OIE

Prva stambena zgrada od recikliranog građevinskog materijala

Prva stambena zgrada od recikliranog građevinskog materijala

Foto: Büscher

Objavljeno

21.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka kompanija Büscher proizvodi beton i odnosi i deponuje otpadni građevinski materijal. Usled nagomilavanja, osnivači su smislili kako da ga iskoriste. Posle osam godina istraživanja, pretvorili su građevinski otpad u unutrašnje zidove nove kuće, prve napravljene od 75 odsto recikliranog materijala.

Kada je firma osnovana 1961. godine, pravila je beton od peska, cementa i vode. Međutim, uspela je da promeni recepturu betona. Građevinski otpad, uključujući onaj prikupljen posle rušenja, iskorišćen je kako bi se zamenio pesak i šljunak za pravljenje unutrašnjih nosivih i drugih zidova.

Otpad od rušenja se inače koristi kao agregat (granulat) u izgradnji puteva. Prema podacima Savezne agencije za životnu sredinu, u Nemačkoj je samo 2018. proizvedeno 73,9 miliona tona materijala iz građevinskog otpada. Ipak, od recikliranog građevinskog materijala se samo 15,8 miliona tona koristi u proizvodnji asfalta i betona.

Zbog slabe prodaje i gomilanja, braća i suvlasnici volfgang i Hans-Jirgen Bišer došli su na ideju da ga iskoriste kao sirovinu za beton i betonske elemente montažnih zidova. Bilo je potrebno osam godina kako bi se obavila sva potrebna istraživanja i probe i kako bi kompanija dobila dozvolu za korišćenje ovog materijala.

Izgradnja stambenog objekta za tri porodice od montažnih elemenata trajala je samo četiri meseca

„Specijalisti za beton, laboratorije i stručnjaci za sertifikaciju mnogo su sumnjali da se to može učiniti. Svi su rekli da je to nemoguće i da nije legalno“, kaže Volfgang Bišer.

Naime, reciklirani građevinski materijali nisu regulisani u nemačkom zakonu. Može da se koristi samo u pojedinačnim slučajevima, s posebnim odobrenjem.

Braća su uspela da prevaziđu sve prepreke. „Mi smo 2021. godine bili prva kompanija u Nemačkoj koja je dobila generalno odobrenje od Nemačkog instituta za građevinsku tehnologiju“, rekao je Volfgang Bišer.

Pripreme su bile dugotrajne, ali izgradnja stambenog objekta za tri porodice od montažnih elemenata trajala je samo četiri meseca. Cevovodi i struja su integrisani u montažne ploče, koje imaju glatku površinu, tako da nije potreban malter.

Održivost na delu

Büscherov projekat prati postulate cirkularne ekonomije: održiv je i klimatski neutralan. Ova fabrika betona koristi električnu energiju dobijenu iz sopstvenih solarnih panela. Pored toga, drobilice i sita koje koristi električni i napajaju se iz obnovljivih izvora, pa ovo preduzeće ne uzrokuje nikakve direktne emisije ugljen-dioksida u atmosferu.

„Ne koriste se skupe sirovine, tako da je i cena krajnjih proizvoda jeftinija, što je stvarna vin-vin situacija“, kaže Tomas Overbeke, operativni menadžer kompanije Büscher.

Cena zgrade iznosi oko 800.000 evra. „Definitivno jeftinije od konvencionalno izgrađene kuće iste veličine“, rekao je Volfgang Bišer.

Postoje i ograničenja. Spoljni zidovi su ipak izrađeni od konvencionalnog betona. Ali braća Bišer ističu da nisu završili s eksperimentisanjem s recikliranjem građevinskim materijalima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

21. april 2023. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

21. april 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

21. april 2023. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

21. april 2023. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku