x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Podrška GIZ ORF-EE članicama Energetske zajednice u pripremi Prvih godišnjih izvještaja o energetskoj efikasnosti

12.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Podrška GIZ ORF-EE članicama Energetske zajednice u pripremi Prvih godišnjih izvještaja o energetskoj efikasnosti

U okviru sastanka Koordinacijske grupe za energetsku efikasnost (EECG) pri Energetskoj zajednici, održanog 28. juna u Beču, razgovarano je o temi praćenja i izvještavanja o izvršenju obaveza iz EU Direktive o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU). Primjena ove Direktive postaje obavezna za sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici (EnC) od oktobra 2017. godine.

U okviru sesije se govorilo o potrebama i neophodnim koracima za utvrđivanje i postavljanje ciljeva za povećanje energetske efikasnosti koje bi sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici trebale postići do 2020. godine. Moderatori radnog dijela sastanka su bili predstavnici GIZ ORF-EE projekta, koji su predstavili i obrazac za praćenje napretka i izvještavanje.

Razvijen od strane ORF-EE projekta obrazac je namjenjen članicama EnC za pripremu svog Prvog godišnjeg izvještaja na način propisan Direktivom o energetskoj efikasnosti (EED). Ovaj dio sastanka je stoga predstavljao i mini radionicu u okviru koje je Armin Teskeredžić, ekspert ispred ORF-EE projekta, ponudio savjete i preporuke za izbor kvalitetnih izvora i načina prikupljanja podataka koji će osigurati efektivnu izradu izvještaja, uz osvrt na osnovne zakonodavne i druge mjere bitne za ispunjenje ciljeva do 2020. godine.

Obrazac je strukturisan tako da obuhvati podatke o stepenu ispunjenja obaveza po svakom relevantnom članu Direktive o energetskoj efikasnosti. Pored toga sadrži i informacije o napretku implementacije u različitim sektorima, uključujući i iznose potrošnje primarne i finalne energije.

Obrazac povezuje obavezne elemente izvještaja sa ciljevima ove direktive i sa mapom puta za njenu implementaciju, kako bi olakšao prelazak sa ranijeg načina izvještavanja zasnovanog na obavezama definisanim Direktivom o efikasnosti konačne potrošnje energije i energetskih usluga, na novi način zasnovan na obavezama koje su definisane u predstojećoj Direktivi o energetskoj efikasnosti.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ ORF-EE projekta, je tom prilikom navela da će ugovorne strane u Energetskoj zajednici koristiti ovaj obrazac za izradu svih budućih obaveznih izvještaja.

Tokom sastanka Grupe za koordinaciju je zaključeno da će projekat ORF-EE u narednom periodu ugovornim stranama u jugoistočnoj Evropi pružati i mentorsku podršku, sa naglaskom na pripremu ovog izvještaja i druge relevantne obaveze.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.