Energetska efikasnost

Projekat energetske efikasnosti u opštinama – rekonstrukcija 23 javne zgrade u naredne tri godine

Projekat-energetske-efikasnosti-u-opštinama---rekonstrukcija-23-javne-zgrade-u-naredne-tri-godine1

Slika: PEEUEO

Objavljeno

27.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U naredne tri godine Vrbas, Kruševac, Užice i Paraćin obaviće energetsku sanaciju 23 javne zgrade, najvećim delom vrtića i škola, zatim uvesti Evropsku energetsku nagradu i ojačati administrativne kapacitete u okviru Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji (PEEUEO), rečeno je prilikom obeležavanja početka njegovog sprovođenja.

Vrednost projekta, koji realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), je osam miliona evra, od čega je 90 odsto obezbedila Švajcarska. Projekat je počeo pre šest meseci, obavljanjem pripremnih radova, a konzorcijum koji će ga sprovesti čine ENCO Energie-Consulting, EBP Schweiz i GFA Entec iz Švajcarske, kao i GFA South East Europe i Quiddita iz Srbije.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, naveo je da će u Paraćinu biti rekonstruisana četiri objekta, sedam u Kruševcu, i po šest u Užicu i Vrbasu.

“Biće uvedena Evropska energetska nagrada, koja predstavlja međunarodno priznat sistem upravljanja energijom i ojačani kapaciteti opština za samostalno upravljanje energijom”, istakao je on.

Švajcarski ambasador Philippe Guex je naveo da je ova država jedna od četiri najveća pojedinačna donora Srbije, kao i da su energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije (OIE) jedan od tri prioriteta Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom za period 2018-2021.

“Švajcarska pomaže Srbiji u oblasti energetske efikasnosti i OIE jer ima know-how, kao i neke inovativne politike koje je primenila, pa bismo to hteli da podelimo sa vama”, dodao je ambasador.

On je istakao da je Evropska energetska nagrada, koju je Švajcarska osmislila 1988. godine, tokom vremena postala način da se nacionalni energetski ciljevi prilagove lokalnom nivou. Više od 50 odsto švajcarske populacije živi u mestima koja imaju ovu nagradu, a u svetu ima 1.400 gradova u 11 zemalja koje su deo ove mreže.

Ušteda energije veća od 40 odsto

Osnovni cilj projekta, prema rečima Miloša Banjca, pomoćnika ministra energetike za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, je da se poveća energetska efikasnost, ali i svest o racionalnom korišćenju energije i klimatskim promenama.

“Osim sanacije objekata uvešćemo i sistem Evropske energetske nagrade, koji je nešto slično energetskom menadžmentu u Srbiji, i predstavlja sistema upravljanja energijom i kontrole postignutih rezultata. Ciljevi projekta su na liniji onoga što radi Ministarstvo – jačanje fonda za energetsku efikasnost, što se postiže kroz sanaciju 23 objekta i jačanje sistema energetskog menadžmenta”, objasnio je Banjac.

Na dosadašnjim projektima energetske efikasnosti, koje je sprovodilo Ministarstvo, ušteda posle energetske sanacije je bila 40 i više procenata, što se, kako je naveo, očekuje i u ovom slučaju.

Marijan Mijanović, član Opštinskog veća Vrbasa za privredu i investicije, istakao je da će u energetsku sanaciju šest objekata biti uloženo 1,6 miliona švajcarskih franaka.

“Povećaćemo komfor u tim objektima, smanjićemo troškove za energiju, ali i emisije CO2 čime doprinosimo zaštiti životne sredine”, naveo je Mijanović.

On je istakao da je opština pre ovog projekta, sama obavila energetsku sanaciju jednog vrtića i škole sa liste prioriteta, čime je pokazala svoju brigu o energetskoj efikasnosti.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EUKI projektne ideje za prekogranicnu klimatsku akciju

EUKI raspisala 5. poziv za finansiranje prekograničnih klimatskih projekata

01 December 2020 - Evropska klimatska inicijativa – EUKI peti put je pozvala civilno društvo, vlasti i obrazovne ustanove da prikažu prekogranične klimatske projekte

Mali Zvornik toplanu na biomasu 2 35 miliona evra

Mali Zvornik gradi toplanu na biomasu vrednu 2,35 miliona evra

26 November 2020 - Mali Zvornik je objavio da će od oktobra centar gradića grejati dva kotla na drvnu sečku od po 900 kilovata i rezervni na gas, kapaciteta 2,5 megavata.

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.