Energetska efikasnost

Produženi rokovi za subvencije za energetsku efikasnost u stambenim zgradama

subvencije za energetsku efikasnost za stambene zgrade rokovi

Foto: iStock

Objavljeno

25.12.2023.

Država

Podeli

Objavljeno

25.12.2023.

Država

Podeli

Rokovi za prijavljivanje stambenih zgrada za dobijanje subvencija za energetsku sanaciju u okviru Javnog ESCO projekta, zbog velikog interesovanja biće produženi u deset od 16 gradova u kojima su raspisani i to do kraja januara odnosno do početka februara.

Stanari energetski najneefikasnijih stambenih zgrada u 16 gradova Srbije imaju priliku da od Vlade Srbije dobiju 50 odsto investicije za ugradnju izolacije i prelazak na plaćanje grejanja po utrošku, dok će ostatak otplaćivati u mesečnim ratama.

Stambene zajednice, pod uslovom da su njihove zgrade priključene na daljinsko grejanje, mogle su da se prijave u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju, Trsteniku, Čačku, Jagodini, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu, Valjevu i Zrenjaninu.

Konkurs je završen u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju, Pančevu i Zrenjaninu

Bojan Bogdanović, menadžer Fonda za sisteme daljinske energetike iz obnovljivih izvora energije na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB) u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD, rekao je za RTS da je interesovanje stambenih zajednica ogromno.

Od 15 gradova, kako je dodao, u pet je već završen konkurs za prijavljivanje, i to u Pirotu, Užicu, Trsteniku, Vranju i Pančevu. Nešto ranije zatvoren je i javni poziv u Zrenjaninu.

Bogdanović je najavio da će biti značajnog produženja rokova javnih poziva, pa će neke lokalne samouprave omogućiti prijave i do druge polovine januara, a neke čak do početka februara.

Beograd je već produžio rok sa 26. decembra na 19. januar

Od preostalih deset lokalnih samouprava, Beograd je već produžio rok sa 26. decembra na 19. januar, a ostale će u narednih nekoliko dana odlučiti o novim datumima za predaju prijava. Očekuju se da će novi rokovi biti kraj januara, dok će samo u Kragujevcu prijave biti moguće i u toku prve nedelje februara.

Da podsetimo, Javni ESCO projekat pokrenulo je Ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa EBRD-om kako bi se unapredila energetska efikasnost u stambenim zgradama priključenim na daljinsko grejanje i sproveo prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije uz istovremeno smanjenje potrošnje zahvaljujući dobroj izolaciji.

Energetska sanacija će pomoći građanima da smanje svoj račun za grejanje i hlađenje

Prema rečima Bojana Bogdanovića, iz EBRD-a, program je fokusiran pre svega na izradu energetskih elaborata za sanaciju zgrada, kao i na izradu tehničke dokumentacije. Osim toga, biće obezbeđena i pomoć pri pribavljanju odgovarajućih odobrenja za energetsku sanaciju, kao što je građevinska dozvola, i ono što je najbitnije, u obezbeđenju finansijske konstrukcije, objasnio je navodi Bogdanović.

Energetska sanacija će, kako je objasnio, pomoći građanima da smanje svoj račun za grejanje zimi, da mogu da utiču na potrošnju i račun kroz upotrebu termostatskih ventila, ali takođe da se značajno smanje računi zbog hlađenja u letnjem periodu.

Najveći broj bodova prilikom izbora zgrada donosiće njihova specifična potrošnja.

Vrednost projekta je 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra su bespovratna sredstva, rekao je Bogdanović.

Ministarstvo procenjuje da će se u okviru projekta energetski sanirati više od 500 stambenih zgrada, površine oko milion kvadratnih metara.

Komentara: (4)
Predrag / 12.01.2024.

Kada će Novi Beograd dobiti tu saglasnost.

Nemanja / 12.01.2024.

Da li moze grad Loznica da konkurise za subvencije grejanja i izolacije

Jovo / 26.01.2024.

Kako dobiti subvencije za energetsku efikasnost,tj.centr.grejanje

Zarko / 18.02.2024.

Za Sabac subvencije jesu li još u toku.
Ako nisu očekuju li se ove godine.
S postovanjem

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

25. decembar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

25. decembar 2023. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. decembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. decembar 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja