Električna energija

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Slika: Wikimedia/Combi2000

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

comments icon

1

Podeli

Kineska korporacija China International Water & Electric (CWE) dostavila je ponudu za finansiranje 85 odsto projekta izgradnje hidroelektrane Dabar (HE Dabar), u Republici Srpskoj (RS).

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra, a kineska kompanija je u novembru 2016. godine najavila da će kroz nekoliko meseci dostaviti konkretnu ponudu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je na sastanku sa predstavnicima CWE prošle nedelje rekao da će Vlada RS razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o uslovima pošto o tome razgovara sa predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje ima koncesiju za izgradnju hidroelektrane a vlasništvu  je preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici.

Đokić je podsetio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, odnosno da su počeli na izgradnji tunela i drugih objekata. Gradnja tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra) počela je u septembru prošle godine.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su Đokića sa mogućnostima kreditiranja projekta kod kineske Exim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita. Oni su rekli da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspešnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji tog projekta.

HE Dabar, čiji će instalisani kapacitet biti 159 MW, deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti u slivu Trebišnjice a obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća.

Komentara: (1)
Jevto / 02.09.2021.

Predsednik Vlade RS je saopštio da će ugovor o Izgradnji HE Dabar biti potpisan za 30 dana a od tada je prošlo 50 dana i još nema ugovora.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

17. jul 2017. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

17. jul 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

17. jul 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

17. jul 2017. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom