OIE

Prelaskom na biomasu Toplana Valjevo bi uštedela do 1,4 miliona evra

Toplana-Valjevo-biomasa

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Toplana Valjevo planira da pređe na korišćenje biomase, što bi koštalo između četiri i pet miliona evra. Prema podacima za ovu godinu, korišćenjem biomase godišnje bi se uštedelo između 1,3 i 1,4 miliona evra.

“Nama predstoji period u narednih 12 meseci u toku kojeg treba da uradimo studiju opravdanosti i projektnu dokumentaciju. Ambiciozan plan je da pokušamo da to realizujemo u toku sledeće godine”, rekao je direktor Toplane Zoran Stepanović za BGEN.

Još uvek nisu počele konkretne aktivnosti na projektu, a procena koliko će koštati je samo preliminarna. Još uvek se ne zna mogući izvor finansija, ali Stepanović kaže da bi investicija bila izvedena na nivou grada, uz moguće uzimanje kredita. Nije isključena mogućnost javno-privatnog partnerstva, ali se o njemu za sada ne razmišlja.

Stepanović je rekao da će valjevska Toplana ove godine verovatno potrošiti preko 5.000 tona mazuta vrednog oko dva miliona evra. Kada bi se ovaj energent zamenio drvnom sečkom, Toplana bi za nabavku energenta trošila između 600 i 800 hiljada evra.

“Naši rashodi bi se spustili za 35-40 posto, s tim što ne bismo mogli svu tu uštedu preneti na korisnike odmah, jer nam ostaje obaveza plaćanja rate kredita, ako bismo išli na kreditno finansiranje. Pretpostavljam da bi cena grejanja mogla da se spusti u startu za 10-15 posto da bi se odmah osetio neki efekat i privukao veći broj korisnika da se priključi na daljinski sistem grejanja”, rekao je Stepanović.

Prema njegovim rečima, jedan od problema Valjeva je što se nalazi među pet ili šest najzagađenijih gradova u Srbiji po kvalitetu vazduha u zimskom periodu. Toplana ne doprinosi direktno zagađenju, ali bi mogla da pomogne njegovom smanjenju priključenjem novih korisnika koji kao energent sada koriste ugalj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife