x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Potpisan ugovor vredan 1,4 miliona evra za energetsku adaptaciji bolnice u Baru i doma zdravlja u Ulcinju

30.10.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: Potpisivanje ugovora (Vlada Crne Gore)
Potpisan ugovor vredan 1,4 miliona evra za energetsku adaptaciji bolnice u Baru i doma zdravlja u Ulcinju

U okviru druge faze projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori ministri zdravlja i ekonomije Kenan Hrapović i Dragica Sekulić potpisali su ugovor, vredan 1,4 miliona evra, sa konzorcijumom firmi LD Gradnja, Ramel i Ening o izvođenju radova u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj.

Ugovor se odnosi na zamenu fasadne bravarije, ugradnju termo izolacije na fasadi i krovovima, zatim zamenu i unapređenje sistema za pripremu sanitarne tople vode, kao i modernizaciju rasvete i sistema za grejanje.

Dosad je kroz projekat u zdravstvene objekte uloženo oko 7,5 miliona eura, a potrošnja energije smanjena je za oko 500.000 evra godišnje, rekao je Hrapović.

Narednih dana planirano je raspisivanje novog tendera za radove vredne 1,1 milion evra

On je istakao da se narednih dana planira raspisivanje tendera za izvođača radova za Specijalnu bolnicu za psihijatriju Kotor, Specijalnu bolnicu “Vaso Ćuković” u Risnu i Dom zdravlja Tivat, koji su procenjeni na oko 1,1 miliona evra.

Dragica Sekulić, ministarka ekonomije, podsetila je da je Ministarstvo 2009. počelo implementaciju projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, a koji je imao za cilj unapređenje energetskih karakteristika javnih objekata (zdravstvenih i obrazovnih), kao i bolju obaveštenost građana o merama energetske efikasnosti.

U 25 adaptiranih objekata potrošnja energije u proseku je smanjena 42,5%, a rashodi oko 600.000 evra godišnje

Dosad je energetski adaptirano 25 javnih objekata – 16 zdravstvenih, osam obrazovnih i jedan studentski dom, a ukupna vrednost radova je 9,58 miliona evra. Potrošnja energije u proseku je smanjena 42,5%, a rashodi oko 600.000 evra godišnje.

Sekulić je navela da je druga faza projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori počela u julu 2018. godine, kada je potpisan ugovor o kreditu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, za dodatnih šest miliona evra. Osim radova u ovoj fazi će biti uveden monitoring sistem koji će pratiti postignute uštede i uspostavljen održiv sistem finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.