x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pojačan pristup GIZ ORF-EEa ublažavanju klimatskih promjena u zemljama JIE

23.12.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Pojačan pristup GIZ ORF-EEa ublažavanju klimatskih promjena u zemljama JIE

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji je u regiji aktivan već od 2008. godine, posvećeno nastavlja sa radom na jačanju kapaciteta partnerskih zemalja JIE u okviru sektora energetske efikasnosti, između ostalog, kroz pružanje podrške regionalnoj saradnji i razmjeni.

U okviru nove faze provođenja aktivnosti, koja je inicirana krajem ovog ljeta, ORF-EE nastoji osvježiti i intenzivirati pristup provođenja reformi u energetskom sektoru u jugoistočnoj Evropi. Naime, projekat će u okviru svog rada u predstojećem periodu značajnije raditi na proširenim mjerama zaštite klime, čime bi se proširio fokus rada ORF-EEa u regionu.

Nadilazeći svoje dosadašnje napore u okviru energetske efikasnosti, projekat Njemačke razvojne saradnje će raditi i na održivoj urbanoj mobilnosti, time primjenjujući sveobuhvatniji pristup doprinošenju ublažavanju klimatskih promjena.

Jačanje angažmana predstavnika političkog i civilnog sektora JIE

Fokus nove faze provođenja aktivnosti u okviru GIZ ORF-EEa je na pojačanom angažmanu predstavnika/ca političkog i civilnog sektora iz JIE po pitanju implementacije sektorski relevantnih EU propisa, kao i šire. Opšti cilj je da se kroz regionalne mreže pruži podrška partnerskim zemljama regiona u primjeni EU propisa iz domena energije i klimatske zaštite, zatim pri implementaciji EU i globalnih sektorskih strategija, kao i kroz podršku pri prenošenju i primjeni relevantne zakonske stečevine EU u nacionalne pravne sisteme JIE zemalja.

ORF-EE nastoji zemlje regiona podržati u usvajanju i primjeni integrisanog pristupa ublažavanja klimatskih promjena u skladu sa sektorskom politikom EU, te u skladu sa uslovima i odgovornostima koje su države regiona preuzele na sebe u okviru Pariškog ugovora.

Cilj je intenzivirati regionalnu razmjenu i prenošenje najboljih praksi (eng. best practices) putem regionalnih mreža, okupljajući predstavnike i predstavnice parlamenata, ministarstava, civilnog sektora, te druge bitne interesne strane u zemaljama JIE, sa namjerom ujedinjavanja snaga, a u cilju rješavanja bitnih pitanja na polju energetske efikasnosti i klimatskih promjena.

Fokus Otvorenog regionalnog fonda za JIE – Energetska efikasnost, u sledećim godinama, je na uskoj saradnji sa ministarstvima odgovornim za energiju i okoliš u zemljama regiona. Ovo se odnosi i na pojačanu saradnju i angažman drugih institucija, poput udruženja opština,  opština, glavnih gradova i gradova uopšteno, uključujući sektor civilnog društva i parlamentarce JIE, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta života u JIE, te doprinošenja globalnim naporima zaštite klime.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.