Otpad

Potpisani ugovori za četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Srbiji

otpad regionalni centri srbija ugovori ebrd efd

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija bi u narednih nekoliko godina trebalo da dobije četiri regionalna centra za upravljanje otpadom u Novoj Varoši, Somboru, Valjevu i Užicu.

Ministarstvo zaštite životne sredine, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i četiri lokalne samouprave potpisale su ugovor o prvoj fazi gradnje regionalnih centara za upravljanje otpadom, koji podrazumevaju i reciklažu otpada.

Izgradnju infrastrukture za upravljanje otpadom zajednički finansiraju EBRD sa 75 miliona evra i Francuska agencija za razvoj (AFD) sa još toliko, za šta je već potpisan ugovor o kreditu. Time su stvoreni uslovi, kako je saopštilo Ministarstvo, za realizaciju prve faze projekta, za izgradnju četiri regionalna reciklažna centra.

Prva četiri regionalna centra namenjena su za 30 lokalnih samouprava

Ministarka Irena Vujović je izjavila je da će prva četiri regionalna centra opsluživati oko 30 gradova i opština.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan i direktor kancelarije u Srbiji, istakao je da su modernizacija sistema upravljanja otpadom i povećanje stope recikliranja ključni za smanjenje zagađenja, omogućavanje cirkularne ekonomije i približavanje Srbije standardima EU.

Filip Orlianž, direktor AFD za Evropu, Bliski istok i Aziju, je istakao da će ovaj projekat građanima Srbije doneti poboljšanje usluga upravljanja otpadom i očuvanja životne sredine.

Inače, pre mesec dana lokalne samouprave Sombora, Kule, Odžaka, Apatin i Bača potpisale su sporazum o međuopštinskoj saradnji i osnivanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo, nedaleko od Sombora, u skladu sa Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

18. januar 2022. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

18. januar 2022. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

ambalazni otpad smece zagadjenje ambalaza depozitni sistem

Video: Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koja se vidi na svakom koraku

18. januar 2022. - U periodu 2010-2020. najmanje 61 odsto ambalaže stavljene na tržište, ili 2,2 miliona tona, završilo je u prirodi ili na deponijama

Evropska komisija poostrava standarde kvalitet vazduha vode

Evropska komisija pooštrava standarde za kvalitet vazduha, vode

18. januar 2022. - Evropska komisija je predložila da se pooštre propisi kojima se uređuju kvalitet vazduha i vode i prerada otpadnih voda