Voda

Leskovac počeo gradnju gradskog kolektora za preradu otpadnih voda

leskovac-gradski-kolektor-za-preradu-otpadnih-voda

Slika: Grad Leskovac

Objavljeno

08.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U Leskovcu su počeli radovi na izgradnji gradskog kolektora, koji je jedan od tri dela sistema za upravljanja otpadnim vodama u ovom mestu na jugu Srbije. U Srbiji se, inače, prerađuje samo 10% otpadnih voda, dok samo tri grada Subotica, Šabac i Vrbas imaju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Vrednost radova na izgradnji kolektora za otpadne vode je 417,2 miliona dinara, dok je za usluge nadzora izdvojeno 46,5 miliona dinara. Projektovanje, izgradnju i usluge tehničke kontrole i nadzora u ukupnom iznosu od skoro 464 miliona dinara finansira Vlada Srbije preko Ministarstva zaštite životne sredine.

Projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca obuhvata izgradnju Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), izgradnju glavnog gradskog kolektora i proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Leskovac će biti primer kako regulisati otpadne vode na teritoriji cele Srbije

Dosad je završena I faza CPPOV-a, u vrednosti od 1,2 milijarde dinara, a nedavno je počela i realizacija II faze, koja predviđa gradnju linije mulja, i predstavlja investiciju od 427 miliona dinara.

U sklopu projekta biće izgrađeno i 80 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima

Proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima predviđa gradnju mreže u dužni od 80 kilometara i finansira se donacijom Vlade Holandije u vrednosti od skoro 8 miliona evra.

Glavni gradski kolektor će biti izgrađen u dužini od 5.150 metara – u dužini od 2.050 metara biće prečnika 1.000 milimetara, a u dužini od 3.100 metara imaće prečnik 1.200 milimetara. Kapacitet kolektora biće 1.300 litara u sekundi za kišno vreme, odnosno 640 litara u sekundi za period suvog vremena.

Prilikom obilaska početka radova na gradskom kolektoru Filip Abramović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine zadužen za otpad i otpadne vode, rekao je da će Leskovac biti primer kako regulisati otpadne vode na teritoriji cele Srbije.

Zahvaljujući ovom sistemu zaokružiće se prikupljanje otpadnih voda i njihov tretman kroz sekundarnu i tercijarnu obradu i bezbedno uklanjanje ostatka kako ne bi došlo do zagađenja i ispuštanja otpadnih voda u reke ili zemljište, objasnio je on, saopštilo je Ministarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

8. avgust 2019. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

Inicijativa Pravo na vodu organizuje foto-safari javnih česama

Inicijativa Pravo na vodu organizuje Foto-safari javnih česama

8. avgust 2019. - Inicijativa Pravo na vodu je objavila poziv građanima na svoj Foto-safari gde oni treba da fotografišu javne česme u svom kraju

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom Vrhu

Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup na Crnom vrhu

8. avgust 2019. - Članovi udruženja građana Čuvari Homolja organizuju celonedeljni ekološki skup protiv zagađenja izvorišta pijaće vode i prirode na Čoka Rakiti na Crnom vrhu

Grci se izborili protiv privatizacije dva najveca vodovoda

Grci pobedili u borbi protiv privatizacije atinskog, solunskog vodovoda

8. avgust 2019. - Nakon više od decenije otpora planu prodaje, Grčka je dva najveća vodovoda i kanalizacije, atinski i solunski, vratila pod svoju direktnu kontrolu