Voda

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Foto: Grad Leskovac

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Leskovačko postrojenje za prećišćavanje otpadnih voda, locirano u selu Bogojevcu, polovinu svojih potreba za električnom energijom pokrivaće iz sopstvene proizvodnje. Postrojenje je počelo probni rad krajem decembra prošle godine, a sada je počela i proizvodnja struje iz biogasa koji se dobija iz mulja dobijenog preradom vode.

Probni rad linije vode i linije mulja, kako su rekli predstavnici leskovačkog preduzeća JKP Vodovod povodom početka proizvodnje struje, je priveden kraju, a nedavno su u probni rad pušteni i gasni generatori za proizvodnju struje.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović izjavio je da bi na osnovu dosad proizvedenog biogasa i kvaliteta otpadne vode na ulazu u postrojenje, gasni generatori trebalo da proizvode struju koja će moći da pokrije rad postrojenja u proseku oko 12 sati dnevno.

On je istakao da je ova proizvodnja energije iz alternativnih izvora veoma važna u uslovima energetske krize.

Za devet meseci rada postrojenja dobijeno je 6.000 tona mulja i 11.000 kubika biogasa

Maja Milošević Milojić, pomoćnik direktora JKP Vodovod, izjavila je da je na liniji vode prećišćena voda i dokazani parametri na izlazu u skladu sa zakonskom regulativom, a u drugom procesu linije vode proizveden je mulj.

Na postrojenju je, prema njenim rečima, sada otprilike oko 6.000 tona mulja za devet meseci rada. Mulj ima oko 20 odsto suve materije, a ispitivanja akreditovane laboratorije su pokazala da je procenat od 21-24 odsto.

Mulj je nakon šest meseci počeo da se transportuje u anaerobne digestore gde je pokrenut tehnološki proces izdvajanja biogasa, a posle mesec dana digestije započeto je punjenje balona i dosad je proizvedeno oko 11.000 kibika gasa, rekla je Milošević Milojić.

Pre nekoliko nedelja u rad je pušten gasni kotao, a zatim i gasni generatori.

Inače, od početka rada postrojenja prerađeno je oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno.

Milošević Milojić je istakla da su instalacije i objekti na liniji mulja automatizovani, preko SKADA sistema, tako da su podešeni parametri da se automatski pokreću gasni generatori i ostala oprema.

Stiže još deset miliona evra za kanalizacionu mrežu

Osim Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca obuhvata i izgradnju glavnog gradskog kolektora i proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima (ORIO projekat).

Proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima predviđa gradnju mreže u dužni od 80 kilometara i finansira se donacijom Vlade Holandije u vrednosti od skoro osam miliona evra.

Grad Leskovac je saopštio da će početkom oktobra predstavnici holandskih vlasti sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisati Aneks sporazuma za implementaciju ORIO projekta, koji predviđa da se Gradu odobri dodatnih 10 miliona evra.

Inače, Srbija namerava da uloži milijarde evra u projekte za prečišćavanje otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

30. septembar 2022. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

30. septembar 2022. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

30. septembar 2022. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

30. septembar 2022. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana