OIE

Donacija za izgradnju kogenerativnog postrojenja u Padinskoj skeli

Photo: Beoinfo

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Švajcarske doniraće Srbiji 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj skeli, koja će za gorivo koristiti biomasu.

Aneks sporazuma o izgradnji postrojenja potpisali su ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Filip Ge. Antić je rekao da dodatna sredstva omogućavaju izgradnju postrojenja za kogeneraciju (CHP), što predstavlja jednu od tri faze projekta koji je vredan više od 10 miliona evra i čiji se završetak očekuje do 2018. godine.

Ministar je rekao da Srbija ima obavezu prema EU da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljenih izvora, a do 2018. ostvari uštedu energije od oko osam odsto u odnosu na nivo iz 2008. godine. Obnovljivi izvori trenutno učestvuju u ukupnoj potrošnji sa 23,12 odsto, najviše zbog velikih hidroelektrana, dok je do sada ostvarena ušteda energije od oko 4,4 odsto.

On je kazao da projekat sadrži tri segmenta – izgradnju CHP postrojenja, izgradnju toplovoda i energetsku sanaciju Osnovne škole Olga Petrov i bolnice Dr Laza Lazarević. Antić je potvrdio da je energetska sanacija škole završena, a da se do polovine ove godine očekuje i sanacija bolnice, dodavši da sada postoje svi uslovi za izgradnju CHP postrojenja.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će Beograd u izgradnju toplovoda uložiti 1,5 miliona evra, i podsetio da se osim ovog projekta planira izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada u Vinči.

“U narednih nekoliko meseci očekujemo izbor firme koja će zajedno sa gradom raditi na tom postrojenju, a vrednost projekta je 300 miliona evra”, dodao je Mali.

Prema njegovim rečima, prošle godine je zatvoreno sedam kotlarnica na teritoriji Beograda, a do 2022. godine taj posao mora biti potpuno završen. Osim toga, u narednih nekoliko meseci Beograd će postati prva lokalna samouprava koja će osnovati fond za povećanje energetske efikasnosti.

Ambasador Švajcarske Filip Ge rekao je da Švajcarska podržava projekte u Srbiji koji se tiču energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja i obrazovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

17. januar 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

17. januar 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

17. januar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. januar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora