kineska korporacija China International Water & Electric (CWE) dostavila je ponudu za finansiranje 85 odsto projekta izgradnje hidroelektrane Dabar (HE Dabar), u Republici Srpskoj (RS).

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra, a kineska kompanija je u novembru 2016. godine najavila da će kroz nekoliko meseci dostaviti konkretnu ponudu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je na sastanku sa predstavnicima CWE prošle nedelje rekao da će Vlada RS razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o uslovima pošto o tome razgovara sa predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje ima koncesiju za izgradnju hidroelektrane a vlasništvu  je preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici.

Đokić je podsetio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, odnosno da su počeli na izgradnji tunela i drugih objekata. Gradnja tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra) počela je u septembru prošle godine.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su Đokića sa mogućnostima kreditiranja projekta kod kineske Exim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita. Oni su rekli da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspešnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji tog projekta.

HE Dabar, čiji će instalisani kapacitet biti 159 MW, deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti u slivu Trebišnjice a obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.