OIE

Potpisan sporazum o izradi prve analize razvoja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

www.hops.hr

Objavljeno

24.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su sporazum o analizi razvoja obnovljivih izvora energije (OIE).

Potpisivanje sporazuma prvi je korak u izradi integralne analiza dosadašnjih efekata razvoja i izgradnje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u periodu od 2007. do 2016. godine. Analiza će biti korišćena i za praćenje tržišta obnovljivih izvora energije u budućnosti. Ovo je prva analiza dosadašnjih efekata integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Efekti će biti analizirani sa tehničkog, tehnološkog, ekonomskog, pravnog i društvenog aspekta i iz njih treba da se izvuku pouke za razvoj ove oblasti u budućnosti.

Na zvaničnom sajtu HOPS-a navodi se da je korišćenje obnovljivih izvora energije jedan od prioriteta energetske politike kako Republike Hrvatske, tako i Evropske unije.

Pozivajući se na novi „Zimski energetski paket“ Evropske komisije, iz HOPS-a poručuju da je budućnost energetskog sektora u primeni obnovljivih izvora energije, i to ne samo za proizvodnju električne energije već i za grejanje i hlađenje.

Sporazum su potpisali u ime EIHP, HOPS, HROTE i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Goran Granić, Miroslav Mesić, Boris Abramović i ministar Slaven Dobrović.

Novi podsticaji za obnovljive izvore od aprila?

Sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj uveden je 2007. godine i od tada je doživeo niz promena.

U decembru prošle godine snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj kritikovali su izmene zakona koji je trebalo da omogući veće podsticaje za proizvođače električne energije iz OIE i zahtevali od države da im obezbedi kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora po tržišnim cenama.

Iako je trebalo da stupi na snagu 1. januara ove godine, primena zakona je odložena do daljeg. Spekuliše se da bi primena novih mera za podsticaj proizvodnje električne energije iz OIE trebalo da počne 1. aprila. Prema pisanju hrvatskih medija, razmatra se povećanje naknade za OIE od maksimalno 7 lipa (0.0094 evra). Država bi mogla proizvođačima električne energije iz OIE da uvede i plaćanje akcize, što bi bio novi namet, javljaju mediji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

24. februar 2017. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

24. februar 2017. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

24. februar 2017. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

EPBIH obezbedio finansiranje vetroelektrane na Vlašiću snage 50 MW

EPBIH obezbedio finansiranje za vetroelektranu Vlašić

24. februar 2017. - Vijeće ministara BiH je odobrilo zaduživanje kod EIB-a od 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić, snage 50 megavata