Električna energija

Prva elektrana na amonijak u Evropi biće otvorena u Irskoj

Prva elektrana na amonijak u Evropi bice otvorena u Irskoj

Foto: Bord Gáis Energy

Objavljeno

06.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Britanska kompanija Centrica i Mitsubishi Power Europe potpisali su memorandum o razumevanju o razvoju i izgradnji prvog postrojenja za proizvodnju električne energije iz amonijaka u Evropi i upravljanju tim sistemom. Lokacija je u Irskoj. Korišćenje amonijaka sa niskim sadržajem ugljenika kao čistog i održivog goriva može da doprinese sigurnosti snabdevanja strujom uz smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte, tvrde partneri u projektu.

Amonijak prilikom sagorevanja ne emituje gasove sa efektom staklene bašte, jer sadrži samo vodonik i azot (NH3). Takođe, ima veću gustinu nego vodonik te ga je lakše transportovati i skladištiti. Projekat prve elektrane na amonijak razvijaće Bord Gáis Energy i Centrica Energy, u vlasništvu kompanije Centrica, i Mitsubishi Power Europe.

U postojećoj elektrani Whitegate firme Bord Gáis Energy predviđeno je razvijanje sistema za sagorevanje amonijaka. Lokacija je u irskom okrugu Kork, a postrojenje se sastoji od dve gasne turbine. Centrica, sa sedištem u Vindzoru, tvrdi da će omogućiti njihovu potpunu konverziju za rad na amonijak.

„Ovo je jedan od mnogih projekata na kojima Centrica radi kako bi pokazala kako bi ekonomija vodonika mogla da funkcioniše,“ rekao je generalni direktor grupacije Kris O’Šej.

Amonijak se dobija od azota iz vazduha i zelenog vodonika, koji se proizvodi elektrolizom vode s napajanjem iz elektrana na obnovljive izvore. Ova dva gasa zajedno reaguju u energetski intenzivnom Haber-Boš procesu i dobija se amonijak.

Prvi projekat korišćenja amonijaka za proizvodnju električne energije pokrenut je u Singapuru

Postrojenje će poslužiti kao lokacija za primenu tehnologije proizvodnje električne energije iz amonijaka i pokazati izvodljivost i mogućnost omasovljenja upotrebe amonijaka sa niskim sadržajem ugljenika, objasnila je Centrica.

Ovo bi bila prva takva elektrana u Evropi. Prvi projekat te vrste u svetu pokrenut je 2022. u Singapuru.

Po potpisivanju memoranduma, partneri su naveli formiraju projektni tim za procenu izvodljivosti projekta. Sledeća faza će biti konsultacije sa lokalnim zainteresovanim stranama, objavile su kompanije.

Upotreba zelenog amonijaka za proizvodnju električne energije je skupa

Ipak, kako prenosi portal Hydrogen Insight, još nije sigurno da li je projekat finansijski održiv. Upotreba zelenog amonijaka za proizvodnju električne energije bila bi vrlo skupa.

Za početak, potrebna je obnovljiva energija za proizvodnju vodonika. Dalje, treba crpeti azot iz vazduha, a u proizvodnji amonijaka se takođe troše velike količine zelene energije.

Gubici energije u ovom procesu su ogromni. Od potrošenih 100 kilovat-sati struje iz obnovljivih izvora dobija se količina amonijaka čijim se sagorevanjem oslobađa samo 11-19 kilovat-sati.

O’Šej je sugerisao da će postrojenje koristiti amonijak uvezen iz inostranstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

6. decembar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

6. decembar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

6. decembar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

6. decembar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju