OIE

Ponuda za HE Dabar u naredna četiri meseca

hidroelektrana Dabar idejno resenje

Foto: www.istocnahercegovina.com

Objavljeno

08.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Kineska korporacija China International Water & Electric će u naredna četiri meseca predstaviti svoju tehničku i finansijsku ponudu za izgradnju hidroelektrane (HE) Dabar u Nevesinju u Republici Srpskoj.

Tokom posete Pekingu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obavešten je da će kineska  kompanija China International Water & Electric Corporation (CWE) predstaviti svoju tehničku i finansijsku ponudu za izgradnju HE Dabar u naredna dva do četiri meseca, javila je novinska agencija Srna.

„Nakon što pregledamo ponudu, moći ćemo da potpišemo ugovor o izvođenju“, rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije.

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra. Tada je rečeno da će kineska kompanija biti u mogućnosti da učestvuje u procesu izbora izvođača radova i dobavljača opreme, kao i da je reč o jednoj od vodećih svetskih kompanija koja je uložila značajan kapital u oblasti energetike. Izgradnja nove hidroelektrane u Nevesinju u Republici Srpskoj počela je u septembru ove godine kada je započet projekat izgradnje tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra).

Sledeća faza u izgranji sistema Gornji horizonti

HE Dabar deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti i njen instalisani kapacitet biće 159 megavata. Prema ranijim najavama, HE Dabar bi trebalo da bude puštena u rad početkom 2017. Ovaj projekat je sledeća faza u izgradnji sistema hidroelektrana Gornji horizonti na koju se čeka više od 40 godina. Tokom poslednjih pet godina, ovaj hidroenergetski sistem bio je predmet sudskih sporova između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine zbog takozvanog prevođenja voda, koje je osporavala federalna strana.

Osim HE Dabar, izgradnja sistema Gornji horizonti obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća. HE Dabar je prvo i najvažnije postrojenje u celom sistemu. Većinski vlasnik hidroelektrane biće Hidroelektrane na Trebišnjici sa 70 odsto u osnovnog kapitala, dok će manjinski akcionar sa 30 odsto kapitala biti državno preduzeće Elektroprivreda Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste