Električna energija

Radovi na interkonektoru između Srbije i Rumunije se bliže kraju

Radovi na interkonektoru izmedju Srbije i Rumunije se blize kraju

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2017.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Radovi  na elektro-energetskom prenosnom sitemu između Rumunije i Srbije se privode kraju. Uloga ovog interkonektora je da ojača elektrosisteme zemalja koje povezuje kao i elektroenergetski sistem Jugoistočne Evrope.

Rumunska nacionalna kompanija za transfer električne energije, Transelektrika, objavila je da je krajem oktobra završila radove na graničnom prelazu sa Srbijom koji je deo prenosnog sistema 400 kV mreže na relaciji Rešita (Rumunija) i Pančevo (Srbija). To je jedna od finalnih faza u realizaciji projekta interkonekcije sve zemlje, navodi energynomics.

Rešita – Pančevo 400 kV mreže je projekat od zajedničkog interesa na evropskom nivou. Omogućiće i eliminaciju zagušenja u rumunskim i srpskim energetskim sistemima, kao i povećanje kapaciteta protoka energije između dve zemlje i zemalja Jugoistočne Evrope.

“Drago mi je što smo u poslednjih nekoliko meseci uspeli da radimo na ovom važnom projektu za Transelektriku. Radovi na liniji Rešita-Pančevo su veoma složeni i na njima su angažovani stručnjaci iz mnogih oblasti. U zapadnom delu Rumunije radi se na velikom projektu – deu koridora Istok – koji ključno doprinosi strateškim prioritetima Evropske unije za transevropsku energetsku infrastrukturu. Linija Rešita – Pančevo je deo ovog projekta, ali i deo naše i vladine strategije za zatvaranje 400 kV prstena”, rekla je Korina Popesku, direktorka Transelektike, prenosi rumunski portal The Diplomat.

Konstrukcija srpskog dela dalekovoda do Rešite u Rumuniji počela je na podstanici Pančevo, severoistočno od Beograda, početkom 2016.godine. Elektromreža Srbije (EMS) tada je najavila da se planira da projekat, vredan 24,7 miliona evra, bude završen do kraja ove godine za probni rad.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

25 February 2021 - Izvršni potpredsednik Evropske komisije kaže da EU treba da pomogne da ugalj prestane da se koristi, ali i da isto čeka naftni i petrohemijski sektor