Energetska efikasnost

Projekat energetske efikasnosti u opštinama – rekonstrukcija 23 javne zgrade u naredne tri godine

Projekat-energetske-efikasnosti-u-opštinama---rekonstrukcija-23-javne-zgrade-u-naredne-tri-godine1

Slika: PEEUEO

Objavljeno

27.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U naredne tri godine Vrbas, Kruševac, Užice i Paraćin obaviće energetsku sanaciju 23 javne zgrade, najvećim delom vrtića i škola, zatim uvesti Evropsku energetsku nagradu i ojačati administrativne kapacitete u okviru Projekta energetske efikasnosti i upravljanja energijom u opštinama u Srbiji (PEEUEO), rečeno je prilikom obeležavanja početka njegovog sprovođenja.

Vrednost projekta, koji realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i švajcarski Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO), je osam miliona evra, od čega je 90 odsto obezbedila Švajcarska. Projekat je počeo pre šest meseci, obavljanjem pripremnih radova, a konzorcijum koji će ga sprovesti čine ENCO Energie-Consulting, EBP Schweiz i GFA Entec iz Švajcarske, kao i GFA South East Europe i Quiddita iz Srbije.

Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, naveo je da će u Paraćinu biti rekonstruisana četiri objekta, sedam u Kruševcu, i po šest u Užicu i Vrbasu.

“Biće uvedena Evropska energetska nagrada, koja predstavlja međunarodno priznat sistem upravljanja energijom i ojačani kapaciteti opština za samostalno upravljanje energijom”, istakao je on.

Švajcarski ambasador Philippe Guex je naveo da je ova država jedna od četiri najveća pojedinačna donora Srbije, kao i da su energetska efikasnosti i obnovljivi izvori energije (OIE) jedan od tri prioriteta Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom za period 2018-2021.

„Švajcarska pomaže Srbiji u oblasti energetske efikasnosti i OIE jer ima know-how, kao i neke inovativne politike koje je primenila, pa bismo to hteli da podelimo sa vama”, dodao je ambasador.

On je istakao da je Evropska energetska nagrada, koju je Švajcarska osmislila 1988. godine, tokom vremena postala način da se nacionalni energetski ciljevi prilagove lokalnom nivou. Više od 50 odsto švajcarske populacije živi u mestima koja imaju ovu nagradu, a u svetu ima 1.400 gradova u 11 zemalja koje su deo ove mreže.

Ušteda energije veća od 40 odsto

Osnovni cilj projekta, prema rečima Miloša Banjca, pomoćnika ministra energetike za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, je da se poveća energetska efikasnost, ali i svest o racionalnom korišćenju energije i klimatskim promenama.

„Osim sanacije objekata uvešćemo i sistem Evropske energetske nagrade, koji je nešto slično energetskom menadžmentu u Srbiji, i predstavlja sistema upravljanja energijom i kontrole postignutih rezultata. Ciljevi projekta su na liniji onoga što radi Ministarstvo – jačanje fonda za energetsku efikasnost, što se postiže kroz sanaciju 23 objekta i jačanje sistema energetskog menadžmenta”, objasnio je Banjac.

Na dosadašnjim projektima energetske efikasnosti, koje je sprovodilo Ministarstvo, ušteda posle energetske sanacije je bila 40 i više procenata, što se, kako je naveo, očekuje i u ovom slučaju.

Marijan Mijanović, član Opštinskog veća Vrbasa za privredu i investicije, istakao je da će u energetsku sanaciju šest objekata biti uloženo 1,6 miliona švajcarskih franaka.

„Povećaćemo komfor u tim objektima, smanjićemo troškove za energiju, ali i emisije CO2 čime doprinosimo zaštiti životne sredine“, naveo je Mijanović.

On je istakao da je opština pre ovog projekta, sama obavila energetsku sanaciju jednog vrtića i škole sa liste prioriteta, čime je pokazala svoju brigu o energetskoj efikasnosti.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.