Voda

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Foto: Grad Leskovac

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Leskovačko postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda, locirano u selu Bogojevcu, polovinu svojih potreba za električnom energijom pokrivaće iz sopstvene proizvodnje. Postrojenje je počelo probni rad krajem decembra prošle godine, a sada je počela i proizvodnja struje iz biogasa koji se dobija iz mulja dobijenog preradom vode.

Probni rad linije vode i linije mulja, kako su rekli predstavnici leskovačkog preduzeća JKP Vodovod povodom početka proizvodnje struje, je priveden kraju, a nedavno su u probni rad pušteni i gasni generatori za proizvodnju struje.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da bi na osnovu dosad proizvedenog biogasa i kvaliteta otpadne vode na ulazu u postrojenje, gasni generatori trebalo da proizvode struju koja će moći da pokrije rad postrojenja u proseku oko 12 sati dnevno.

On je istakao da je ova proizvodnja energije iz alternativnih izvora veoma važna u uslovima energetske krize.

Za devet meseci rada postrojenja dobijeno je 6.000 tona mulja i 11.000 kubika biogasa

Maja Milošević Milojić, pomoćnik direktora JKP Vodovod, izjavila je da je na liniji vode prećišćena voda i dokazani parametri na izlazu u skladu sa zakonskom regulativom, a u drugom procesu linije vode proizveden je mulj.

Na postrojenju je, prema njenim rečima, sada otprilike oko 6.000 tona mulja za devet meseci rada. Mulj ima oko 20 odsto suve materije, a ispitivanja akreditovane laboratorije su pokazala da je procenat od 21-24 odsto.

Mulj je nakon šest meseci počeo da se transportuje u anaerobne digestore gde je pokrenut tehnološki proces izdvajanja biogasa, a posle mesec dana digestije započeto je punjenje balona i dosad je proizvedeno oko 11.000 kibika gasa, rekla je Milošević Milojić.

Pre nekoliko nedelja u rad je pušten gasni kotao, a zatim i gasni generatori.

Inače, od početka rada postrojenja prerađeno je oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno.

Milošević Milojić je istakla da su instalacije i objekti na liniji mulja automatizovani, preko SKADA sistema, tako da su podešeni parametri da se automatski pokreću gasni generatori i ostala oprema.

Stiže još deset miliona evra za kanalizacionu mrežu

Osim Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca obuhvata i izgradnju glavnog gradskog kolektora i proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima (ORIO projekat).

Proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima predviđa gradnju mreže u dužni od 80 kilometara i finansira se donacijom Vlade Holandije u vrednosti od skoro osam miliona evra.

Grad Leskovac je saopštio da će početkom oktobra predstavnici holandskih vlasti sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisati Aneks sporazuma za implementaciju ORIO projekta, koji predviđa da se Gradu odobri dodatnih 10 miliona evra.

Inače, Srbija namerava da uloži milijarde evra u projekte za prečišćavanje otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

30. septembar 2022. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi

epcg solari konkurs solarni paneli

EPCG nastavlja projekat Solari: konkurs za još 5.000 solarnih elektrana

30. septembar 2022. - Na ovaj način još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobija priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju

EU Energetska zajednica Srbiji energetskoj tranziciji Varhelji Várhelyi

EU, Energetska zajednica izrazile podršku Srbiji u energetskoj tranziciji

30. septembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sastala se s visokim zvaničnicima iz Evropske komisije i Sekretarijata Energetske zajednice

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

30. septembar 2022. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto