OIE

Snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj traže tržišne cene

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Snabdevači električnom energijom u Hrvatskoj traže od države da im obezbedi kupovinu električne energije iz obnovljivih izvora po tržišnim cenama.

Udruženi u kritici izmena zakona koje će omogućiti povećanje podsticaja proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, snabdevači električnom energijom upozoravaju da bi takva energetska politika mogla da uništi tržište i poveća cenu električne energije, kako građanima tako i industriji, javlja HRT.

„Morali bismo da kupujemo zelenu energiju, što nije problem, ali ne po tržišnim cenama, što bi svako od nas ovde radio, nego po cenama koje su do tri puta veće od tržišnih. Znači morali bismo da kupimo po tri, a da prodamo krajnjem potrošaču po jedan,“ izjavio je Zoran Miliša, predsednik Upravnog odbora RWE na zajedničkoj konferenciji hrvatskih snabdevača električnom energijom.

Protiv izmena zakona koje bi trebalo da se primenjuju od 1. januara 2017. godine je i Hrvatska Elektroprivreda (HEP), koja je u vlasništvu države 100 odsto.

„Moguća izmena zakona bila bi štetna za poslovanje HEP-a, a dugoročno i za stabilno snabdevanje kupaca u Hrvatskoj. Za HEP to znači povećanje troškova nabavke električne energije za više stotina miliona kuna,“ navodi se u saopštenju za javnost HEP-a.

S druge strane, proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora smatraju da snabdevači treba da plaćaju veću cenu i tvrde da takav pristup ima čitava Europa.

„Mi nemamo takav pristup, mi smo još uvek na nivou da li nam treba domaća obnovljiva energija. Imamo učešće obnovljive energije 10 odsto i zbog 10 odsto sve vreme zbunjujemo građane i govorimo o misterijama i famama,“ izjavila je Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske za HRT.

Izmene zakona o obnovljivim izvorima energije pratiće umanjenje PDV-a na električnu energiju i  povećanje naknada za podsticaj obnovljivih izvora energije. Ako se naknada za obnovljive izvore energije uveća za 70 odsto, kako se očekuje, domaćinstva bi od početka iduće godine dobijale račune za električnu energiju niže za 6 do 8 odsto.

U Vladi tvrde da računi za električnu energiju neće biti viši od dosadašnjih, kao  i da im je osnovi interes da zaštite državu, građane i industriju. Ipak, od izmena zakonskih odredaba ne odustaju.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU