OIE

Projekat PVMax doneće solarne elektrane na 3.000 krovova u Hrvatskoj

solar-pvmax-projekat

Slika: Pixabay/PublicDomainPictures

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je pokrenula projekat pod nazivom PVMax, koji bi u naredne tri godine trebalo da dovede do postavljanja fotonaponskih elektrana na krovovima više od 3.000 zgrada širom zemlje, ukupne instalisane snage oko 100 MW. Očekivane investicije u ove elektrane su oko 500 miliona kuna (66,8 miliona evra).

Projekat PVMax, vredan 1,98 miliona evra, finansiraće se iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA (European Local Energy Assistance), kojim upravlja Evropska investiciona banka (EIB), a operativno će ga sprovoditi Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Raspisivanje javnih poziva se planira do kraja oktobra

Sredstva su namenjena izradi neophodne dokumentacije za krovne solarne sisteme i biće transferisana krajnjim korisnicima. Raspisivanje javnih poziva se planira do kraja oktobra i oni će biti otvoreni sve dok traje projekat, rekao je Julije Domac, direktor agencije REGEA.

Očekuje se da će solarni paneli biti instalirani u javnom sektoru, kod građana i u komercijalnom sektoru, odnosno svugde gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti, rečeno je na predstavljanju projekta.

Domac je dodao da je cilj ovog projekta da se razvije tržište obnovljivih izora energije u Hrvatskoj. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je projekt PVMmax kompatibilan sa strateškim energetskim razvojem Hrvatske i željom da zemlja do 2050. godine svoju proizvodnju električne energije u potpunosti orijentiše na obnovljive izvore energije.

Hrvatska ima svega 17 W instalisanog solara po glavi stanovnika uprkos značajnom potencijalu

Uprkos značajnom solarnom potencijalu zbog svog geografskog položaja, Hrvatska ima ukupni instalisani PV kapacitet od svega oko 17 W po glavi stanovnika, u poređenju sa Nemačkom, koja ima preko 500 W po stanovniku, Italijom, sa više od 300 W, i Slovenijom, sa preko 100 W, navode hrvatski mediji.

Prema ranijim procenama, potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj iznosi 6,8 GW, od čega za velike solarne elektrane 5,3 GW, a za elektrane na krovovima 1,5 GW.

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, snage 3,5 MW, puštena je u rad na ostrvu Vis prošle godine. Elektrana je u vlasništvu državne energetske kompanije Hrvatska elektroprivreda (HEP), a struju proizvodi bez podsticaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora solarne elektrane povecanje deset puta epcg energetski bilans

Crna Gora će 2023. deset puta povećati proizvodnju struje iz solarnih elektrana

7. jul 2021. - U Energetskom bilansu Crne Gore za 2023, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da će procenjena proizvodnja struje u ovoj godini biti manja nego prošle za 12,63 odsto

prozjumeri obracun pdv ministarstvo

Dobre vesti za prozjumere: EPS će primenjivati povoljniji obračun na računima

7. jul 2021. - Povoljniji obračun trebalo bi da umanji nezadovoljstvo svih onih koji u solarnim panelima proizvode struju za sopstvenu potrošnju

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

GIZ sprovodi obuke za razvoj stručnih kadrova u primeni solarne energije

7. jul 2021. - Obuku za razvoj stručnih kadrova u oblasti solarne energije za profesore srednjih škola i instalatere solarnih panela sproveo je GIZ

koncesije vetropark Ljubusa Tomislavgradu

Počeo postupak dodele koncesije za vetropark Ljubuša u Tomislavgradu

7. jul 2021. - Kantonalne vlasti su pokrenule postupak dodele koncesije za planirani vetropark Ljubuša snage 80 megavata