Energetska efikasnost

Pojačan pristup GIZ ORF-EEa ublažavanju klimatskih promjena u zemljama JIE

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji je u regiji aktivan već od 2008. godine, posvećeno nastavlja sa radom na jačanju kapaciteta partnerskih zemalja JIE u okviru sektora energetske efikasnosti, između ostalog, kroz pružanje podrške regionalnoj saradnji i razmjeni.

U okviru nove faze provođenja aktivnosti, koja je inicirana krajem ovog ljeta, ORF-EE nastoji osvježiti i intenzivirati pristup provođenja reformi u energetskom sektoru u jugoistočnoj Evropi. Naime, projekat će u okviru svog rada u predstojećem periodu značajnije raditi na proširenim mjerama zaštite klime, čime bi se proširio fokus rada ORF-EEa u regionu.

Nadilazeći svoje dosadašnje napore u okviru energetske efikasnosti, projekat Njemačke razvojne saradnje će raditi i na održivoj urbanoj mobilnosti, time primjenjujući sveobuhvatniji pristup doprinošenju ublažavanju klimatskih promjena.

Jačanje angažmana predstavnika političkog i civilnog sektora JIE

Fokus nove faze provođenja aktivnosti u okviru GIZ ORF-EEa je na pojačanom angažmanu predstavnika/ca političkog i civilnog sektora iz JIE po pitanju implementacije sektorski relevantnih EU propisa, kao i šire. Opšti cilj je da se kroz regionalne mreže pruži podrška partnerskim zemljama regiona u primjeni EU propisa iz domena energije i klimatske zaštite, zatim pri implementaciji EU i globalnih sektorskih strategija, kao i kroz podršku pri prenošenju i primjeni relevantne zakonske stečevine EU u nacionalne pravne sisteme JIE zemalja.

ORF-EE nastoji zemlje regiona podržati u usvajanju i primjeni integrisanog pristupa ublažavanja klimatskih promjena u skladu sa sektorskom politikom EU, te u skladu sa uslovima i odgovornostima koje su države regiona preuzele na sebe u okviru Pariškog ugovora.

Cilj je intenzivirati regionalnu razmjenu i prenošenje najboljih praksi (eng. best practices) putem regionalnih mreža, okupljajući predstavnike i predstavnice parlamenata, ministarstava, civilnog sektora, te druge bitne interesne strane u zemaljama JIE, sa namjerom ujedinjavanja snaga, a u cilju rješavanja bitnih pitanja na polju energetske efikasnosti i klimatskih promjena.

Fokus Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost, u sledećim godinama, je na uskoj saradnji sa ministarstvima odgovornim za energiju i okoliš u zemljama regiona. Ovo se odnosi i na pojačanu saradnju i angažman drugih institucija, poput udruženja opština,  opština, glavnih gradova i gradova uopšteno, uključujući sektor civilnog društva i parlamentarce JIE, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta života u JIE, te doprinošenja globalnim naporima zaštite klime.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. decembar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

23. decembar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

23. decembar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

23. decembar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike