Voda

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Foto: Sally Dimitrijević

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Na Suvoj planini se sredinom ovog meseca odvijala prava tragedija – oko 800 krava i 200 konja je ostalo bez vode nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima, pa su stočari i ekološki aktivisti bili prinuđeni da apeluju na vlasti, firme i pojedince da pomognu da se obezbedi dopremanje vode do iznemoglih životinja. Sve to se dešava u vreme kada letnje žege postaju redovna pojava u Srbiji i kada se mnoge opštine skoro svake godine suočavaju sa nestašicama vode.

Grupa ekoloških aktivista Zelena patrola na delu uspela je prošle nedelje da pronađe donatora koji bi platio transport vode do ugroženih životinja na Suvoj planini, ali ne i firmu koja ima cisterne i koja bi za novac prevezla vodu. Cisterne nisu mogli da dobiju ni od javno komunalnih preduzeća u Nišu, Pirotu, Knjaževcu, Gadžinom Hanu i Babušnici, uprkos tome što bi prevoz bio plaćen.

Jedan Leskovčanin je svojim kombijem odvezao 500 litara vode na Suvu planinu

U jeku krize, jedan Leskovčanin je demonstrirao kako treba da izgleda solidarnost na delu. Vlada Vasiljković je u balone napunio preko 500 litara vode i svojim kombijem ih odvezao seljanima na Suvoj planini. “Situacija je jako loša gore… Apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu meštanima i jadnim životinjama,” izjavio je tada Vasiljković.

suva-planina-krave-sally-dimitrijevicFoto: Sally Dimitrijević

Problem je samo delimično rešen, na Suvu planinu ipak ne stiže dovoljno vode

Problem je potom delimično rešen, jer je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo cisterne za transport određenih količina vode na dnevnom nivou, ali meštani tvrde da to nije dovoljno i da je potrebno više vode, kao i dugoročno rešenje za ovaj problem.

Zbog velike suše na izvoru u proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode

Jovan Miljković iz sela Mali Krčimir u opštini Gadžin Han rekao je da zbog velike suše na izvoru u proteklih mesec dana nije bilo dovoljno vode. Prema njegovim rečima, opština je iz svog budžeta plaćala gorivo za vojne cisterne koje su jedno vreme dovozile vodu, a meštani su od svojih para plaćali cisterne privatnih firmi da i one pomognu, ali su jedni i drugi na kraju ostali bez para.

Nestašice vode u letnjim mesecima postaju redovna pojava u Srbiji

Inače, mnoge opštine širom Srbije su letos bile pogođene nestašicama pijaće vode, koje su prema objašnjenju nadležnih bile posledica povećane i neracionalne potrošnje zbog tropskog talasa, niskih vodostaja reka, ali i kvarova.

Restrikcije vode, koje su nekada bile sporadične i izazvane samo kvarovima, sada postaju skoro redovna dešavanja tokom letnjih meseci. Da li su pravi razlozi loše upravljanje izvorištima i vodovodima, kao i neracionalna potrošnja, ili klimatske promene, koje se ogledaju u visokim temperaturama, pokazaće vreme.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

Bez kupaca na tenderu za Fabriku vode u Zrenjaninu

04 децембра 2021 - Zrenjaninci čekaju već više od sedamnaest godina na ostvarenje svojih ustavom zagarantovanih prava na čistu pijaću vodu

Voda busotina istrazivanje litijuma Lukavcu kod Valjeva bunarima ekstremno kontaminirana borom

Voda zatrovana oko bušotina za istraživanje litijuma kod Valjeva

16 новембра 2021 - Voda oko bušotina za istraživanje rezervi litijuma u Lukavcu kod Valjeva i u obližnjim bunarima ekstremno je kontaminirana borom

Vodovod Krusevac prerada otpadnih voda

Novo postrojenje za preradu vode u Kruševcu stvara energiju iz mulja

03 новембра 2021 - Nova fabrika za preradu otpadnih voda u Kruševcu pretvara mulj u biogas.  To je jedan od retkih primera cirkularne ekonomije u praksi u Srbiji.

Voda - javna rasprava o upravljanju vodama

Počela javna rasprava o Predlogu plana upravljanja vodama u Srbiji do 2027. godine

02 новембра 2021 - Republička direkcija za vode je pozvala na javnu raspravu o Predlogu plana upravljanja vodama za period do 2027. godine