OIE

Ponuda za HE Dabar u naredna četiri meseca

hidroelektrana Dabar idejno resenje

Foto: www.istocnahercegovina.com

Objavljeno

08.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Kineska korporacija China International Water & Electric će u naredna četiri meseca predstaviti svoju tehničku i finansijsku ponudu za izgradnju hidroelektrane (HE) Dabar u Nevesinju u Republici Srpskoj.

Tokom posete Pekingu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obavešten je da će kineska  kompanija China International Water & Electric Corporation (CWE) predstaviti svoju tehničku i finansijsku ponudu za izgradnju HE Dabar u naredna dva do četiri meseca, javila je novinska agencija Srna.

„Nakon što pregledamo ponudu, moći ćemo da potpišemo ugovor o izvođenju“, rekao je Dodik nakon sastanka sa predstavnicima kineske kompanije.

Predstavnici Republike Srpske su u decembru 2015. potpisali Memorandum o razumevanju o izgradnji HE Dabar sa CWE ukupne vrednosti 180 miliona evra. Tada je rečeno da će kineska kompanija biti u mogućnosti da učestvuje u procesu izbora izvođača radova i dobavljača opreme, kao i da je reč o jednoj od vodećih svetskih kompanija koja je uložila značajan kapital u oblasti energetike. Izgradnja nove hidroelektrane u Nevesinju u Republici Srpskoj počela je u septembru ove godine kada je započet projekat izgradnje tunela u vrednosti od 112 miliona konvertibilnih maraka (57,3 miliona evra).

Sledeća faza u izgranji sistema Gornji horizonti

HE Dabar deo je sistema hidroelektrana Gornji horizonti i njen instalisani kapacitet biće 159 megavata. Prema ranijim najavama, HE Dabar bi trebalo da bude puštena u rad početkom 2017. Ovaj projekat je sledeća faza u izgradnji sistema hidroelektrana Gornji horizonti na koju se čeka više od 40 godina. Tokom poslednjih pet godina, ovaj hidroenergetski sistem bio je predmet sudskih sporova između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine zbog takozvanog prevođenja voda, koje je osporavala federalna strana.

Osim HE Dabar, izgradnja sistema Gornji horizonti obuhvata hidroelektrane Nevesinje i Bileća. HE Dabar je prvo i najvažnije postrojenje u celom sistemu. Većinski vlasnik hidroelektrane biće Hidroelektrane na Trebišnjici sa 70 odsto u osnovnog kapitala, dok će manjinski akcionar sa 30 odsto kapitala biti državno preduzeće Elektroprivreda Srpske.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

8. novembar 2016. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

8. novembar 2016. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

8. novembar 2016. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

8. novembar 2016. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze