Energetska efikasnost

Švajcarska vlada pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede energetsku efikasnost

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

30.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Švajcarska vlada potpisala je sa Ministarstvom energetike i rudarstva i četiri lokalne samouprave sporazum o bespovratnoj donaciji od 8,9 miliona švajcarskih franaka za poboljšanje energetske efikasnosti u 24 javne zgrade u Srbiji, uglavnom škole. Novac će biti iskorišćen za zamenu stolarije na prozorima i vratima, obnovu fasada i modernizaciju grejnih sistema.

Četiri opštine (Užice, Vrbas, Paraćin i Kruševac) će upotrebiti dobijena sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti u 18 škola, 6 vrtića i 2 zdravstvene ustanove. Opštine su dobile donaciju kao deo Projekta energetskih gradova, koji se realizuje u okviru Strategije saradnje Švajcarske sa Srbijom za period 2014-2017.

Prilikom potpisivanja sporazuma, švajcarski ambasador u Beogradu Filip Ge je rekao da je energetska efikasnost prioritetni cilj u saradnji njegove zemlje sa Srbijom:

“Projekat energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta je za nas ključan jer on ima povezujuću ulogu između republičke vlasti, koja određuje ciljeve u toj oblasti, i lokalnih vlasti gde se projekti primenjuju. Četiri opštine će dobiti savete i preporuke u vezi sa energetskom politikom, u skladu sa švajcarskim modelom uštede energije “Evropska nagrada za energiju”. Taj model se već primenjuje u 1.300 lokalnih samouprava u 11 zemalja”.

Energetska efikasnost smanjuje troškove

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković očekuje da ovaj projekat donese značajne uštede u troškovima grejanja:

“Od ukupnog iznosa donacije, Grad Užice će dobiti 2,2 miliona švajcarskih franaka koje ćemo iskoristiti za poboljšanje energetske efikasnosti u šest javnih zgrada. Do sada smo izabrali četiri zgrade, tri škole i psihijatrijsko odeljenje užičke opšte bolnice. Očekivane uštede u troškovima grejanja će se kretati od 30% do 50%. Najviše ćemo uštedeti na psihijatrijskom odeljenju, od 3 do 4 miliona dinara godišnje, a u svih 6 zgrada očekujemo da uštede budu oko 100.000 evra godišnje”

Četiri opštine će i same učestvovati u finansiranju projekta sa dodatnih 1,2 miliona švajcarskih franaka. Programi poboljšanja energetske efikasnosti se ne finansiraju samo donacijama: prema rečima srpskog ministra energetike i rudarstva, Aleksandra Antića, Vlada je već osnovala Fond za energetsku efikasnost. Do sada je oko 50 opština u Srbiji dobilo novac iz tog fonda.

Filip Ge je rekao da Vlada Švajcarske trenutno priprema novu Strategiju saradnje sa Srbijom za period 2018-2021, ali da će i u novoj strategiji energetska efikasnost ostati prioritet. Švajcarska se već obavezala da donira 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj Skeli u beogradskoj opštini Palilula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 September 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.