Energetska efikasnost

Podrška GIZ ORF-EE članicama Energetske zajednice u pripremi Prvih godišnjih izvještaja o energetskoj efikasnosti

Ministarstvo energetike GEF energetska efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru sastanka Koordinacijske grupe za energetsku efikasnost (EECG) pri Energetskoj zajednici, održanog 28. juna u Beču, razgovarano je o temi praćenja i izvještavanja o izvršenju obaveza iz EU Direktive o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU). Primjena ove Direktive postaje obavezna za sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici (EnC) od oktobra 2017. godine.

U okviru sesije se govorilo o potrebama i neophodnim koracima za utvrđivanje i postavljanje ciljeva za povećanje energetske efikasnosti koje bi sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici trebale postići do 2020. godine. Moderatori radnog dijela sastanka su bili predstavnici GIZ ORF-EE projekta, koji su predstavili i obrazac za praćenje napretka i izvještavanje.

Razvijen od strane ORF-EE projekta obrazac je namjenjen članicama EnC za pripremu svog Prvog godišnjeg izvještaja na način propisan Direktivom o energetskoj efikasnosti (EED). Ovaj dio sastanka je stoga predstavljao i mini radionicu u okviru koje je Armin Teskeredžić, ekspert ispred ORF-EE projekta, ponudio savjete i preporuke za izbor kvalitetnih izvora i načina prikupljanja podataka koji će osigurati efektivnu izradu izvještaja, uz osvrt na osnovne zakonodavne i druge mjere bitne za ispunjenje ciljeva do 2020. godine.

Obrazac je strukturisan tako da obuhvati podatke o stepenu ispunjenja obaveza po svakom relevantnom članu Direktive o energetskoj efikasnosti. Pored toga sadrži i informacije o napretku implementacije u različitim sektorima, uključujući i iznose potrošnje primarne i finalne energije.

Obrazac povezuje obavezne elemente izvještaja sa ciljevima ove direktive i sa mapom puta za njenu implementaciju, kako bi olakšao prelazak sa ranijeg načina izvještavanja zasnovanog na obavezama definisanim Direktivom o efikasnosti konačne potrošnje energije i energetskih usluga, na novi način zasnovan na obavezama koje su definisane u predstojećoj Direktivi o energetskoj efikasnosti.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ ORF-EE projekta, je tom prilikom navela da će ugovorne strane u Energetskoj zajednici koristiti ovaj obrazac za izradu svih budućih obaveznih izvještaja.

Tokom sastanka Grupe za koordinaciju je zaključeno da će projekat ORF-EE u narednom periodu ugovornim stranama u jugoistočnoj Evropi pružati i mentorsku podršku, sa naglaskom na pripremu ovog izvještaja i druge relevantne obaveze.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora