OIE

Projekat PVMax doneće solarne elektrane na 3.000 krovova u Hrvatskoj

solar-pvmax-projekat

Slika: Pixabay/PublicDomainPictures

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska je pokrenula projekat pod nazivom PVMax, koji bi u naredne tri godine trebalo da dovede do postavljanja fotonaponskih elektrana na krovovima više od 3.000 zgrada širom zemlje, ukupne instalisane snage oko 100 MW. Očekivane investicije u ove elektrane su oko 500 miliona kuna (66,8 miliona evra).

Projekat PVMax, vredan 1,98 miliona evra, finansiraće se iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA (European Local Energy Assistance), kojim upravlja Evropska investiciona banka (EIB), a operativno će ga sprovoditi Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Raspisivanje javnih poziva se planira do kraja oktobra

Sredstva su namenjena izradi neophodne dokumentacije za krovne solarne sisteme i biće transferisana krajnjim korisnicima. Raspisivanje javnih poziva se planira do kraja oktobra i oni će biti otvoreni sve dok traje projekat, rekao je Julije Domac, direktor agencije REGEA.

Očekuje se da će solarni paneli biti instalirani u javnom sektoru, kod građana i u komercijalnom sektoru, odnosno svugde gdje postoji potrošnja električne energije i krovovi koji se mogu iskoristiti, rečeno je na predstavljanju projekta.

Domac je dodao da je cilj ovog projekta da se razvije tržište obnovljivih izora energije u Hrvatskoj. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da je projekt PVMmax kompatibilan sa strateškim energetskim razvojem Hrvatske i željom da zemlja do 2050. godine svoju proizvodnju električne energije u potpunosti orijentiše na obnovljive izvore energije.

Hrvatska ima svega 17 W instalisanog solara po glavi stanovnika uprkos značajnom potencijalu

Uprkos značajnom solarnom potencijalu zbog svog geografskog položaja, Hrvatska ima ukupni instalisani PV kapacitet od svega oko 17 W po glavi stanovnika, u poređenju sa Nemačkom, koja ima preko 500 W po stanovniku, Italijom, sa više od 300 W, i Slovenijom, sa preko 100 W, navode hrvatski mediji.

Prema ranijim procenama, potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj iznosi 6,8 GW, od čega za velike solarne elektrane 5,3 GW, a za elektrane na krovovima 1,5 GW.

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj, snage 3,5 MW, puštena je u rad na ostrvu Vis prošle godine. Elektrana je u vlasništvu državne energetske kompanije Hrvatska elektroprivreda (HEP), a struju proizvodi bez podsticaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

7. jul 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

7. jul 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

7. jul 2021. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

7. jul 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije