Energetska efikasnost

Podrška GIZ ORF-EE članicama Energetske zajednice u pripremi Prvih godišnjih izvještaja o energetskoj efikasnosti

Ministarstvo energetike GEF energetska efikasnost

Slika: Pixabay

Objavljeno

12.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

U okviru sastanka Koordinacijske grupe za energetsku efikasnost (EECG) pri Energetskoj zajednici, održanog 28. juna u Beču, razgovarano je o temi praćenja i izvještavanja o izvršenju obaveza iz EU Direktive o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU). Primjena ove Direktive postaje obavezna za sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici (EnC) od oktobra 2017. godine.

U okviru sesije se govorilo o potrebama i neophodnim koracima za utvrđivanje i postavljanje ciljeva za povećanje energetske efikasnosti koje bi sve ugovorne strane u Energetskoj zajednici trebale postići do 2020. godine. Moderatori radnog dijela sastanka su bili predstavnici GIZ ORF-EE projekta, koji su predstavili i obrazac za praćenje napretka i izvještavanje.

Razvijen od strane ORF-EE projekta obrazac je namjenjen članicama EnC za pripremu svog Prvog godišnjeg izvještaja na način propisan Direktivom o energetskoj efikasnosti (EED). Ovaj dio sastanka je stoga predstavljao i mini radionicu u okviru koje je Armin Teskeredžić, ekspert ispred ORF-EE projekta, ponudio savjete i preporuke za izbor kvalitetnih izvora i načina prikupljanja podataka koji će osigurati efektivnu izradu izvještaja, uz osvrt na osnovne zakonodavne i druge mjere bitne za ispunjenje ciljeva do 2020. godine.

Obrazac je strukturisan tako da obuhvati podatke o stepenu ispunjenja obaveza po svakom relevantnom članu Direktive o energetskoj efikasnosti. Pored toga sadrži i informacije o napretku implementacije u različitim sektorima, uključujući i iznose potrošnje primarne i finalne energije.

Obrazac povezuje obavezne elemente izvještaja sa ciljevima ove direktive i sa mapom puta za njenu implementaciju, kako bi olakšao prelazak sa ranijeg načina izvještavanja zasnovanog na obavezama definisanim Direktivom o efikasnosti konačne potrošnje energije i energetskih usluga, na novi način zasnovan na obavezama koje su definisane u predstojećoj Direktivi o energetskoj efikasnosti.

Jasna Sekulović, voditeljica GIZ ORF-EE projekta, je tom prilikom navela da će ugovorne strane u Energetskoj zajednici koristiti ovaj obrazac za izradu svih budućih obaveznih izvještaja.

Tokom sastanka Grupe za koordinaciju je zaključeno da će projekat ORF-EE u narednom periodu ugovornim stranama u jugoistočnoj Evropi pružati i mentorsku podršku, sa naglaskom na pripremu ovog izvještaja i druge relevantne obaveze.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

12. jul 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

12. jul 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

12. jul 2017. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

12. jul 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači