Klimatske promene

Pripremite se za toplotni talas sa temperaturama do 43 stepena!

toplotni talas temperature do 43 stepena klimatske promene

Foto: iStock

Objavljeno

20.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Građani Srbije i regiona narednih desetak dana iskusiće na svojoj koži toplotni talas sa temperaturama koje će dostizati i 43 stepena, s tim da maksimalne neće biti niže od 34 stepeni. Ekstremne temperature beleže prethodnih dana skoro sve evropske zemlje, pa je u Velikoj Britaniji prvi put u istoriji izmereno 40 stepeni, a šumski požari zahvatili su Francusku, Španiju, ali i Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju.

Nadležne službe izdaju upozorenja zbog ekstremnih vrućina i rekordnih temperatura, a naučnici podsećaju da su upozorili da će zbog klimatskih promena toplotni talasi biti češći, duži i jači. Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu kaže za Balkan Green Energy News da klimatske promene nisu pretnja koja stiže u budućnosti, već realnost koju živimo. Umesto iščuđavanja zašto je ovako toplo, trebalo bi se baviti prilagođavanjem na klimatske promene, dodao je on.

Španski premijer Pedro Sánchez: Klimatske promene ubijaju

Na žalost, za neke je kasno, jer je samo u Španiji i Portugaliji od uzroka koji imaju veze sa velikim vrućinama u poslednjih desetak dana stradalo 1.700 ljudi, a španski premijer Pedro Sánchez je rezignirano izjavio: Klimatske promene ubijaju. Ubijaju ljude, naše ekosisteme, naš biodiverzitet, rekao je on prilikom posete regionu Extremadura gde besni jedan od tri velika šumska požara u Španiji.

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu došao je, kako kažu meterolozi, iz Afrike.

Republički hidrometerološki zavod u Srbiji izdao je upozorenje za područje cele zemlje na visoke temperature i naveo da će u poslednjoj dekadi jula biti veoma toplo.

U BiH temperature do 43 stepena, u Srbiji do 40

Maksimalna temperatura će danas biti od 32 do 35 stepena, u četvrtak i petak od 34 do 38, a u subotu, koja će biti najtopliji dan lokalno i do 40, naveo je RHMZ, i najavio od nedelje do utorka manji pad temperature, ali i dalje veoma toplo vreme sa temperaturama od 34 do 37 stepeni.

U BiH temperature će biti još više nego u Srbiji. Sutra se očekuje da maksimalna temepratura bude 42, a u petak i subotu čak 43 stepena, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod. Jutarnje temperature će se kretati od 16 do čak 23!

Republički hidrometerološki zavod Republike Srpske očekuje nešto niže temperature, koje će u nekim krajevima dostići i 40 stepeni, a slične vrućine prognozirane su i za Crnu Goru u petak i subotu.

Đurđević: što pre obavimo dekarbonizaciju, to će buduće promene biti manje

toplotni talas vrucine klimatske promene pozari
Opasnost od požara u Evropi (foto: Copenicus.eu)

Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta, nema dilemu da se toplotni talas, koji je prethodnih dana prvo zahvatio zapadnu Evropu, a koji će zahvatiti i nas, može apsolutno povezati sa klimatskim promenama, posebno kada pričamo o nekim rekordima koji su zabeleženi u smislu maksimalnih temperatura, kao što su rekordi u Engleskoj.

„Temperature veće od 40 stepeni u Engleskoj bi praktično bile nemoguće da planeta danas nije u proseku toplija za 1,2 stepena. Klimatske promene i toplija planeta jednostavno znače da možemo očekivati više toplotnih talasa i da će oni u proseku biti duži i intenzivniji“, ističe Đurđević.

Srbija je ranije imala jedan ili nijedan toplotni talas, a ovog leta već tri

U Srbiji su, kako navodi, pojave toplotnih talasa sredinom prošlog veka bile sporadične, najčešće jedan ili nijedan tokom leta, a danas ih ima skoro svakoga leta tri i više. Ovog leta u Srbiji su već zabeležena dva i na početku smo trećeg, a tek je polovina ovog godišnjeg doba.

„Ono što treba da nas zabrine, da u budućnosti možemo samo da očekujemo eskalaciju ovog problema, a obim pogoršanja će zavisiti koliko ćemo brzo napustiti ugalj, naftu i gas. Što pre prođemo kroz proces dekarbonizacije, to će buduće promene biti manje, i lakše u smislu prilagođavanja na njih“, savetuje Đurđević.

Što pre i što obuhvatnije početi sa prilagođavanjem na klimatske promene kao jedinim od odgovora na klimatsku krizu

Sve ovo ukazuje, kako kaže, da mi apsolutno živimo sa klimatskim promenama i da one više apsolutno nisu neka pretnja koja nas očekuje u budućnosti. Da bi koliko je god to moguće smanjili rizike u budućnosti, koje sa sobom nose toplotni talasi, on savetuje da se što pre i što obuhvatnije počne sa prilagođavanjem na klimatske promene kao jedinim od odgovora na trenutnu klimatsku krizu.

„Potrebno je što pre usvojene planove i analize pretočiti u konkretne projekte i akcije, jer na čuđenje svakog leta ‘da li je moguće da je ovoliko toplo’ neće biti od pomoći“, poručio je Đurđević.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. jul 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

20. jul 2022. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

20. jul 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. jul 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama