Životna sredina

Prijavite krivolov prepelica i zaštitite ugrožene ptice u Srbiji

Foto: Imran Shah / Flickr

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva ljubitelje prirode i sve građane da prijave policiji elektronske vabilice koje se koriste u krivolovu, najviše tokom avgusta i septembra. Usled nelegalnog lova vabilicama u Srbiji svake godine strada 50 hiljada prepelica.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) započelo je akciju Da žive prepelice – prijavite vabilice! Društvo poziva građanke i građane da prijave policiji slučajeve krivolova na prepelice u kojem se koriste elektronske vabilice i tako pomognu opstanak ove izuzetno ugrožene vrste.

Elektronska vabilica emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice tokom noći, kako bi se na određenoj lokaciji privukao i zadržao veliki broj prepelica  „koje krivolovci u zoru pobiju“, ističu u društvu.

Vabilice zavaravaju prepelice da na određenoj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno. To su veoma glasne naprave i mogu se čuti sa udaljenosti od preko dva kilometra.

Prema procenama DZPPS, na području Srbije se koristi oko 800 elektronskih vabilica, najviše u dane vikenda. Usled ovakvog vida nelegalnog lova u Srbiji svake godine strada više od 50 hiljada ove najmanje vrste divlje koke.

Kraj leta obeležen je borbom protiv krivolova

U nastojanju da zaštite i očuvaju svet ptica, životnu sredinu i biodiverzitet, članovi i saradnici društva već godinama provode avgust i septembar aktivno, na suzbijanju krivolova širom zemlje.

Tokom ove sezone, aktivisti i članovi DZPPS imaće na terenu i pomoć od novoosnovane jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zadužene za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

DZPPS će imati pomoć od novoosnovane jedinice MUP-a koja je zadužena za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine

Za razliku od prethodnih godina, lovna sezona na prepelice počinje petnaest dana kasnije, odnosno 15. avgusta. Prošle godine je izmenama u Pravilnika o proglašavanju lovostajem zaštićenih vrsta divljači, pomeren datum ka polovini avgusta. Međutim, to ne znače da se na terenu prepelice već ne love uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica, upozoravaju u DZPPS.

Elektronske vabilice / Foto: DZPPS

Korišćenje elektronskih vabilica u Srbiji je zabranjeno zakonom, kao i nizom međunarodnih ugovora. Prema domaćem krivičnom zakoniku, korištenje takvih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

Ovim povodom, građani se mogu direktno obratiti društvu na broj 021/304-49-25.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni podkast sve sto ste zeleli da znate o solarnim panelima balkan green energy news

Solarni podkast: instaliranje solarnih panela može da smanji račun skoro 50 odsto

8. avgust 2022. - Emitovana treća epizoda solarnog podkasta Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

8. avgust 2022. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

globalno zagrevanje el ninjo rekordi svetska metereoloska organizacija

Narednih pet godina biće najtopliji period u istoriji

8. avgust 2022. - Verovatnoća je 98 odsto da će bar jedna od narednih pet godina biti najtoplije u istoriji, saopštila je Svetska meteorološka organizacija

Novi zakon stiti potrosace u EU od kvarenja uredjaja odmah nakon isteka garancije

EU će zakonski zaštititi potrošače od kvarenja uređaja odmah nakon isteka garancije

8. avgust 2022. - Evropski parlament je podržao nacrt zabrane nedokazanih ekoloških tvrdnji, ugrađenih kvarova i programiranog zastarevanja proizvoda