Električna energija

Pomoć EZ Makedoniji u uspostavljanju dnevnog tržišta električne energije

Projekat EZ za uspostavljanja dnevnog trzista elektricne energije u Makedoniji

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.01.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) najavio je novi projekt tehničke pomoći u uspostavljanju dan-unapred tržišta električne energije u Makedoniji. Projekat je uspostavljen u okviru Inicijative za integraciju tržišta električne energije šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6).

Sekretarijat u saopštenju navodi da će projekat trajati tri meseca, i da mu je cilj da obezbedi neophodnu pomoć Makedonskom operatoru prenosnog sistema MEPSO u iznalaženju najboljih rešenja za organizaciju dnevnog tržišta električne energije.

Ovaj projekat, kako navodi Sekretarijat, u skladu je sa naporima za spajanje dnevnih tržišta u regionu Zapadnog Balkana.

Sredinom decembra prošle godine, uz ovaj projekat tehničke pomoći na sastanku Inicijatve WB6 u Beču pokrenut je i projekat tehničke pomoći za prekogranično balansiranje na Zapadnom Balkanu.

Tada je najvljeno da će prvi projekti za povezivanje tržišta u regionu biti aktivni već sredinom januara 2018. godine. Tehnička pomoć, precizirano je, namenjena je ugovornim stranama Energetske zajednice: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

„Cilj tehničke pomoći, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice je da pomogne operatorima prenosnih sistema zemalja WB6 i susednih zemalja Evropske unije, nacionalnim regulatornim organima i berzama električne energije u pripremi i primeni projekata za povezivanje tržišta i platformi za prekograničnu saradnju u balansiranju. Očekuje se da projekti budu završeni do kraja 2018. godine u skladu sa Memoranduma o razumevanju (WB6 MoU) šest zemalja Zapadnog Balkana“, navedeno je tada u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Ovo su dva najveća projekta, koja se sprovode na osnovu ugovora koji je potpisan između Evropske komisije i Sekretarijata EZ, kako bi se pružila tehnička pomoć za povezivanje regionalnog energetskog tržišta Zapadnog Balkana.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija referendum nuklearka krsko 2 jek 2

Slovenačka skupština otkazala referendum o nuklearki Krško 2

31. januar 2018. - Slovenačka skupština je samo pre dve nedelje donela odluku da se održi konsultativni referendum o projektu Krško 2

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

31. januar 2018. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

31. januar 2018. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

31. januar 2018. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici