Vesti

Najviše lasta u Srbiji ima domaćinstvo Gvozdenović iz Kraljeva

Najvise-lasta-Srbija-domacinstvo-Gvozdenovic-Kraljevo-Zoran_Rajicic

Slika: Laste (Zoran Rajičić)

Objavljeno

22.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ovogodišnji pobednik takmičenja “Domaćinstvo koje su laste izabrale” je porodica Radovana Gvozdenovića iz okoline Kraljeva koja ima 86 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kao nagradu za brigu o seoskim lastama Gvozdenovići su osvojili tonu kukuruza.

Veliku štalu trenutno dele tri krave i 86 lastavičjih porodica

Domaćinstvo Gvozdenovića nalazi se na 2,5 kilometra od Kraljeva. Veliku štalu trenutno dele tri krave i 86 lastavičjih porodica. Da priznanje i nagrada idu u prave ruke svedoči priča o spasavanju gnezda koje je prošle godine otpalo sa drvene tavanice štale.

U takmičenju “Domaćinstvo koje su laste izabrale” učestvovala rekordna 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije

Prema priči Gvozdenovića, prilikom čišćenja štale na podu su zatekli otpalo gnezdo u kome su mladunci i dalje bili živi. Bili su svesni da moraju nekako da im pomognu. Gnezdo su stavili u jednu posudu koju su zatim postavili na stub u štali. Roditelji su nastavili da brinu o mladuncima koji su uspešno izleteli iz improvizovanog gnezda.

Organizatorima je prijavljeno ukupno 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta

Ove godine su u takmičenju “Domaćinstvo koje su laste izabrale” učestvovala rekordna 452 domaćinstva iz svih krajeva Srbije. Organizatorima je prijavljeno ukupno 4.605 aktivnih gnezda koja nastanjuje više od 27.000 seoskih lasta. Procenjuje se da ovaj broj seoskih lasta samo u jednom satu može da pojede više od 1.600.000 muva, komaraca i drugih letećih insekata.

lasta-Srbija-domacinstvo-Gvozdenovic-Kraljevo-Zoran_Rajicic
Domaćinstvo Gvozdenović nalazi se 2,5 kilometra od Kraljeva

Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale ovo udruženje u okviru programa “Proleće uživo” organizuje takmičenje “Domaćinstvo koje su laste izabrale” sa ciljem podrške malim poljoprivrednim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala vrednih domaćina u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane.

Organizovano i izvlačenje “Srećno gnezdo”

Zbog velikog interesovanja Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije odlučilo je da ove godine u okviru takmičenja organizuje izvlačenje “Srećno gnezdo”, kako bi se svim učesnicima bez obzira na broj gnezda dala šansa da budu nagrađeni za ljubav prema seoskim lastama.

U izvlačenju iz bubnja najviše sreće imala je Dragica Dunić iz Cerovca kod Kragujevca, koja u svom domaćinstvu ima četiri aktivna gnezda seoskih lasta. Ona je osvojila dvogled i Crvenu knjigu faune Srbije III – Ptice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EVN Makedonija solarnu elektranu dvostranim panelima

EVN Makedonija otvorio solarnu elektranu s dvostranim panelima

04 December 2020 - EVN Makedonija je podigao bifacijalnu solarnu elektranu uz državne podsticaje. Paneli koriste refleksiju za dodatni učinak.

Valjevci grad podataka zagadenosti zakasnjenjem

Valjevci: Podaci o zagađenju treba da budu prikazani u realnom vremenu

03 December 2020 - Grad Valjevo je objavio informacije o dnevnim nivoima polutanata sa zakašnjenjem, pa Lokalni odgovor traži da podaci budu u realnom vremenu

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

res fondacija zagadjenje vazduha konferencija dve vatre

Svetska banka: Vazduh u Beogradu najviše zagađuju grejanje, saobraćaj i termoelektrane

03 December 2020 - Analiza Svetske banke pokazala je da se najveći izvori zagađenja nalaze u samom urbanom području, a onda van granica gradova.