Električna energija

Radovi na interkonektoru između Srbije i Rumunije se bliže kraju

Radovi na interkonektoru izmedju Srbije i Rumunije se blize kraju

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Radovi  na elektro-energetskom prenosnom sitemu između Rumunije i Srbije se privode kraju. Uloga ovog interkonektora je da ojača elektrosisteme zemalja koje povezuje kao i elektroenergetski sistem Jugoistočne Evrope.

Rumunska nacionalna kompanija za transfer električne energije, Transelektrika, objavila je da je krajem oktobra završila radove na graničnom prelazu sa Srbijom koji je deo prenosnog sistema 400 kV mreže na relaciji Rešita (Rumunija) i Pančevo (Srbija). To je jedna od finalnih faza u realizaciji projekta interkonekcije sve zemlje, navodi energynomics.

Rešita – Pančevo 400 kV mreže je projekat od zajedničkog interesa na evropskom nivou. Omogućiće i eliminaciju zagušenja u rumunskim i srpskim energetskim sistemima, kao i povećanje kapaciteta protoka energije između dve zemlje i zemalja Jugoistočne Evrope.

„Drago mi je što smo u poslednjih nekoliko meseci uspeli da radimo na ovom važnom projektu za Transelektriku. Radovi na liniji Rešita-Pančevo su veoma složeni i na njima su angažovani stručnjaci iz mnogih oblasti. U zapadnom delu Rumunije radi se na velikom projektu – deu koridora Istok – koji ključno doprinosi strateškim prioritetima Evropske unije za transevropsku energetsku infrastrukturu. Linija Rešita – Pančevo je deo ovog projekta, ali i deo naše i vladine strategije za zatvaranje 400 kV prstena“, rekla je Korina Popesku, direktorka Transelektike, prenosi rumunski portal The Diplomat.

Konstrukcija srpskog dela dalekovoda do Rešite u Rumuniji počela je na podstanici Pančevo, severoistočno od Beograda, početkom 2016.godine. Elektromreža Srbije (EMS) tada je najavila da se planira da projekat, vredan 24,7 miliona evra, bude završen do kraja ove godine za probni rad.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

28 септембра 2022 - Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

27 септембра 2022 - Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu od posledica energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...