x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Radovi na interkonektoru između Srbije i Rumunije se bliže kraju

31.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Radovi na interkonektoru između Srbije i Rumunije se bliže kraju

Radovi  na elektro-energetskom prenosnom sitemu između Rumunije i Srbije se privode kraju. Uloga ovog interkonektora je da ojača elektrosisteme zemalja koje povezuje kao i elektroenergetski sistem Jugoistočne Evrope.

Rumunska nacionalna kompanija za transfer električne energije, Transelektrika, objavila je da je krajem oktobra završila radove na graničnom prelazu sa Srbijom koji je deo prenosnog sistema 400 kV mreže na relaciji Rešita (Rumunija) i Pančevo (Srbija). To je jedna od finalnih faza u realizaciji projekta interkonekcije sve zemlje, navodi energynomics.

Rešita – Pančevo 400 kV mreže je projekat od zajedničkog interesa na evropskom nivou. Omogućiće i eliminaciju zagušenja u rumunskim i srpskim energetskim sistemima, kao i povećanje kapaciteta protoka energije između dve zemlje i zemalja Jugoistočne Evrope.

“Drago mi je što smo u poslednjih nekoliko meseci uspeli da radimo na ovom važnom projektu za Transelektriku. Radovi na liniji Rešita-Pančevo su veoma složeni i na njima su angažovani stručnjaci iz mnogih oblasti. U zapadnom delu Rumunije radi se na velikom projektu – deu koridora Istok – koji ključno doprinosi strateškim prioritetima Evropske unije za transevropsku energetsku infrastrukturu. Linija Rešita – Pančevo je deo ovog projekta, ali i deo naše i vladine strategije za zatvaranje 400 kV prstena”, rekla je Korina Popesku, direktorka Transelektike, prenosi rumunski portal The Diplomat.

Konstrukcija srpskog dela dalekovoda do Rešite u Rumuniji počela je na podstanici Pančevo, severoistočno od Beograda, početkom 2016.godine. Elektromreža Srbije (EMS) tada je najavila da se planira da projekat, vredan 24,7 miliona evra, bude završen do kraja ove godine za probni rad.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.