OIE

Prelaskom na biomasu Toplana Valjevo bi uštedela do 1,4 miliona evra

Toplana-Valjevo-biomasa

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Toplana Valjevo planira da pređe na korišćenje biomase, što bi koštalo između četiri i pet miliona evra. Prema podacima za ovu godinu, korišćenjem biomase godišnje bi se uštedelo između 1,3 i 1,4 miliona evra.

“Nama predstoji period u narednih 12 meseci u toku kojeg treba da uradimo studiju opravdanosti i projektnu dokumentaciju. Ambiciozan plan je da pokušamo da to realizujemo u toku sledeće godine”, rekao je direktor Toplane Zoran Stepanović za BGEN.

Još uvek nisu počele konkretne aktivnosti na projektu, a procena koliko će koštati je samo preliminarna. Još uvek se ne zna mogući izvor finansija, ali Stepanović kaže da bi investicija bila izvedena na nivou grada, uz moguće uzimanje kredita. Nije isključena mogućnost javno-privatnog partnerstva, ali se o njemu za sada ne razmišlja.

Stepanović je rekao da će valjevska Toplana ove godine verovatno potrošiti preko 5.000 tona mazuta vrednog oko dva miliona evra. Kada bi se ovaj energent zamenio drvnom sečkom, Toplana bi za nabavku energenta trošila između 600 i 800 hiljada evra.

“Naši rashodi bi se spustili za 35-40 posto, s tim što ne bismo mogli svu tu uštedu preneti na korisnike odmah, jer nam ostaje obaveza plaćanja rate kredita, ako bismo išli na kreditno finansiranje. Pretpostavljam da bi cena grejanja mogla da se spusti u startu za 10-15 posto da bi se odmah osetio neki efekat i privukao veći broj korisnika da se priključi na daljinski sistem grejanja”, rekao je Stepanović.

Prema njegovim rečima, jedan od problema Valjeva je što se nalazi među pet ili šest najzagađenijih gradova u Srbiji po kvalitetu vazduha u zimskom periodu. Toplana ne doprinosi direktno zagađenju, ali bi mogla da pomogne njegovom smanjenju priključenjem novih korisnika koji kao energent sada koriste ugalj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

11. mart 2017. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

11. mart 2017. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

U Portugaliji ce biti izgradjena najveca solarna elektrana u Evropi

U Portugaliji će biti izgrađena najveća solarna elektrana u Evropi

11. mart 2017. - „Pozdravih sunce podigavši desnu ruku“, stihovi su Fernanda Pesoe, portugalskog pesnika čije će ime nositi najveća evropska solarna elektrana

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

11. mart 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa