Mobilnost

Pula načinila prve korake ka održivom gradskom prevozu

Pula nacinila prve korake ka odrzivom gradskom prevozu

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti Pule će svojim građanima omogućiti moderniji i bezbedniji javni prevoz kroz inovativni pristup održivom urbanom transportu, rekao je gradonačelnik Pule, Boris Miletić.

Prvi korak ka održivom gradskom prevozu u Puli načinjen je potpisivanjem sporazuma gradskih vlasti sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zajedničkom razvoju plana za održivi razvoj. Vlada Austrije će finansijski pomoći u realizaciji sa 195.700 evra.

Namera je da se plan iskoristi za Integrisane teritorijalne investicije (ITI) – novi instrument Evropske unije koji omogućava korišćenje Evropskih strukturalnih i investicionih fondova (ESIF) od strane regionalnih i lokalnih vlasti, navodi se u saopštenju EBRD.

ITI omogućava povezivanje različitih izvora finansiranja u integrisanu investicionu strategiju za oređenu teritoriju, i može imati formu integrisane strategije za urbani razvoj ili međuopštinske saradnje.

U okviru ITI mehanizma, Pula će učestvovati u investicijama u transport sa 30.6 miliona evra.

Plan održivog gradskog transporta odnosi se na inovativan i visoko-kvalitetan pristup održivom planiranju gradskog saobraćaja, rekao je Miletić i dodao da će ceo projekat biti korišćen da privuče buduće investicije iz evropskih fondova, i da će, zahvaljujući ovom projektu, građani i posetioci Pule uživati u modernom i bezbednom prevozu.

EBRD investira u Hrvatsku više od 20 godina

Davor Inđić, pomoćnik direktora zadužen i odgovoran za sektor komunalne infrastrukture u EBRD, rekao je da će ovaj projekat doprineti i životnoj sredini u Puli i okolini. “Naša dužnost je da podržimo privredni razvoj grada i da istovremeno obezbedimo zaštitu njegovog nasleđa i prirodnih lepota”.

Cilj Banke je da promoviše bolju efikasnost i viši kvalitet opštinskih usluga. Od 2006, kada je EBRD obezbedila prvi kredit za zelene autobuse javnom prevozniku, do sada je u Puli podržala 18 projekata vezanih za opštinsku infrastrukturu i investirala 242 miliona evra.

EBRD je potpisala prvi projekat u Hrvatskoj 1994 godine i od tada investirala oko 3.6 milijardi evra u 198 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sve oblasti privrede, ali su posebno jake u sektorima infrastrukture, korporacija, finansijksih institucija i u energetskom sektoru.

 

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. decembar 2017. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. decembar 2017. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

19. decembar 2017. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

19. decembar 2017. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW