Otpad

Potpisani ugovori za četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Srbiji

otpad regionalni centri srbija ugovori ebrd efd

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija bi u narednih nekoliko godina trebalo da dobije četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Novoj Varoši, Somboru, Valjevu i Užicu.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i četiri lokalne samouprave potpisale su ugovor o prvoj fazi gradnje regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji podrazumevaju i reciklažu otpada.

Izgradnju infrastrukture za upravljanje otpadom zajednički finansiraju EBRD sa 75 miliona evra i Francuska agencija za razvoj (AFD) sa još toliko, za šta je već potpisan ugovor o kreditu. Time su stvoreni uslovi, kako je saopštilo Ministarstvo, za realizaciju prve faze projekta, za izgradnju četiri regionalna reciklažna centra.

Prva četiri regionalna centra namenjena su za 30 lokalnih samouprava

Ministarka Irena Vujović je izjavila je da će prva četiri regionalna centra opsluživati oko 30 gradova i opština.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, istakao je da su modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja ključni za smanjenje zagađenja, omogućavanje cirkularne ekonomije i približavanje Srbije standardima EU.

Filip Orlianž, direktor AFD za Evropu, Bliski istok i Aziju, je istakao da će ovaj projekat građanima Srbije doneti poboljšanje usluga upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine.

Inače, pre mesec dana lokalne samouprave Sombora, Kule, Odžaka, Apatin i Bača potpisale su sporazum o međuopštinskoj saradnji i osnivanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo, nedaleko od Sombora, u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

lokacije u Beogradu za odlaganje iskoriscenih baterija i sijalica

Spisak lokacija u Beogradu gde možete odložiti stare baterije i sijalice

17 маја 2022 - Lokacije na kojima se baterije i sijalice mogu odložiti su prava retkost u Srbiji, pa ovaj toksični otpad nesmetano završava u prirodi

slovenija spalionice otpada uredba

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

12 маја 2022 - Slovenija želi da zaustavi izvoz otpada koji bi mogao da se termički tretira i od njega dobije energija

(Ne)odgovorno-upravljanje-komunalnim-otpadom-u-Srbiji

Video: (Ne)odgovorno upravljanje komunalnim otpadom u Srbiji

10 маја 2022 - U Srbiji se otpadom ne upravlja efikasno i svake godine 2,4 miliona tona komunalnog otpada nepovratno nanese štetu prirodi u kojoj završi, ali i zdravlju građana.

Kljunasti kit uginuo u grckom moru gutanja plasticnog otpada

Kljunasti kit uginuo u grčkom moru zbog gutanja plastičnog otpada

07 маја 2022 - U želucu uginulog kljunastog kita bilo je 15 kilograma plastike, što baca svetlo na rizike od zagađenosti plastičnim otpadom po morske sisare, ali i ljude