OIE

Snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj traže tržišne cene

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj traže od države da im obezbedi kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora po tržišnim cenama.

Udruženi u kritici izmena zakona koje će omogućiti povećanje podsticaja proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, snabdevači električnom energijom upozoravaju da bi takva energetska politika mogla da uništi tržište i poveća cenu električne energije, kako građanima tako i industriji, javlja HRT.

„Morali bismo da kupujemo zelenu energiju, što nije problem, ali ne po tržišnim cenama, što bi svako od nas ovde radio, nego po cenama koje su do tri puta veće od tržišnih. Znači morali bismo da kupimo po tri, a da prodamo krajnjem potrošaču po jedan,“ izjavio je Zoran Miliša, predsednik Upravnog odbora RWE na zajedničkoj konferenciji hrvatskih snabdevača električnom energijom.

Protiv izmena zakona koje bi trebalo da se primenjuju od 1. januara 2017. godine je i Hrvatska Elektroprivreda (HEP), koja je u vlasništvu države 100 odsto.

„Moguća izmena zakona bila bi štetna za poslovanje HEP-a, a dugoročno i za stabilno snabdevanje kupaca u Hrvatskoj. Za HEP to znači povećanje troškova nabavke električne energije za više stotina miliona kuna,“ navodi se u saopštenju za javnost HEP-a.

S druge strane, proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora smatraju da snabdevači treba da plaćaju veću cenu i tvrde da takav pristup ima čitava Europa.

„Mi nemamo takav pristup, mi smo još uvek na nivou da li nam treba domaća obnovljiva energija. Imamo učešće obnovljive energije 10 odsto i zbog 10 odsto sve vreme zbunjujemo građane i govorimo o misterijama i famama,“ izjavila je Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske za HRT.

Izmene zakona o obnovljivim izvorima energije pratiće umanjenje PDV-a na električnu energiju i  povećanje naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije. Ako se naknada za obnovljive izvore energije uveća za 70 odsto, kako se očekuje, domaćinstva bi od početka iduće godine dobijale račune za električnu energiju niže za 6 do 8 odsto.

U Vladi tvrde da računi za električnu energiju neće biti viši od dosadašnjih, kao  i da im je osnovi interes da zaštite državu, građane i industriju. Ipak, od izmena zakonskih odredaba ne odustaju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

6. decembar 2016. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

6. decembar 2016. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

6. decembar 2016. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

6. decembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin