OIE

Donacija za izgradnju kogenerativnog postrojenja u Padinskoj skeli

Photo: Beoinfo

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.01.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Švajcarske doniraće Srbiji 1,2 miliona evra i 500.000 švajcarskih franaka za izgradnju kombinovane toplane-elektrane u Padinskoj skeli, koja će za gorivo koristiti biomasu.

Aneks sporazuma o izgradnji postrojenja potpisali su ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ambasador Švajcarske Filip Ge. Antić je rekao da dodatna sredstva omogućavaju izgradnju postrojenja za kogeneraciju (CHP), što predstavlja jednu od tri faze projekta koji je vredan više od 10 miliona evra i čiji se završetak očekuje do 2018. godine.

Ministar je rekao da Srbija ima obavezu prema EU da do 2020. godine dostigne 27 odsto ukupne potrošnje energije iz obnovljenih izvora, a do 2018. ostvari uštedu energije od oko osam odsto u odnosu na nivo iz 2008. godine. Obnovljivi izvori trenutno učestvuju u ukupnoj potrošnji sa 23,12 odsto, najviše zbog velikih hidroelektrana, dok je do sada ostvarena ušteda energije od oko 4,4 odsto.

On je kazao da projekat sadrži tri segmenta – izgradnju CHP postrojenja, izgradnju toplovoda i energetsku sanaciju Osnovne škole Olga Petrov i bolnice Dr Laza Lazarević. Antić je potvrdio da je energetska sanacija škole završena, a da se do polovine ove godine očekuje i sanacija bolnice, dodavši da sada postoje svi uslovi za izgradnju CHP postrojenja.

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da će Beograd u izgradnju toplovoda uložiti 1,5 miliona evra, i podsetio da se osim ovog projekta planira izgradnja postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije iz otpada u Vinči.

“U narednih nekoliko meseci očekujemo izbor firme koja će zajedno sa gradom raditi na tom postrojenju, a vrednost projekta je 300 miliona evra”, dodao je Mali.

Prema njegovim rečima, prošle godine je zatvoreno sedam kotlarnica na teritoriji Beograda, a do 2022. godine taj posao mora biti potpuno završen. Osim toga, u narednih nekoliko meseci Beograd će postati prva lokalna samouprava koja će osnovati fond za povećanje energetske efikasnosti.

Ambasador Švajcarske Filip Ge rekao je da Švajcarska podržava projekte u Srbiji koji se tiču energetske efikasnosti, ekonomskog razvoja i obrazovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

17. januar 2017. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

17. januar 2017. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

17. januar 2017. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

17. januar 2017. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu