x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Švajcarska vlada pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede energetsku efikasnost

30.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Ministarstvo rudarstva i energetike
Švajcarska vlada pomaže lokalnim samoupravama u Srbiji da unaprede energetsku efikasnost

Švajcarska vlada potpisala je sa Ministarstvom energetike i rudarstva i četiri lokalne samouprave sporazum o bespovratnoj donaciji od 8,9 miliona švajcarskih franaka za poboljšanje energetske efikasnosti u 24 javne zgrade u Srbiji, uglavnom škole. Novac će biti iskorišćen za zamenu stolarije na prozorima i vratima, obnovu fasada i modernizaciju grejnih sistema.

Četiri opštine (Užice, Vrbas, Paraćin i Kruševac) će upotrebiti dobijena sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti u 18 škola, 6 vrtića i 2 zdravstvene ustanove. Opštine su dobile donaciju kao deo Projekta energetskih gradova, koji se realizuje u okviru Strategije saradnje Švajcarske sa Srbijom za period 2014-2017.

Prilikom potpisivanja sporazuma, švajcarski ambasador u Beogradu Filip Ge je rekao da je energetska efikasnost prioritetni cilj u saradnji njegove zemlje sa Srbijom:

“Projekat energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta je za nas ključan jer on ima povezujuću ulogu između republičke vlasti, koja određuje ciljeve u toj oblasti, i lokalnih vlasti gde se projekti primenjuju. Četiri opštine će dobiti savete i preporuke u vezi sa energetskom politikom, u skladu sa švajcarskim modelom uštede energije “Evropska nagrada za energiju”. Taj model se već primenjuje u 1.300 lokalnih samouprava u 11 zemalja”.

Energetska efikasnost smanjuje troškove

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković očekuje da ovaj projekat donese značajne uštede u troškovima grejanja:

“Od ukupnog iznosa donacije, Grad Užice će dobiti 2,2 miliona švajcarskih franaka koje ćemo iskoristiti za poboljšanje energetske efikasnosti u šest javnih zgrada. Do sada smo izabrali četiri zgrade, tri škole i psihijatrijsko odeljenje užičke opšte bolnice. Očekivane uštede u troškovima grejanja će se kretati od 30% do 50%. Najviše ćemo uštedeti na psihijatrijskom odeljenju, od 3 do 4 miliona dinara godišnje, a u svih 6 zgrada očekujemo da uštede budu oko 100.000 evra godišnje”

Četiri opštine će i same učestvovati u finansiranju projekta sa dodatnih 1,2 miliona švajcarskih franaka. Programi poboljšanja energetske efikasnosti se ne finansiraju samo donacijama: prema rečima srpskog ministra energetike i rudarstva, Aleksandra Antića, Vlada je već osnovala Fond za energetsku efikasnost. Do sada je oko 50 opština u Srbiji dobilo novac iz tog fonda.

Filip Ge je rekao da Vlada Švajcarske trenutno priprema novu Strategiju saradnje sa Srbijom za period 2018-2021, ali da će i u novoj strategiji energetska efikasnost ostati prioritet. Švajcarska se već obavezala da donira 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj Skeli u beogradskoj opštini Palilula.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.