UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Kineski CWE dao ponudu za izgradnju HE Dabar u Republici Srpskoj

Slika: Wikimedia/Combi2000

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Kineska korporacija China International Water & Electric (CWE) dostavila je ponudu za finansiranje 85 odsto projekta izgradnje hidroelektrane Dabar (HE Dabar), u Republici Srpskoj (RS).

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra, a kineska kompanija je u novembru 2016. godine najavila da će kroz nekoliko meseci dostaviti konkretnu ponudu.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je na sastanku sa predstavnicima CWE prošle nedelje rekao da će Vlada RS razmotriti dostavljenu ponudu i izjasniti se o uslovima pošto o tome razgovara sa predstavnicima preduzeća HE Dabar, koje ima koncesiju za izgradnju hidroelektrane a vlasništvu  je preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici.

Đokić je podsetio da je Republika Srpska već uložila znatna finansijska sredstva za realizaciju projekta HE Dabar, odnosno da su počeli na izgradnji tunela i drugih objekata. Gradnja tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra) počela je u septembru prošle godine.

Predstavnici kineske kompanije upoznali su Đokića sa mogućnostima kreditiranja projekta kod kineske Exim banke i drugih banaka koje nude povoljan plasman kredita. Oni su rekli da ponuda koju su dostavili predstavlja najbolju tehničku i komercijalnu ponudu za projekat izgradnje HE Dabar i da očekuju uspešnu saradnju Kine i Republike Srpske na realizaciji tog projekta.

HE Dabar, čiji će instalisani kapacitet biti 159 MW, deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti u slivu Trebišnjice a obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poskupljenje struje za privredu znak da energetska tranzicija iz EU stize u Srbiju

Poskupljuje električna energija u Srbiji za privredu 20-50 odsto – šta kupci mogu da učine?

17 June 2021 - Uzrok je rast cena na evropskim berzama usled rasa cena CO2. Kupci u Srbiji se sada suočavaju sa posledicama energetske tranzicije u EU.

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.