Električna energija

Prointer i Elektro-Bijeljina potpisali ugovor o isporuci pametnih brojila vredan 7,5 miliona evra

Prointer Elektro Bijeljina brojila

Slika: Potpisivanje ugovora (Elektro-Bijeljina)

Objavljeno

05.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Prointer iz Banjaluke i distributivno preduzeće Elektro-Bijeljina potpisali su ugovor vredan 7,5 miliona evra o isporuci pametnih brojila i sistema za daljinsko očitavanje potrošnje električne energije.

Elektro-Bijeljina je za ovaj posao raspisala tender u junu, a banjalučka firma isporučiće 30.000 pametnih brojila, 13.000 ormara za izmeštanje mernih mesta i sistem za daljinsko očitavanje. Sredstva za ovu investiciju Elektro-Bijeljina, koja posluje u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), obezbedila je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), odobrenog u septembru 2018.

Osim tog kredita Elektro-Bijeljina će obezbediti još 15 miliona maraka vlastitih sredstava, saopštilo je ovo distributivno preduzeće.

Prointer će isporučiti 30.000 pametnih brojila, 13.000 ormara za izmeštanje mernih mesta i sistem za daljinsko očitavanje

Pre rečima Luke Petrovića, direktor ERS-a, ugovorom se rešava 85% potrošnje električne energije u zoni odgovornosti Elektro-Bijeljine. To znači da će pod apsolutno upravljivom kontrolom iz jednog centra i jednim softverom biti 30.000 brojila čime Elektro-Bijeljina postaje jedno od najnajprednijih distributivnih preduzeća u sastavu ERS-a, dodao je Petrović.

ERS ima u svom sastavu 5 elektrodistribucija – Elektrokrajina, Elektro Doboj, Elektro-Bijeljina, Elektrodistribucija Pale i Elektrohercegovina

ERS ima u svom sastavu 5 elektrodistribucija – Elektrokrajina, Elektro Doboj, Elektro-Bijeljina, Elektrodistribucija Pale i Elektrohercegovina. Elektrokrajina je početkom oktobra započela trogodišnju modernizaciju distributivne mreže, koja je vredna 15 miliona evra.

Vaso Arsenović, direktor Elektro-Bijeljine, izjavio je da će zahvaljujući ovom projektu moći efikasnije da upravljaju sistemom, kvalitetnije da snabdevaju potrošače i da smanje troškove poslovanja.

Firme iz RS i Srbije dokazale da mogu da se nose sa konkurencijom iz razvijenih zemalja

A, Bojan Vujić, direktor Prointera, istakao je da su kompanije iz Republike Srpske i Srbije udruživanjem dokazale da mogu da se nose sa konkurencijom iz mnogo razvijenih zemalja.

Elektro-Bijeljina električnom energijom snabdeva više od 110.000 potrošača, od čega je 70% domaćinstava, a 30% industrijskih potrošača.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

5. novembar 2019. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

5. novembar 2019. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

5. novembar 2019. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

5. novembar 2019. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group