Voda

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Foto: Sally Dimitrijević

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Suvoj planini se sredinom ovog meseca odvijala prava tragedija – oko 800 krava i 200 konja je ostalo bez vode nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima, pa su stočari i ekološki aktivisti bili prinuđeni da apeluju na vlasti, firme i pojedince da pomognu da se obezbedi dopremanje vode do iznemoglih životinja. Sve to se dešava u vreme kada letnje žege postaju redovna pojava u Srbiji i kada se mnoge opštine skoro svake godine suočavaju sa nestašicama vode.

Grupa ekoloških aktivista Zelena patrola na delu uspela je prošle nedelje da pronađe donatora koji bi platio transport vode do ugroženih životinja na Suvoj planini, ali ne i firmu koja ima cisterne i koja bi za novac prevezla vodu. Cisterne nisu mogli da dobiju ni od javno komunalnih preduzeća u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Gadžinom Hanu i Babušnici, uprkos tome što bi prevoz bio plaćen.

Jedan Leskovčanin je svojim kombijem odvezao 500 litara vode na Suvu planinu

U jeku krize, jedan Leskovčanin je demonstrirao kako treba da izgleda solidarnost na delu. Vlada Vasiljković je u balone napunio preko 500 litara vode i svojim kombijem ih odvezao seljanima na Suvoj planini. “Situacija je jako loša gore… Apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu meštanima i jadnim životinjama,” izjavio je tada Vasiljković.

suva-planina-krave-sally-dimitrijevicFoto: Sally Dimitrijević

Problem je samo delimično rešen, na Suvu planinu ipak ne stiže dovoljno vode

Problem je potom delimično rešen, jer je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo cisterne za transport određenih količina vode na dnevnom nivou, ali meštani tvrde da to nije dovoljno i da je potrebno više vode, kao i dugoročno rešenje za ovaj problem.

Zbog velike suše na izvoru u proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da zbog velike suše na izvoru u proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode. Prema njegovim rečima, opština je iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne koje su jedno vreme dovozile vodu, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali su jedni i drugi na kraju ostali bez para.

Nestašice vode u letnjim mesecima postaju redovna pojava u Srbiji

Inače, mnoge opštine širom Srbije su letos bile pogođene nestašicama pijaće vode, koje su prema objašnjenju nadležnih bile posledica povećane i neracionalne potrošnje zbog tropskog talasa, niskih vodostaja reka, ali i kvarova.

Restrikcije vode, koje su nekada bile sporadične i izazvane samo kvarovima, sada postaju skoro redovna dešavanja tokom letnjih meseci. Da li su pravi razlozi loše upravljanje izvorištima i vodovodima, kao i neracionalna potrošnja, ili klimatske promene, koje se ogledaju u visokim temperaturama, pokazaće vreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

21. septembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

21. septembar 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

21. septembar 2021. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

21. septembar 2021. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika