Voda

Leskovac počeo gradnju gradskog kolektora za preradu otpadnih voda

leskovac-gradski-kolektor-za-preradu-otpadnih-voda

Slika: Grad Leskovac

Objavljeno

08.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Leskovcu su počeli radovi na izgradnji gradskog kolektora, koji je jedan od tri dela sistema za upravljanja otpadnim vodama u ovom mestu na jugu Srbije. U Srbiji se, inače, prerađuje samo 10% otpadnih voda, dok samo tri grada Subotica, Šabac i Vrbas imaju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Vrednost radova na izgradnji kolektora za otpadne vode je 417,2 miliona dinara, dok je za usluge nadzora izdvojeno 46,5 miliona dinara. Projektovanje, izgradnju i usluge tehničke kontrole i nadzora u ukupnom iznosu od skoro 464 miliona dinara finansira Vlada Srbije preko Ministarstva zaštite životne sredine.

Projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca obuhvata izgradnju Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), izgradnju glavnog gradskog kolektora i proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Leskovac će biti primer kako regulisati otpadne vode na teritoriji cele Srbije

Dosad je završena I faza CPPOV-a, u vrednosti od 1,2 milijarde dinara, a nedavno je počela i realizacija II faze, koja predviđa gradnju linije mulja, i predstavlja investiciju od 427 miliona dinara.

U sklopu projekta biće izgrađeno i 80 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima

Proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima predviđa gradnju mreže u dužni od 80 kilometara i finansira se donacijom Vlade Holandije u vrednosti od skoro 8 miliona evra.

Glavni gradski kolektor će biti izgrađen u dužini od 5.150 metara – u dužini od 2.050 metara biće prečnika 1.000 milimetara, a u dužini od 3.100 metara imaće prečnik 1.200 milimetara. Kapacitet kolektora biće 1.300 litara u sekundi za kišno vreme, odnosno 640 litara u sekundi za period suvog vremena.

Prilikom obilaska početka radova na gradskom kolektoru Filip Abramović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine zadužen za otpad i otpadne vode, rekao je da će Leskovac biti primer kako regulisati otpadne vode na teritoriji cele Srbije.

Zahvaljujući ovom sistemu zaokružiće se prikupljanje otpadnih voda i njihov tretman kroz sekundarnu i tercijarnu obradu i bezbedno uklanjanje ostatka kako ne bi došlo do zagađenja i ispuštanja otpadnih voda u reke ili zemljište, objasnio je on, saopštilo je Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

05 септембра 2022 - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski