GGF_Green for Growth Fund_zeleno finansiranje
Električna energija

Radovi na interkonektoru između Srbije i Rumunije se bliže kraju

Radovi na interkonektoru izmedju Srbije i Rumunije se blize kraju

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Radovi  na elektro-energetskom prenosnom sitemu između Rumunije i Srbije se privode kraju. Uloga ovog interkonektora je da ojača elektrosisteme zemalja koje povezuje kao i elektroenergetski sistem Jugoistočne Evrope.

Rumunska nacionalna kompanija za transfer električne energije, Transelektrika, objavila je da je krajem oktobra završila radove na graničnom prelazu sa Srbijom koji je deo prenosnog sistema 400 kV mreže na relaciji Rešita (Rumunija) i Pančevo (Srbija). To je jedna od finalnih faza u realizaciji projekta interkonekcije sve zemlje, navodi energynomics.

Rešita – Pančevo 400 kV mreže je projekat od zajedničkog interesa na evropskom nivou. Omogućiće i eliminaciju zagušenja u rumunskim i srpskim energetskim sistemima, kao i povećanje kapaciteta protoka energije između dve zemlje i zemalja Jugoistočne Evrope.

„Drago mi je što smo u poslednjih nekoliko meseci uspeli da radimo na ovom važnom projektu za Transelektriku. Radovi na liniji Rešita-Pančevo su veoma složeni i na njima su angažovani stručnjaci iz mnogih oblasti. U zapadnom delu Rumunije radi se na velikom projektu – deu koridora Istok – koji ključno doprinosi strateškim prioritetima Evropske unije za transevropsku energetsku infrastrukturu. Linija Rešita – Pančevo je deo ovog projekta, ali i deo naše i vladine strategije za zatvaranje 400 kV prstena“, rekla je Korina Popesku, direktorka Transelektike, prenosi rumunski portal The Diplomat.

Konstrukcija srpskog dela dalekovoda do Rešite u Rumuniji počela je na podstanici Pančevo, severoistočno od Beograda, početkom 2016.godine. Elektromreža Srbije (EMS) tada je najavila da se planira da projekat, vredan 24,7 miliona evra, bude završen do kraja ove godine za probni rad.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aukcije vetar solar uredbe

Spremna regulativa za raspisivanje aukcija za premije u Srbiji: kakva su pravila, uslovi?

26 новембра 2021 - Vlada Srbije usvojila je Uredbu o tržišnoj premiji i fid-in tarifi i Uredbu o modelu ugovora o tržišnoj premiji

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine

Portugal prestao koristi ugalj devet godina pre roka

Portugal prestao da koristi ugalj devet godina pre roka

25 новембра 2021 - Poslednje zalihe uglja u termoelektrani Pego su istrošene, označivši kraj njegove upotrebe za proizvodnju električne energije u Portugalu

zagubica plan detaljne regulacije vetropark gornjak

U opštini Žagubica planira se vetropark snage 200 MW

25 новембра 2021 - Opština Žagubica odlučila je da pokrene izradu Plana detaljne regulacije vetroparka Gornjak na teritoriji ove opštine