Otpad

Predložite inovativne ideje u Izazovu za upravljanje bio-otpadom

Predlozite inovativne ideje u Izazovu za upravljanje bio-otpadom

Foto: Jan Lundin (UNDP)

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Konkurs za održiva rešenja traje do 22. aprila. Mogu se prijaviti lokalne samouprave, javna preduzeća, naučnoistraživačke institucije i organizacije civilnog društva. Izazov za upravljanje bio-otpadom podržala je Švedska.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije pokrenuli su Izazov za upravljanje bio-otpadom. Projekat je organizovan da se podupru inovativna rešenja za postupanje sa biorazgradivim materijama, posebno odbačenim ostacima od hrane i ostalim kuhinjskim otpadom, kao i zelenim otpadom iz parkova i bašti.

Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA novčano je pomogla akciju. Predstavljena je na Palilulskoj pijaci u Beogradu. Organizatori kažu da su odlučili da podrže rešenja koja smanjuju ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i stimulišu korišćenje obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

Zainteresovani treba da predlože ideje koje će dovesti do obaranja količine emisija gasova s efektom staklene bašte i povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora

Javni poziv je otvoren do 22. aprila za lokalne samouprave, javna preduzeća, naučnoistraživačke institucije i organizacije civilnog društva. Odabrani timovi dobijaju stručne mentore, a najboljih pet će imati pravo na kofinansiranje za primenu svojih ideja. Imaće i priliku da odu u studijske posete Švedskoj.

Projekat za uzajamno učenje

Ambasador Jan Lundin izjavio je da su ovakve inicijative važne za zaštitu životne sredine ali i za privredu Srbije te dodao da će one doneti radna mesta. Švedski diplomata je naglasio da je projekat za razmenu ideja i uzajamno učenje.

„U okviru podrške koju Švedska pruža Srbiji kako bi njen proces pridruživanja Evropskoj uniji išao brže, pomažemo da Srbija unapredi način upravljanja otpadom,“ poručio je i naveo da u njegovoj zemlji ima mnogo dobrih primera uključujući poslovnu praksu.

Usvajanje pravila EU, najbolje prakse

Pomoćnica ministra zaštitu životne sredine Biljana Filipović-Đušić ukazala je na pripremu strategije upravljanja otpadom od 2020. do 2025. godine i dodala da ona mora biti usklađena s pet novih direktiva EU o cirkularnoj ekonomiji. Očekuje se da će biti usvojena ove godine, rekla je.

„Ponovno iskorišćenje biorazgradivog otpada u skladu je procesom primene cirkularne ekonomije u Srbiji, sa najboljom praksom u zemljama EU i evropskim zakonodavstvom. Upravo će kroz ovaj projekat biti olakšano uspostavljanje infrastrukture za upravljanje bio-otpadom, pre svega za njegovo sakupljanje i razdvajanje od drugih vrsta otpada,“ izjavila je.

Predstavnica ministarstva je istakla da je ambicija EU da se udeo recikliranog otpada do 2035. godine podigne na 65 procenata kao i da se tada manje od 10 posto odlaže na deponije. Filipović-Đušić je podvukla da bi i Srbija trebalo da teži tome.

Upravljanje bio-otpadom podstiče privredu i građane Srbije 

Francine Pickup, stalna predstavnica UNDP-a u zemlji, izjavila je da ta organizacija pomaže da se smanji zagađenje i štede resursi te da želi da doprinese zapošljavanju i smanjenju emisija štetnih gasova. Izazov za upravljanje bio-otpadom bi trebalo da donese mnogo dobrih predloga i da koristi privredi, životnoj sredini i građanima, zaključila je.

Samo jedan odsto svog bio-otpada u Srbiji se prerađuje, a gubici su procenjeni na 50 miliona evra godišnje

Unapređenje upravljanja bio-otpadom vodi ka ispunjenju više ciljeva održivog razvoja UN-a, izjavila je Pickup.

UNDP je u saopštenju za medije naveo da se u Srbiji skupi 900.000 tona biorazgradivog otpada godišnje, ali da 70 odsto završi na nesanitarnim deponijama i šteti životnoj sredini i povećava emisije gasova s efektom staklene bašte. Samo se jedan procenat bio-otpada preradi, a godišnji gubici iznose 50 miliona evra godišnje, dodato je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

11. mart 2020. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

11. mart 2020. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

EUSEW nagrade

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade

11. mart 2020. - Javno glasanje za dodelu Evropske nagrade za održivu energiju u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji je otvoreno do 2. juna

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

11. mart 2020. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka