OIE

Snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj traže tržišne cene

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj traže od države da im obezbedi kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora po tržišnim cenama.

Udruženi u kritici izmena zakona koje će omogućiti povećanje podsticaja proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, snabdevači električnom energijom upozoravaju da bi takva energetska politika mogla da uništi tržište i poveća cenu električne energije, kako građanima tako i industriji, javlja HRT.

„Morali bismo da kupujemo zelenu energiju, što nije problem, ali ne po tržišnim cenama, što bi svako od nas ovde radio, nego po cenama koje su do tri puta veće od tržišnih. Znači morali bismo da kupimo po tri, a da prodamo krajnjem potrošaču po jedan,“ izjavio je Zoran Miliša, predsednik Upravnog odbora RWE na zajedničkoj konferenciji hrvatskih snabdevača električnom energijom.

Protiv izmena zakona koje bi trebalo da se primenjuju od 1. januara 2017. godine je i Hrvatska Elektroprivreda (HEP), koja je u vlasništvu države 100 odsto.

„Moguća izmena zakona bila bi štetna za poslovanje HEP-a, a dugoročno i za stabilno snabdevanje kupaca u Hrvatskoj. Za HEP to znači povećanje troškova nabavke električne energije za više stotina miliona kuna,“ navodi se u saopštenju za javnost HEP-a.

S druge strane, proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora smatraju da snabdevači treba da plaćaju veću cenu i tvrde da takav pristup ima čitava Europa.

„Mi nemamo takav pristup, mi smo još uvek na nivou da li nam treba domaća obnovljiva energija. Imamo učešće obnovljive energije 10 odsto i zbog 10 odsto sve vreme zbunjujemo građane i govorimo o misterijama i famama,“ izjavila je Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske za HRT.

Izmene zakona o obnovljivim izvorima energije pratiće umanjenje PDV-a na električnu energiju i  povećanje naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije. Ako se naknada za obnovljive izvore energije uveća za 70 odsto, kako se očekuje, domaćinstva bi od početka iduće godine dobijale račune za električnu energiju niže za 6 do 8 odsto.

U Vladi tvrde da računi za električnu energiju neće biti viši od dosadašnjih, kao  i da im je osnovi interes da zaštite državu, građane i industriju. Ipak, od izmena zakonskih odredaba ne odustaju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica