x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Potpisan sporazum o izradi prve analize razvoja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

24.02.2017. | Komentari: 0Autor:

www.hops.hr
Potpisan sporazum o izradi prve analize razvoja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske, Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i Energetski institut Hrvoje Požar (EIHP) potpisali su sporazum o analizi razvoja obnovljivih izvora energije (OIE).

Potpisivanje sporazuma prvi je korak u izradi integralne analiza dosadašnjih efekata razvoja i izgradnje obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u periodu od 2007. do 2016. godine. Analiza će biti korišćena i za praćenje tržišta obnovljivih izvora energije u budućnosti. Ovo je prva analiza dosadašnjih efekata integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Efekti će biti analizirani sa tehničkog, tehnološkog, ekonomskog, pravnog i društvenog aspekta i iz njih treba da se izvuku pouke za razvoj ove oblasti u budućnosti.

Na zvaničnom sajtu HOPS-a navodi se da je korišćenje obnovljivih izvora energije jedan od prioriteta energetske politike kako Republike Hrvatske, tako i Evropske unije.

Pozivajući se na novi “Zimski energetski paket” Evropske komisije, iz HOPS-a poručuju da je budućnost energetskog sektora u primeni obnovljivih izvora energije, i to ne samo za proizvodnju električne energije već i za grejanje i hlađenje.

Sporazum su potpisali u ime EIHP, HOPS, HROTE i Ministarstva zaštite okoliša i energetike Goran Granić, Miroslav Mesić, Boris Abramović i ministar Slaven Dobrović.

Novi podsticaji za obnovljive izvore od aprila?

Sistem podsticaja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj uveden je 2007. godine i od tada je doživeo niz promena.

U decembru prošle godine snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj kritikovali su izmene zakona koji je trebalo da omogući veće podsticaje za proizvođače električne energije iz OIE i zahtevali od države da im obezbedi kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora po tržišnim cenama.

Iako je trebalo da stupi na snagu 1. januara ove godine, primena zakona je odložena do daljeg. Spekuliše se da bi primena novih mera za podsticaj proizvodnje električne energije iz OIE trebalo da počne 1. aprila. Prema pisanju hrvatskih medija, razmatra se povećanje naknade za OIE od maksimalno 7 lipa (0.0094 evra). Država bi mogla proizvođačima električne energije iz OIE da uvede i plaćanje akcize, što bi bio novi namet, javljaju mediji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.