OIE

Prepolovljena naknada za obnovljive izvore energije u Crnoj Gori

crna gora naknada za obnovljive izvore energije

Foto: Vlada Crne Gore

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.04.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore odlučila je da smanji naknadu za obnovljive izvore energije koju plaćaju potrošači električne energije kako bi se subvencionisala proizvodnja zelene energije.

Naknada je dosad iznosila 0,9439 evrocenta po kilovat-satu, a sada će biti 0,473 evrocenta, navodi se u novoj Uredbi o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije.

To znači da će mesečni iznos naknade za 100 potrošenih kWh umesto 95 evrocenta biti 48 evrocenta. Inače, od ranije je Uredbom predviđeno da se za prvih potrošenih 300 kWh ova naknada ne plaća.

Eventualni manjak sredstava za isplatu subvencija nadoknadiće EPCG

Vlada Crne Gore je saopštila da je izmena Uredbe bila neophodna kako bi se stvorio realan i održiv mehanizam obezbeđivanja sredstava za davanje podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, kao i da se stvore uslovi da se naknada za krajnje kupce usled značajnog rasta energije na tržištu u konačnom svede na manji iznos.

Izmenom Uredbe se naknada smanjuje 50 odsto u odnosu na postojeći iznos, a i država se rasterećuje plaćanja dela sredstava za podsticanje ovog vida proizvodnje, saopštila je Vlada.

Admir Šahmanović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, rekao je da je novim propisom državni budžet oslobođen obaveze da eventualno nadoknadi sredstva za podsticajne mere u slučaju da nedostaje novca na kraju godine.

Ceo teret je prenet na Elektroprivredu Crne Gore (EPCG), objasnio je Šahmanović.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

28. april 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

28. april 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

28. april 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

28. april 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka