Električna energija

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Slika: Wikimedia/Combi2000

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

1

Podeli

Kineska korporacija China International Water & Electric (CWE) dostavila je ponudu za finansiranje 85 odsto projekta izgradnje hidroelektrane Dabar (HE Dabar), u Republici Srpskoj (RS).

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra, a kineska kompanija je u novembru 2016. godine najavila da će kroz nekoliko meseci dostaviti konkretnu ponudu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je na sastanku sa predstavnicima CWE prošle nedelje rekao da će Vlada RS razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o uslovima pošto o tome razgovara sa predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje ima koncesiju za izgradnju hidroelektrane a vlasništvu  je preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici.

Đokić je podsetio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, odnosno da su počeli na izgradnji tunela i drugih objekata. Gradnja tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra) počela je u septembru prošle godine.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su Đokića sa mogućnostima kreditiranja projekta kod kineske Exim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita. Oni su rekli da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspešnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji tog projekta.

HE Dabar, čiji će instalisani kapacitet biti 159 MW, deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti u slivu Trebišnjice a obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća.

Komentara: (1)
Jevto / 02.09.2021.

Predsednik Vlade RS je saopštio da će ugovor o Izgradnji HE Dabar biti potpisan za 30 dana a od tada je prošlo 50 dana i još nema ugovora.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku