Električna energija

Radovi na interkonektoru između Srbije i Rumunije se bliže kraju

Radovi na interkonektoru izmedju Srbije i Rumunije se blize kraju

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Radovi  na elektro-energetskom prenosnom sitemu između Rumunije i Srbije se privode kraju. Uloga ovog interkonektora je da ojača elektrosisteme zemalja koje povezuje kao i elektroenergetski sistem Jugoistočne Evrope.

Rumunska nacionalna kompanija za transfer električne energije, Transelektrika, objavila je da je krajem oktobra završila radove na graničnom prelazu sa Srbijom koji je deo prenosnog sistema 400 kV mreže na relaciji Rešita (Rumunija) i Pančevo (Srbija). To je jedna od finalnih faza u realizaciji projekta interkonekcije sve zemlje, navodi energynomics.

Rešita – Pančevo 400 kV mreže je projekat od zajedničkog interesa na evropskom nivou. Omogućiće i eliminaciju zagušenja u rumunskim i srpskim energetskim sistemima, kao i povećanje kapaciteta protoka energije između dve zemlje i zemalja Jugoistočne Evrope.

„Drago mi je što smo u poslednjih nekoliko meseci uspeli da radimo na ovom važnom projektu za Transelektriku. Radovi na liniji Rešita-Pančevo su veoma složeni i na njima su angažovani stručnjaci iz mnogih oblasti. U zapadnom delu Rumunije radi se na velikom projektu – deu koridora Istok – koji ključno doprinosi strateškim prioritetima Evropske unije za transevropsku energetsku infrastrukturu. Linija Rešita – Pančevo je deo ovog projekta, ali i deo naše i vladine strategije za zatvaranje 400 kV prstena“, rekla je Korina Popesku, direktorka Transelektike, prenosi rumunski portal The Diplomat.

Konstrukcija srpskog dela dalekovoda do Rešite u Rumuniji počela je na podstanici Pančevo, severoistočno od Beograda, početkom 2016.godine. Elektromreža Srbije (EMS) tada je najavila da se planira da projekat, vredan 24,7 miliona evra, bude završen do kraja ove godine za probni rad.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ruzicastog evo definicije H2 iz obnovljivih izvora

Kako razlikovati zeleni vodonik od plavog, sivog ili ružičastog: ovo je standard za zeleni H2

19 маја 2022 - Organizacija za zeleni vodonik objavila je Standard za zeleni vodonik kojim je definisala šta se smatra zelenim vodonikom

Vecina zemalja Zapadnog Balkana pravi prve konkretne poteze za oporezivanje CO2

Koje zemlje Zapadnog Balkana se pripremaju za uvođenje poreza na CO2

18 маја 2022 - Tako ubrzavaju dekarbonizaciju, ali i izbegavaju plaćanje prekogranične takse na CO2, čije je uvođenje za 2026. najavila EU

milos loncar prozjumeri altina zemun srbija

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

16 маја 2022 - Prvih 13 domaćinstava već proizvodi električnu energiju za sopstvenu potrošnju u solarnim panelima na svojim krovovima

Dr.-Peter-Zhou-Huawei-web

Huawei rešenje za smanjenje potrošnje energije pri skladištenju podataka

16 маја 2022 - Kompanija je na prošlonedeljnom sajmu u Minhenu predstavila novi koncept skladištenja podataka Zelena strategija 3+1