OIE

Prelaskom na biomasu Toplana Valjevo bi uštedela do 1,4 miliona evra

Toplana-Valjevo-biomasa

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Toplana Valjevo planira da pređe na korišćenje biomase, što bi koštalo između četiri i pet miliona evra. Prema podacima za ovu godinu, korišćenjem biomase godišnje bi se uštedelo između 1,3 i 1,4 miliona evra.

“Nama predstoji period u narednih 12 meseci u toku kojeg treba da uradimo studiju opravdanosti i projektnu dokumentaciju. Ambiciozan plan je da pokušamo da to realizujemo u toku sledeće godine”, rekao je direktor Toplane Zoran Stepanović za BGEN.

Još uvek nisu počele konkretne aktivnosti na projektu, a procena koliko će koštati je samo preliminarna. Još uvek se ne zna mogući izvor finansija, ali Stepanović kaže da bi investicija bila izvedena na nivou grada, uz moguće uzimanje kredita. Nije isključena mogućnost javno-privatnog partnerstva, ali se o njemu za sada ne razmišlja.

Stepanović je rekao da će valjevska Toplana ove godine verovatno potrošiti preko 5.000 tona mazuta vrednog oko dva miliona evra. Kada bi se ovaj energent zamenio drvnom sečkom, Toplana bi za nabavku energenta trošila između 600 i 800 hiljada evra.

“Naši rashodi bi se spustili za 35-40 posto, s tim što ne bismo mogli svu tu uštedu preneti na korisnike odmah, jer nam ostaje obaveza plaćanja rate kredita, ako bismo išli na kreditno finansiranje. Pretpostavljam da bi cena grejanja mogla da se spusti u startu za 10-15 posto da bi se odmah osetio neki efekat i privukao veći broj korisnika da se priključi na daljinski sistem grejanja”, rekao je Stepanović.

Prema njegovim rečima, jedan od problema Valjeva je što se nalazi među pet ili šest najzagađenijih gradova u Srbiji po kvalitetu vazduha u zimskom periodu. Toplana ne doprinosi direktno zagađenju, ali bi mogla da pomogne njegovom smanjenju priključenjem novih korisnika koji kao energent sada koriste ugalj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo